Je was erbij > Overzicht

Opening erfgoedwandelroute - Ieper - 28/05/2010

De middeleeuwse glorie van een Vredesstad

In Ieper werd op vrijdag 28 mei 2010 de nieuwe erfgoedwandelroute ingewandeld. Het is ondertussen de 18de provinciale erfgoedwandelroute. Deze wandelroutes hebben het cultuurhistorisch erfgoed als centraal thema. De provinciale route (5,3 km) in Ieper gaat op zoek naar de sporen van een middeleeuws verleden in een heropgebouwde stad.

Ieper beleefde tijdens de middeleeuwen haar gloriejaren dankzij de succesvolle lakennijverheid. Het grote centrale plein was al tijdens de 12de eeuw het economisch hart van de stad. Het monumentale complex van lakenhallen, belfort en stadhuis wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste voorbeelden van middeleeuwse burgerlijke bouwkunst in West-Europa.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog echter werd Ieper bijna volledig verwoest. Langs de straten stonden nog maar enkele gebouwen en wat muren overeind. Niettegenstaande de Britten de ruïnes van Ieper bewaard wilden zien als ‘Holy Ground’, startten de Ieperlingen al vlug met de heropbouw van hun stad. Burgemeester Colaert en stadsarchitect Jules Coomans waren hierbij de grote voortrekkers. Ieper werd volledig heropgebouwd in een historiserende stijl. De erfgoedwandelroute gidst de bezoeker langs tal van belangrijke monumenten en heropgebouwde herenhuizen.

De route brengt via de groene vestingen ook de Rijselpoort en de Menenpoort in beeld. Het huidige vestingtracé dateert uit de 14de eeuw en werd grondig gemoderniseerd door de Franse vestingbouwkundige Vauban.

Het belfort, Arthur Merghelynck en de wederopbouw

In de routebrochure zijn ook drie thema’s uitgewerkt. Het eerste handelt over het als werelderfgoed erkende belfort en de lakenhallen. In een tweede thema komt de figuur Arthur Merghelynck aan bod. Deze edelman drukte zijn stempel op het gelijknamige ‘Hôtel’ dat nu als museum is ingericht. Een derde invalshoek belicht de heropbouw van de stad na de Eerste Wereldoorlog.

18 erfgoedwandelroutes in West-Vlaanderen

De realisatie van de 18de erfgoedwandelroute in Ieper is meteen ook de derde provinciale erfgoedroute in de Westhoek, naast die van Poperinge en Veurne. De Kust telt tien erfgoedwandelroutes, één in elke badplaats. Verder zijn er ook routes in Kortrijk, Roeselare, Damme, Tielt en Menen. Het aanbod wordt nog verder uitgebreid. Nog dit jaar wordt ook de erfgoedwandelroute Stadslink in Diksmuide herwerkt in de provinciale huisstijl.

Partners

De erfgoedwandelroute is een initiatief van Westtoer en de Dienst Cultuur van de Provincie West-Vlaanderen. De realisatie was mogelijk dankzij de steun van de Stad Ieper. De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer stonden in voor de coördinatie.

Praktisch

Van de wandelroute wordt een routebeschrijving met kaart uitgegeven. Deze kost € 2,00 en is onder andere beschikbaar op de volgende plaatsen:

Westhoek.be was erbij op de opening en biedt je hieronder een fotoverslag aan.

Eerste spreker van de avond was Frans Lignel, schepen van toerisme. Hierbij zijn toespraak:

"Geachte aanwezigen,

Het is met veel genoegen dat wij u van harte welkom heten in Ieper. Wij, dat zijn de provincie West-Vlaanderen, Westtoer en de stad Ieper. Heel speciaal begroeten wij gedeputeerde Patrick Van Gheluwe, verantwoordelijk voor o.a. toerisme en voorzitter van Westtoer, waar wij sedert haar ontstaan zeer nauwe en vriendeschappelijke banden mee hebben.

Het is een ontzettend drukke avond en er is van alles te doen. Daarom appreciëren we het echt dat u in uw ruime keuzemogelijkheden voor de opening van de erfgoedwandeling in Ieper gekozen hebt. Westtoer heeft samen met de stad een nieuwe erfgoedwandelroute voor het historische centrum van Ieper ontwikkeld. Straks tonen we u de wandelbrochure. Het is makkelijk de route van ongeveer 5,5 km te volgen want op de stoep zijn koperen klinknagels als wegwijzers aangebracht. Op elke nagel staat een gestileerde afbeelding van de skyline van onze geliefde stad.

De wandeling start en eindigt op de grote markt en leidt ons naar heel wat historische en knusse plaatsjes. Zowel toeristen als autotochtonen kunnen - naast het sportieve van een rustige wandeling - heel wat opsteken over Ieper. Wij leven hier in deze stad en beseffen niet altijd onze grote troeven. Het zijn de bezoekers die onder de indruk zijn en telkens herhalen hoe mooi en aangenaam Ieper is.

