Je was erbij > Overzicht

Open bronnendag - Westouter - 09/05/2010

Op 9 mei verwelkomden Natuurpunt vzw en De Bron vzw iedereen op de Open Bronnendag, een jaarlijkse traditie. Het tijdstip voor dit natuurfeest was niet zomaar gekozen. Begin mei is de natuur in onze brongebieden op haar mooist: een weelde aan voorjaarsbloeiers, fleurige struiken, zingende vogels in topvorm, kortom: de Open Bronnendag was een hoogdag op onze natuurkalender.

De Bron vzw is een koepel van 9 natuur- en milieuverenigingen tussen IJzer en Leie. Samen met vrijwilligers van de plaatselijke afdeling van Natuurpunt zetten ze zich in voor het beheer van vijf schitterende natuurgebieden in Heuvelland: “de Sulferberg” en “de Broekelzen” in Westouter, “de Hellebeek” en “de Scherpenberg” in Loker en “de Breemeersen” in Nieuwkerke.

Natuur is er voor iedereen. Daarom probeert men die natuurparels op verantwoorde wijze toegankelijk te maken. Het heuvelachtige terrein en de kletsnatte brongebieden zorgen wel voor knelpunten. Daarom installeerde Natuurpunt dit voorjaar er nieuwe knuppelpaden en houten trappen. Dit project was mogelijk dankzij de financiële steun van de Vlaamse overheid, waarvoor dank!

Op zondag 9 mei werden de knuppelpaden in de Broekelzen en in de Sulferberg feestelijk ingewandeld. De bronbossen zijn dan op hun mooist: dotterbloem, wilde hyacint, pinksterbloem, gele dovenetel en het zeldzame goudveil bloeien en geuren weelderig.

Ondertekening van het Biodiversiteitcharter

De gemeente Heuvelland engageert zich om de komende jaren te werken rond het thema ‘biodiversiteit’. Een eerste engagement komt er via de ondertekening van het biodiversiteitcharter op deze Open Bronnendag. De gemeente wenst zich in te zetten om inspanningen te leveren omtrent de vlindersoorten zoals de Koninginnepage.

Het Wijndomein Entre-Deux-Monts, Rodebergstraat 69 A was de uitvalsbasis voor dit wandelfeest.

Om 6 uur 's morgens was er reeds een wandeling voor de vroege vogels

Westhoek.be was erbij voor de opening van de knuppelpaden en de ondertekening van het charter van de biodiversiteit.

De nieuwe loods van Entre-Deux-Monts waar de opening plaats had.

De verschillende exemplaren van het charter van de biodiversiteit lagen klaar om ondertekend te worden.

Zicht op het landschap.

De wijn voor de receptie lag reeds klaar.

Eerste spreker was Guido Vandenbroucke, voorzitter van De Bron. Hij had het vooral over de natuur die je ook als sporter kunt ontdekken in Heuvelland: met de fiets, al wandelend of al lopend.

Flink wat belangstelling voor de opening.

Daarna was het de beurt aan Walter Roggeman, nationaal voorzitter van Natuurpunt. Hij benadrukte de sterke verankering van De Bron in de regio waar meer dan 2.000 gezinnen lid van zijn.

Schepen Frans Durnez was de volgende spreker. Hij gaf een uitgebreid overzicht van de vele acties waarbij het gemeentebestuur betrokken is.

En tot slot nam Iris Lauwaert van het Vlaams ministerie van Leefmilieu, Natuur en Cultuur het woord. Zij benadrukte de goede samenwerking met Natuurpunt waardoor heel wat mogelijk wordt.

Ondertekening van het charter van de biodiversiteit door van links naar rechts Rudy Claeys (voorzitter Natuurpunt Westland), Walter Roggeman (nationaal voorzitter Natuurpunt), Bernard Heens (burgemeester Heuvelland) en schepen Frans Durnez.

En dan was het tijd voor een korte wandeling. Een andere groep ging ons reeds voor.

De korte wandeling ging naar het natuurdomein De Broekelzen, een domein van intussen 18 hectaren groot.

Ook hier vinden we een kleine wijngaard.

De vlag van Natuurpunt aan het nieuwe knuppelpad.

In De Broekelzen vind je heel wat poelen.

Ook het wandelnetwerk Heuvelland komt hier voorbij. De kaarten van het wandelnetwerk kun je verkrijgen bij de dienst voor toerisme van Heuvelland, gelegen in Kemmel. Een aanrader !

Doorknippen van het toepasselijke lint.

Daarna gaf Piet Hardeman wat toelichting bij het ontstaan en de groei van De Broekelzen.

Links herkennen we Erwin Verfaillie, vooraanstaand gids voor vele wandelingen in de verschillende natuurdomeinen in de regio.

En dan werd het nieuwe knuppelpad ingewandeld. Eigenlijk in de verkeerde richting. "Als je van boven naar beneden wandelt heb je de indruk dat je op een catwalk wandelt", aldus Piet Hardeman.

In De Broekelzen krijgt de natuur volop kansen.

En dan ging het terug naar de startplaats

voor de receptie met plaatselijke wijn,

fruitsap van Luc Goossens uit Voormezele,

en kaas van 't Dischhof uit Keiem. Meer moest dat niet zijn.

De wijn werd geroken, geproefd, besproken en goed bevonden.

Tijdens de receptie werd het nieuwe knuppelpad druk becommentarieerd.

Sofie Butaye van De Bron deelde zaadzakjes uit aan de aanwezigen. Deze zakjes bevatten zaad dat de vlinders in de tuin moet aantrekken. In Heuvelland wil men immers een belangrijke inspanning doen om onder andere de vlinder koninginnepage verder te laten ontwikkelen.

De zakjes waren eigenlijk voor de moeders bedoeld naar aanleiding van moederdag. Maar uiteraard moesten de mannen een zakje nemen want zij moeten in veel gevallen het werk doen.

Proficiat aan iedereen die meewerkte aan het nieuwe knuppelpad en die de ontwikkeling van de biodiversiteit in Heuvelland alle kansen wil geven.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.