Je was erbij > Overzicht

Bezoek Livry-Louvercy aan Koekelare (verbroederingsfeest) - 08/05/2010

Deel 1 van de reportage.

Patrick Lansens vervolgt enthousiast zijn gelegenheidsspeech:”Tot vorig jaar stond er langs één van onze drukste straten hier in Koekelare een autenthieke bietenkar als verwijzing naar ons Fransmansmuseum. Die bietenkar kreeg niet alleen te maken met de tand des tijds, maar ook met vandalisme. De kar was in te slechte staat om nog hersteld te worden en moest uiteindelijk verwijderd worden.Het is natuurlijk niet gemakkelijk om nog dergelijk authentiek stuk op de kop te kunnen tikken. Geen enkel museum dat er nog één heeft zal die willen wegdoen. Maar wij hadden veel geluk. In de gemeente Wingene, op een 30-tal km hier vandaan, bleek een Breughelvereniging er nog één te hebben. Zij lazen in de krant dat wij op zoek waren naar dergelijke kar en waren graag bereid, tegen een bescheiden vergoeding, deze kar te verkopen aan ons museum.”

Burgervader Patrick Lansens vervolgt:"Vandaag maken wij van het bezoek van onze vrienden uit Livry-Louvercy gebruik om deze "nieuwe" bietenkar, die recent nog een opfrisbeurt kreeg van onze eigen diensten, plechtig te onthullen. En dat op de plaats waar ze vanaf nu zal blijven staan, hier op de binnenkoer van de oude brouwerij, in de onmiddellijke omgeving van ons museum. Een plaats waar ze meer in het oog springt van onze eigen diensten met het oog op frequent nazicht, een plaats waar er meer sociale controle is en waar ze dus hopelijk minder te maken zal hebben met vandalisme."

Patrick Lansens:"Ik zal zo dadelijk vragen aan de burgemeester van Livry-Louvercy om deze bietenkar samen met mij te willen onthullen. Ons orkest "De Vosjesvrienden" (letterlijk vertaald in het Frans: "les amis des petits renards") zal de onthulling opluisteren met de nationale hymnes."

Patrick Lansens in zijn speech die hij zowel in het Nederlands als het Frans heeft voorgelezen:"Na de onthulling zullen wij het Koekelaars biertje degusteren. Zoals u natuurlijk weet, mijnheer de burgemeester, beste genodigden, is dit niet het land van de wijnen, wel van de vele honderden, zo niet duizenden bieren. En bijna iedere gemeente hier heeft wel zijn eigen biertje. Ook Koekelare."

"Nadien brengen wij een bezoek aan deze gerestaureerde brouwerij en aan het Fransmansmuseum, maken wij een dorpswandeling en begeven wij ons dan naar één van onze meest recente realisaties, waar wij fier op zijn, onze gloednieuwe cultuurzaal. Deze cultuurzaal, die in november van 2008 geopend werd, kreeg de naam “De Balluchon”! Nog maar eens een referentie naar onze bietenmannen van weleer.Sta mij nu even toe, beste vrienden van Livry-Louvercy, vooraleer tot de onthulling van onze nieuwe bietenkar over te gaan, nog snel even samen te vatten in het Nederlands."

Info en foto's: Andy Vermaut

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.