Je was erbij > Overzicht

Ambrozijnwedstrijd - Ieper - 22/05/2010

Proclamatie raadzaal Stadhuis Ieper

Enkele maanden geleden vond Gedichtendag plaats met ‘over de grens’ als thema. Taal en poëzie zijn voortdurend in beweging en dichters en auteurs overschrijden geografische grenzen. Kunst is grenzeloos. Dat merken we ook jaarlijks in onze Internationale Ambrozijnwedstrijden met deelnemers uit verschillende streken, kortverhalen en gedichten met diverse onderwerpen en uiteenlopende stijlen van traditioneel tot experimenteel. Zelfs de grenzen tussen de inzendingen van de volwassenen en die van de jeugd lijken te vervagen, want dit jaar hebben onze jongeren het bijzonder goed gedaan. Sommigen onder hen lijken zelfs te kunnen wedijveren met de wedstrijd van de volwassenen.

Ambrozijnjeugdwedstrijden voor Poëzie 2009

De inzendingen voor de Ambrozijnjeugdwedstrijden voor Poëzie waren schaars, maar voortreffelijk qua taal en stijl en met de nodige diepgang. Laten we de verdiende prijzen uitreiken.

In de categorie Ambrozijnjeugdwedstrijd voor Poëzie 2009, eerste graad, tweede jaar middelbaar gaat een Eerste Prijs t.w.v. € 40 naar Cas Dejonckheere uit Zonnebeke voor zijn gedicht Gesloten. De dichter wil even ontsnappen aan de drukte van elke dag en trekt zich terug in zijn ‘onderwaterwereld’ waar alles zen is. Gesloten is een knap gedicht met een rijke beeldtaal vol alliteraties en assonanties. Heel mooi zijn ook de woordspeling zin – zen, de herkenning van de eigen leefwereld waarin het moeten scoren belangrijk is en het grappige openingsvers ‘vandaag ben ik gesloten’. Kortom, deze jonge dichter zette een prachtprestatie neer. Bovendien schenken de Leuvense uitgeverij P en de Tieltse uitgeverij Lannoo aan deze laureaat – alsook aan alle andere bekroonden – een van hun publicaties. Ook provincie West-Vlaanderen, stad Ieper en KBC Bank Ieper bedenken hen met een geschenk.

Cas Dejonckheere is de jongste telg in het gezin Dejonckheere-Devriendt. Al op jonge leeftijd kon taal hem boeien en nam hij deel aan het Groot Nederlands dictee. In het zesde leerjaar werd hij laureaat bij de miniemen. In 2009 werd hij in Merchtem bekroond met de 3de prijs van de volwassenenjury voor zijn gedicht Caesar en begin dit jaar kaapte zijn verhaal De mus van Parijs over het leven van Edith Piaf, in de plaatselijke afdeling van de wedstrijd Junior Journalist de eerste prijs weg. Cas houdt van voordragen en taal en staat graag op het podium. Hij volgt dictie en drama aan de Ieperse academie voor Woord.

In de categorie Ambrozijnjeugdwedstrijd voor Poëzie 2009, derde graad, tweede jaar middelbaar gaat een Eerste Prijs t.w.v. € 60 naar Egon Dejonckheere uit Zonnebeke voor zijn gedicht Drenkeling. De energie die uitgaat van dit mooie liefdesgedicht is haast voelbaar. In de woelige zee wil de dichter wrakhout, een boei van rust, een wiegend woonschip zijn voor zijn geliefde. Deze originele beelden en volgehouden metaforen maken van Drenkeling een hoogstaand gedicht.