Vorige week nog was ik met enkele gasten op de vestingen aan het wandelen. Het was net de eerste zonnedag. Rust alom. Weg verkeer en lawaai. De paardekastanjes bloeien en vanaf de vestingsmuren zag je tientallen grote vissen in het water. Te groot voor de blauwe reiger die wat verder geduldig zit te wachten. Omdat alle historische steden een ronde vorm hebben en wij 2/3 van onze vestingen nog bewaren, omdat die vestingen in de tweede helft van de 19e eeuw al tot parklandschap omgevormd werden en omdat wij al jaren bezig zijn om dit erfgoed te restaureren en te integreren, mogen we gerust spreken over een kroon met heel wat diamanten.

Mijn bezoekers verklaarden dat ze voortaan Brugge gaan ruilen voor Ieper (ik zeg niet dat Ieper mooier is dan Brugge. Dat ligt veel te gevoelig). Ben je moe, verandert het weer, heb je dorst: je bent nooit ver van het centrum. In elke stad denken de bewoners dat ze alles weten over hun verleden. Hier is het niet anders. We beschikken over vijf musea, en pols je even wie welk museum al bezocht heeft: ach, ze hebben er de tijd nog niet voor gevonden."

Hij vervolgde: "Waarom we over een kathedraal spreken? Het Lapidarium? Guido Gezelle en Ieper? Merghelynck? De Tempeliers? Het Zaalhof? De karrosseput? Het houten paard? De beer en Keizer Karel? Froidure en de meridiaan van Ieper? Snuister maar eens naar de antwoorden. Sommige wandelaars willen wat dieper graven en discussiëren filosoferend over passies van weleer.

De lakenhallen, het belfort en de kathedraal. We spreken graag over de drie gratiën van Botticelli: maar hoe konden onze voorouders zich dat halverwege de 13e eeuw permitteren? Door een onrechtvaardige sociale orde. Een kleine goep bezat alle macht en rijkdom, de patriciërs, en de grote massa moest hard werken tegen een hongerloon. Maar dat was natuurlijk niet alleen in Ieper. Dat er af en toe harde en bloedige confrontaties waren tussen beide hoeft dus niet te verwonderen. Men kieperde heus niet enkel katten uit de lakenhallen.

Als de stad belegerd werd - en dat gebeurde om de haverklap, ging het voedsel prioritair naar de garnizoensoldaten. Was er onvoldoende te eten, dan joeg men de burgers uit de stadspoorten. Ondertussen genoten we van d etuin van de bisschop en bewonderden we de Henri Cartonstraat. Een vismarkt in Ieper? De Zuidstraat of Mesenstraat? Prachtige gevels uit de wederopbouwperiode. We wandelen over de plaats waar ooit de graaf van Vlaanderen zijn burch bouwde. Al gehoord van het Muizestraatje? Zag je ooit een goed bewaarde ijskelder?

Naar herinneringen over de grooten oorlog moet je in Ieper heus niet ver zoeken en wil je zwemmen in het open luchtbad kom je wel wat te laat. Niet getreurd. De gastvrije horeca staat op je wachten. Er is voor elk wat wils en voor de lanblijvers zijn er gezellige pubs.

Wat je gelooft me niet? Ik overdrijf? Chauvenisme? Weet je wat? juist. Je kunt niet missen. Volg gewoon de koperen nagels."

Gedeputeerde Patrick Van Gheluwe was namens Westtoer de tweede spreker.

Frans Lignel kreeg het eerste exemplaar van de route.

De route wordt aangegeven door middel van klinkers in het voetpad. De laatste moest naar aanleiding van de opening nog in de grond geslagen worden.

Hieraan kun je de route herkennen en ook de richting waarin je moet stappen.

En dan moest het infobord onthuld worden.

Voila, reeds gebeurd.

De groep splitste zich in twee subgroepen. Onze gids Ivan nam ons op sleeptouw. We vermoeden dat hij bijna elke steen van Ieper kent ;-)

Het glasraaam van de Sint-Maartenskathedraal herinnert aan de Eerste Wereldoorlog.

De schouwburg.

Hier moeten we naar rechts.

De poort van het vroegere Sint-Maartensklooster.

De ruïnes van de gotische Sint-Maartensproosdij.

Het Astridpark.

Eventjes op de kaart kijken of we nog de goede richting uitgaan.

Het beeld van Koningin Astrid.

Het markante huis op de hoek van de Deken Delaerestraat.

Een mooi voorbeeld van de wederopbouw.

Drie datums werden verwerkt in de gevel: de bouw (1679), de verwoesting (1914) en de wederopbouw (1922).

Twee gidelnhuizen op de Veemarkt.

De Anglicaanse kerk.

De vroegere Britse school.

Een van de vele nauwe straatjes in Ieper.

De Boterstraat.

De Vispoort

De Neptunusfiguur.

Het pittoreske tolkantoortje.

De voorgevel van het Belle Godshuis in de Rijselsestraat.

De beelden van de schenkers van het huis.

En ook hun wapenschilden.

Nog een klein straatje.

Het Merghelynckmuseum.

Kunstwerk aan de Sint-Jacobskerk

Gedichten van Guido Gezelle aan de muur.

De Menenpoort

Het nieuwe gerechtsgebouw.

Met de oude gevel van het hospitaal.

En tot slot het gerechtsgebouw.

En dan was het tijd voor de receptie.

Maar we hadden zeker nog niet alles gezien hoor. Schaf de kaart aan en ga op stap in Ieper. Er valt zoveel te ontdekken !

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.