Je was erbij > Overzicht

El Fuerte boekt overwinning in Hamont - Koksijde - 23-24/05/2010

SHOWKORPS EL FUERTE UIT KOKSIJDE VERSLAAT NEDERLANDSE CONCURRENTEN OP HET INTERNATIONAAL TORNOOI DER LAGE LANDEN TE HAMONT

SHOWKORPS EL FUERTE UIT KOKSIJDE won, in het pinksterweekend 23/05-24/05/2010, in de Discipline A - Ab (Lyrakorpsen / Malletkorpsen) met 77 procent op het Internationale Tornooi te Hamont. Voor de tweede maal versloeg het zijn Nederlandse concurrenten.

Showkorps El Fuerte kent geen grenzen. El Fuerte werd al vele malen provinciaal en nationaal kampioen, maar behaalde vorig jaar op 02/08/2009 - als kers op de grote taart - ZILVER op het Wereld Muziek Concours te Kerkrade Nederland. Het WMC mag je gerust beschouwen als de muzikale Olympische spelen. Op de eerste en de tweede Pinksterdag organiseerde de Koninklijke Harmonie St.-Cecilia uit Hamont in samenwerking met Vlamo de tweejaarlijkse Internationale Mars- en Showwedstrijden der Lage Landen.

Aan de hand van de prestaties van een korps van de voorbije jaren, werd ze al dan niet uitgenodigd door de organisatie, waardoor deze wedstrijd heel hoog staat aangeschreven binnen de kleine wereld van de muziek. Het is m.a.w een eer voor een korps om aan het tornooi te mogen deelnemen.

Dit jaar namen meer dan 35 korpsen deel aan het internationale tornooi, komende uit Nederland - Duitsland - België - Frankrijk - Oostenrijk - Tsjechië. In totaal namen bijna 2000 muzikanten deel aan het tornooi en kwamen meer dan 9000 toeschouwers hun kunnen beoordelen. Alle optredende korpsen werden beoordeeld door een internationale jury en hun beoordeling is onherroepelijk. De wedstrijden werden onderverdeeld in negen disciplines.

El Fuerte, nam aan het tornooi deel met 52 leden en schreef zich in voor Discipline A - Ab als Lyrakorps, dat zijn korpsen waarvan de bezetting is samengesteld uit lyra's aangevuld met ongestemde slaginstrumenten.

Elk korps had voor zijn optreden maximaal acht minuten ter beschikking. Tijdens deze tijd dienden, al marcherend, twee muziekwerken uitgevoerd te worden met een tussenpauze van 16 maten tussen de twee werken. Tamboer-Majoor DELPORTE Jurrie en Instructeur DEMEESTER Gwenn kozen voor de muziekstukken "MAD MAN DRINKS TEQUILA" en "HIT THE TIGER". Als tussenstuk kozen ze voor "BUMP 'n GRIND" geschreven door de Amerikaanse UCM Marching Mules Drumline.

De jury beoordeelde de uitvoering naar volgende rubrieken:

 1. klankverhouding en klankhalte
 2. techniek en articulatie
 3. dynamiek en nuancering
 4. ritmiek en samenspel
 5. interpretatie
 6. repertoire
 7. marsorde
 8. presentatie

De gemeente Koksijde heeft een vereniging waar het meer dan ooit trots op mag zijn. Dit jaar vertegenwoordigt 'El Fuerte' zijn prachtgemeente Koksijde meer dan twintig maal, op prestigieuze stoeten, tornooien en taptoe's dit zowel in ons eigen België, maar ook in Duitsland, Nederland als in Frankrijk. Het eerste weekend van juli 2010 is El Fuerte als enige Belgische Muziekvereniging geselecteerd voor de Europese Kampioenschappen te Rastede (Duitsland).

Voor meer info: www.elfuerte.be

Info en foto: Showkorps El Fuerte - Koksijde / Hennebel Sofie, bestuurslid

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.