Egon schrijft al een paar jaar poëzie en neemt sinds een tweetal jaar ook actief deel aan wedstrijden. Met het gedicht Zij geurend kreeg hij in Merchtem de 3de prijs Jeugd en Poëzie van de jeugdjury en een eervolle vermelding van de volwassenenjury. Zijn gedicht Alles kaapte de 1ste Prijs weg op de Boontje poëziewedstrijd 2009 in Sint-Niklaas. Op 7 mei 2010 in Eine (Oudenaarde) sleepte Egon de eerste prijs in de Jotie T’Hooft Poëzieprijs 2010 in de wacht in de categorie 16 tot 18 jaar. Het thema luidde ‘Liefde en ellende’. Egon werd bekroond voor zijn gedichten ‘Fatal Attraction’ I en II. Volgens de jury dragen ze de geest van Jotie in zich, zijn ze beeldend sterk en beklijvend.

Egon heeft zijn gevoel voor taal met de paplepel meegekregen. Ook zijn beide ouders schrijven poëzie. Door zijn interesse in voordragen, welsprekendheid en toneel belandde hij al meerdere malen op het podium. In de Ieperse academie voor Woord waar hij sinds het tweede leerjaar wekelijks les volgt, legt hij op het einde van het schooljaar zijn eindexamen af met een voorstelling standup commedian en met een verfilming van het verhaal De keel van de nachtegaal van Peter Verhelst. Poëzie en taal vormen nu al een rode draad in zijn leven.

Internationale Ambrozijnwedstrijd voor Poëzie 2009

In de gedichten van de volwassenen heerst een donkere sfeer. Vaak voorkomende thema’s zijn: afscheid, dood, gemis, ouder worden, afgewisseld met een zeldzame positieve noot. Een gedicht als een handwerkje, mooi afgeslepen met geen woord te veel en toch het onzegbare erin gelegd, dat kreeg de jury slechts zelden te lezen.

In de categorie Internationale Ambrozijnwedstrijd voor Poëzie 2009 verdient Cyriel Gladines uit Tessenderlo in principe een Eervolle Vermelding, een pentekening van dichter Jozef Vandromme, voor zijn gedicht De weg naar hem. In dit gedicht wordt het rouwen om een geliefde aangrijpend realistisch voorgesteld. Een vrouw ontgraaft de bloemen op het graf van haar man. Terzelfder tijd waait de aarde van de wortels, alsof beiden verlangen elkaar ergens halfweg opnieuw te ontmoeten… een beeld om stil van te worden. Helaas kan de Eervolle Vermelding niet uitgereikt worden, aangezien een van de voorwaarden bij deze wedstrijd inhoudt dat een werk nergens anders mocht gepubliceerd zijn. Het gedicht werd nu echter al gepubliceerd in de gelegenheidsbundel van de Jotie T’Hooft Poëzieprijs.

In de categorie Internationale Ambrozijnwedstrijd voor Poëzie 2009 wordt Isabelle Devriendt uit Zonnebeke bedacht met een Tweede Prijs t.w.v. € 80 voor het gedicht Mijn laatste winter. Ouder worden en geleidelijk sterven zoals een boom waarvan de sappen steeds trager gaan stromen. De dichter werkt deze metafoor heel mooi uit met spitsvondige neologismen zoals ‘ik grijs’. Het gedicht straalt een serene rust uit.

Isabelle Devriendt schreef poëzie in haar jeugd en nam in 2008 de pen weer op – in eerste instantie om haar echtgenoot Marc Dejonckheere na een periode van rust, weer aan het schrijven te krijgen. Ze viel tot haar grote verwondering zelf in de prijzen in Nederland waar ze de Rinke Tolmanprijs won met het gedicht Tuin om jou. In 2009 won ze met het gedicht Doodgeboren de eerste prijs van de Marnixring Leeuwercke in Waregem. Later dat jaar volgde nog een eerste prijs op de voorronde van de ACW-poëziewedstrijd ‘Sociale Zekerheid’ en winst met een grafschrift voor Bert Anciaux bij de VRT in een wedstrijd verbonden aan gedichtendag 2009.

Dat haar echtgenoot de zin in poëzie weer te pakken kreeg en dat zelfs haar kinderen zich meer en meer in poëzie verdiepten leidde in oktober 2009 tot het ontvangen van de cultuurtrofee van de gemeente Zonnebeke. Daar mocht het hele gezin een kunstwerk van Luc Lapere in ontvangst nemen.

