Je was erbij > Overzicht

Annuntiata 4e in wetenschapsproject - Veurne - 12//05/2010

Freinet-atheneum De Wingerd uit Gent behaalt overwinning in VIB-wetenschapsproject scientists@work

Gent, 13 mei 2010 -- Het zesde jaar Latijn-Wiskunde van het Freinet-atheneum De Wingerd uit Gent is de winnaar van wetenschapsproject scientists@work editie 2009-2010. De leerlingen hebben de hoofdprijs - een reis naar Valencia - in de wacht gesleept met hun wetenschappelijk project over DNA-onderzoek bij misdaden. Het praktisch werk met geavanceerde genetische technieken voerden ze uit in laboratoria van de Plantijn Hogeschool in Antwerpen. De Wingerd heeft dit jaar, met twee van de tien klassen in de finale, bijzonder goed gescoord in scientists@work. Het zesde jaar Wetenschappen verdedigde haar project over de productie van geneesmiddelen in planten, maar viel net uit de prijzen. In totaal namen zo'n 1300 leerlingen uit heel Vlaanderen en Brussel deel aan het project.

"Een dag in een professioneel labo geeft de leerlingen een goed beeld van wat wetenschappelijk onderzoek betekent," zei Sija De Gendt, begeleidende leerkracht van het team na afloop van de finale. "Het project werpt vruchten af. De meerderheid van de leerlingen kiest volgend jaar voor een wetenschappelijke richting."

De tweede plaats ging naar Broederschool Humaniora uit Sint-Niklaas voor hun project over de ontwikkeling van bloedvaten. Zij slepen een weekend teambuilding in de wacht.

Sancta Maria uit Leuven eindigde derde met een project over biobrandstoffen - goed voor een boeken- en cd-bonnen voor alle leerlingen uit de klas.

De overige laureaten in de finale waren het Koninklijk Lyceum uit Antwerpen, het Sint-Amandscollege uit Kortrijk, het Sint-Gummaruscollege uit Lier, het Sint-Michielscollege uit Schoten, Annuntiata uit Veurne en KSO Glorieux uit Ronse.

Foto van de leerlingen van Annuntiata Veurne - (c) VIB

Over scientists@work

Scientists@work is een organisatie van VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie), dat leerlingen uit het middelbaar onderwijs de kans geeft om voor één dag mee te werken in biotechlabo's van Vlaamse universiteiten, hogescholen en bedrijven. In totaal hebben dit jaar 96 teams een eindwerk ingediend. Daaruit werden 10 laureaten gekozen om deel te nemen aan de finale in de Aula van de UGent op 12 mei 2010.

Bedoeling van scientists@work is om leerlingen enthousiast te maken om biotechnologie te gaan studeren. Na het werk in het labo bundelen de leerlingen hun bevindingen in een verslag. Geraakt dat verslag door de preselectie, dan moeten de laureaten hun werk voorstellen op een poster en tijdens een mondelinge verdediging. Een jury van wetenschappers kiest daaruit de klas die zowel wat betreft wetenschappelijk inzicht, creativiteit als presentatie het best scoort.

Contact: Joris Gansemans, persverantwoordelijke VIB: 0472 59 40 67

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.