Je was erbij > Overzicht

Bezoek Livry-Louvercy aan Koekelare (verbroederingsfeest) - 08/05/2010

Ondertussen is het bijna 11 jaar geleden, op zondag 19 september 1999, waren wij voor het eerst met een ruime delegatie van Koekelare te gast in Livry-Louvercy. Die dag verwierf onze gemeente een stukje grond in de Marnestreek, waar destijds zovele Koekelaarse seizoenarbeiders naartoe trokken om hun brood te verdienen. Op zaterdag 8 mei 2010 kwam een uitgebreide delegatie uit Livry-Louvercy terug naar Koekelare voor een boeiend weerzien...

Patrick Lansens: "Dit stukje grond, met daarop de "boom van de bietenmannen" werd enerzijds een symbool voor de blijvende verbondenheid vanwege de Koekelaarse gemeenschap met de Koekelaarse seizoenarbeiders van weleer. Maar het werd anderzijds ook een symbool van vriendschap tussen Vlamingen en Fransen, in het bijzonder van vriendschap tussen de inwoners van Koekelare en Livry-Louvercy."

Patrick Lansens:"Wij hebben toen ook op diezelfde zondag in 1999 het kunstwerk van de gekende Vlaamse zanger en kunstenaar Willem Vermandere onthuld in Livry-Louvercy."

Patrick Lansens:"Op zaterdag 11 november van het jaar 2000 was de gemeente Livry-Louvercy dan voor het eerst te gast hier in Koekelare. In ons Fransmansmuseum werd toen een nieuw hoekje onthult dat referereert naar die gedenkwaardige dag het jaar voordien in Livry-Louvercy."

Patrick Lansens:"Op zondag 19 september van vorig jaar waren wij de genodigden voor het feest naar aanleiding van de 10de verjaardag van de dag van de Vlaamse bietenarbeiders. Wij werden andermaal zeer goed ontvangen en het werd opnieuw een feestelijke dag, waarvoor ik het gemeentebestuur van Livry-Louvercy nogmaals oprecht wens te danken!"

Uit de speech van onze burgemeester de heer Patrick Lansens: "Na de prachtige ontvangst van vorig jaar was het hoog tijd om u allen van Livry-Louvercy nog eens uit te nodigen voor een bezoek aan onze gemeente. Vandaag is die dag aangebroken. Wij zijn verheugd dat u zo talrijk op onze uitnodiging bent ingegaan en hopen u een aangename dag te kunnen aanbieden hier in Koekelare.We bevinden ons hier op de site van de vroegere brouwerij van Koekelare die in 1985 door het gemeentebestuur werd aangekocht en vervolgens gerestaureerd werd tot cultureel centrum. Voor deze restauratie kreeg onze gemeente in 1993 de prestigieuze prijs "Vlaams Monument" van de Vlaamse overheid. In de stallingen van de vroegere brouwerij realiseerden wij het Fransmansmuseum, als blijvend eerbetoon aan de seizoensarbeiders van weleer."

Deel 2 van de reportage.

Info en foto's: Andy Vermaut

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.