Meer en meer treedt het gezin Dejonckheere-Devriendt met poëzie op de voorgrond. Zo namen ze deel aan Art Passion in het kasteel van Rumbeke waar ze met het hele gezin eigen poëzie brachten. Op 30 mei 2010 volgt nog een deelname aan de eerste poëziewandeling van de gemeente Zonnebeke, ingericht door het Davidsfonds, waar poëzie en tuin centraal staan. Isabelle schrijft vooral over wat ze meemaakt. Als consulent bij de Christelijke Mutualiteit wordt ze dagelijks geconfronteerd met ziekte maar vooral met haar gevolgen. Haar gedichten verwoorden begrippen als strijden en vechten, aftakeling en angst maar ook loslaten en verwerken. Steeds is er de verwijzing naar de natuur, want de tuin is haar tweede passie.

Ambrozijnjeugdwedstrijden voor Kortverhaal 2009

Laten we dan van de poëzie overstappen naar de kortverhalen. Vooral de vindingrijkheid van de jonge auteurs was opmerkelijk.

In de categorie Ambrozijnjeugdwedstrijd voor Kortverhaal 2009, eerste graad, eerste jaar middelbaar gaat een Eervolle Vermelding, een pentekening van dichter Jozef Vandromme, naar Emma Vandamme uit Menen voor haar verhaal Hondenbrokken en konijnenkeutels. Dit vlot geschreven verhaal doet ons wat denken aan de parabel van de rijke bramenplukker van Godfried Bomans. Een oude wijnboer komt tot het besef dat hij zich heeft afgesloten van de buitenwereld en gaat op zoek naar meer menselijk contact. Het verhaal getuigt van een sociaal bewogen auteur met een mooie schrijfstijl. Alleen de pointe, typisch voor een kortverhaal, ontbreekt een beetje.

Ambrozijnthemaverhalenwedstrijden voor de jeugd 2008: Een Prijs met het verhaal: "Arm – Rijk"
Bekroond opstel Davidsfonds: "In oma’s tijd"
Ambrozijnjeugdwedstrijd voor Kortverhaal 2009: Een Eervolle Vermelding met het verhaal: "Hondenbrokken en konijnenkeutels"

In de categorie Ambrozijnjeugdwedstrijd voor Kortverhaal 2009, eerste graad, tweede jaar middelbaar gaat een Eervolle Vermelding, een pentekening van dichter Jozef Vandromme, naar Esther Van Laer uit Tielen voor haar verhaal Nefthis, koninklijke rebel. Het is een spannend historisch verhaal vol actie. Enkele dialectismen en spelfoutjes ontsieren hier en daar het geheel. De jury waardeert vooral het geschiedkundig gehalte met de avonturen van Isis, Osiris en Seth en de gedurfde originaliteit.

Mijn interesse voor boeken is in de lagere school begonnen toen mijn zus me voorlas uit het eerste boek van Harry Potter. Na een kleine tijd had zij echter minder tijd om voor te lezen. Ik ben altijd al een nieuwsgierig type geweest dus begon ik van frustratie zelf maar te lezen toen mijn zus geen tijd meer had. Sindsdien las ik iedere avond en kreeg ik meer en meer interesse in boeken Hiermee leerde ik de verhalen wat beter kennen en ik begon verschillende soorten van verhalen uit te proberen. Een jaar geleden begon ik dan ook Engelse kortverhalen te lezen van Tim Burton.

In het eerste middelbaar kreeg ik te horen dat ik een niet al te kleine vorm van dyslexie heb. Ik raakte in de put en dacht dat ik nu zeker voor elk examen van Nederlands gebuisd zou zijn. Tijdens onze vakantie vorige zomer kreeg ik even zin om iets te schrijven nadat ik het derde Harry Potter boek in het Engels voor de derde keer uit had in 10 dagen tijd. Ik wist dat mijn zus al wel eens iets geschreven had en ik wilde laten zien dat ik ondanks mijn dyslexie ook wel iets kon schrijven. Het oude Egypte heeft me altijd al geboeid dus ik wist meteen dat het daar ergens ging afspelen. Omdat ik voor de zoveelste keer de legende van Isis, Osiris en Seth vanbuiten geleerd had kwam ik op het idee om er een prequel over te schrijven.

Ik maakte van verschillende gegevens uit die legende gebruik waaronder dat de drie eerst andere namen hadden en dat ze broers en zus van elkaar waren. Toen ik het verhaal voor het eerst voorlas aan mijn gezinsleden waren de reacties zo positief dat ik het verhaal uittypte. Toen mijn leraar Nederlands over kortverhalen begon in de klas kon ik niet anders dan eerlijk zijn en bracht ik het verhaal mee naar de klas. Toen hij me vertelde dat het verhaal best goed was gaf hij me ook het advies om het zeker een keertje op te sturen naar een wedstrijd. Ook nu was mijn zus de persoon die de doorslag gaf. Ze had op internet informatie gevonden over jullie wedstrijd en was van plan om mee te doen.

Ze vond het een goed idee om mij ook mee te laten doen. Zodra ik onze attesten van school gaan halen was, begonnen we samen aan de voorbereidingen. En hier zijn we dan, allebei een eervolle vermelding. Ik weet hoe ik hier geraakt ben. En ik weet ook dat ik het zonder mijn zus nooit gedurfd had en dat het zeker zonder haar niet gelukt was.

In de categorie Ambrozijnjeugdwedstrijd voor Kortverhaal 2009, tweede graad, tweede jaar middelbaar gaat een Eervolle Vermelding, een pentekening van dichter Jozef Vandromme, naar Fien Vandamme uit Menen voor haar verhaal Egocentrisch. Het is een experimenteel verhaal met typografiespelletjes en onomatopeeën à la Van Ostaijen. Deze verrassende stijl sluit goed aan bij het thema: de wreedheid van de oorlog en het vinden van een beetje menselijke warmte.

Ambrozijnthemawedstrijden voor de jeugd 2005: Eerste Prijs met het gedicht "Wijzer?"
Ambrozijnjeugdwedstrijd voor Poëzie 2006: Eerste Prijs met het gedicht "Gebroken vriendschap"
Ambrozijnjeugdwedstrijd voor Kortverhaal 2007: Eervolle Vermelding met het verhaal "Met je hoofd in de wolken"
Ambrozijnjeugdwedstrijd voor Poëzie 2008: Eervolle Vermelding met het gedicht "Meende je wat je zei?"
Bekroonde deelname Davidsfonds Junior Journalistenwedstrijd 2009: proza: "Over dromen en sprookjes en…"
Ambrozijnjeugdwedstrijd voor Kortverhaal 2009: Eervolle Vermelding met het verhaal "Egocentrisc"

In de categorie Ambrozijnwedstrijd voor Kortverhaal 2009, tweede graad, tweede jaar middelbaar gaat een Eerste Prijs t.w.v. € 80 naar De zwarte dood van Yper van Tess Dejonckheere uit Zonnebeke. Dit meeslepende verhaal getuigt van waar literair talent. Er moet heel wat research aan voorafgegaan zijn om de historische context zo gedetailleerd en accuraat te kunnen weergeven. De keuze voor een personele verteller, de beschrijving van de verschillen tussen arm en rijk en de mooie pointe zorgen voor een verhaal van klasse.

Tess Dejonckheere houdt van taal. Vooral het schrijven van verhalen is haar hobby – een gedicht is haar te kort om te verwoorden wat ze wil zeggen. Ze staat haar mannetje tussen haar vier huisgenoten die allemaal poëzie schrijven. In 2008 won ze de Junior Journalistwedstrijd van het Davidsfonds in Ieper met haar verhaal Orlando, here I come. In 2010 werd ze opnieuw laureaat in de afdeling Kortrijk met haar verhaal Do, Remi, Sol, Lassie. De jury prees haar voor haar vlotte schrijfstijl en voor de humoristische ondertoon die het verhaal tot een bijzonder fris en guitig opstel maakten.

Aan het schrijven van haar verhaal De zwarte dood van Yper ging een bezoek aan het museum Hôpital Notre Dame à la rose in Lessines vooraf, waar Tess heel wat informatie haalde over de bestrijding en behandeling van de pest. In haar verhaal combineerde Tess haar passie voor geschiedenis met haar gevoel voor taal. Haar grote droom is ooit zelf een boek te schrijven maar voorlopig houdt ze het nog bij lezen, veel lezen en af en toe een verhaal schrijven. Tess volgt net als haar broers voordracht en repertoirestudie aan de Ieperse Academie.

In de categorie Ambrozijnjeugdwedstrijd voor Kortverhaal 2009, derde graad, eerste jaar middelbaar gaat een Eervolle Vermelding, een pentekening van dichter Jozef Vandromme, naar Inez Van Laer uit Tielen voor haar verhaal Circus. Dit verhaal over de vervolging van de eerste christenen heeft een complexe structuur met flashforwards en flashbacks. De lezer beleeft alles door de ogen van een jong meisje en haar zusje, wat het verhaal nog tragischer maakt.

Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in alles wat met boeken te maken heeft. Ik heb altijd al graag gelezen, en schrijven kwam daar vaak bij als het verzinnen van een alternatief einde voor een boek als de afloop me niet beviel. Zo is er stilaan een hobby gegroeid die ontwikkelde samen met mij; van simpele rijmpjes en verhalen van een halve bladzijde lang tot kortverhalen en hier en daar een stukje poëzie, net zoals ik groeide van de lagere school tot de middelbare school.

De eerste mijlpaal was het winnen van een plaatselijke poëziewedstrijd van Broederlijk Delen. Ik zat in het zesde jaar van de lagere school, en was me er eigenlijk nooit van bewust geweest dat niet iedereen zo graag schreef als ik. In het eerste jaar van de middelbare school werd ik tweede in een poëziewedstrijd naar aanleiding van de gedichtendag. Iets wat me bij leeftijdsgenoten wel een zekere identiteit als ‘schrijver’ opleverde, en waarvoor ik van de school een aangename erkenning kreeg.

Daarna ben ik eerder voor mezelf beginnen schrijven. Ik schreef een onafgewerkt ‘fantasyverhaal’ van 158 wordpagina’s waarin ik me volledig uitleefde qua fantasie en gevoelens. Op die manier kon ik beter om met mijn leeftijdsgebonden veranderingen op emotioneel vlak. Midden vorig schooljaar, ik zat toen in het vierde middelbaar, voelde ik dat ik deze ‘fantasywereld’ begon te ontgroeien. Ik begon weer kortverhalen te schrijven, vooral verhalen die zich afspeelden in het Rome van de 1e eeuwen na Christus. Fantasie werd werkelijkheid in mijn verbeelding. In de lessen Latijn kreeg ik zo’n helder beeld van de leefwereld toen, dat de inspiratie letterlijk binnenstroomde.

Op aanraden van leerkrachten en vrienden heb ik dan voor het eerst verhalen ingezonden voor wedstrijden, waarvan deze Ambrozijnwedstrijd de eerste was. Ik vond de wedstrijd op www.schrijvenonline.org, en kon me meteen vinden in het wedstrijdreglement. Net omdat deze wedstrijd de eerste is waar ik aan deelneem, is het zeker een heel aangename verrassing dat de uitslag zo positief is, dus beschouw ik het als een teken dat ik toch ergens op het goede spoor zit als het op schrijven aankomt. Het is alvast een leuke drijfveer om door te gaan met wat ik bezig was.

Internationale Ambrozijnwedstrijd voor Kortverhaal 2009

De kortverhalen van de volwassenen bevatten heel wat minder taal- en spelfouten dan vorige jaren. De jury genoot vaak van een schitterende schrijfstijl, maar stelde vast dat kortverhalen toch nog eens durven verward worden met korte verhalen met te veel beschrijvingen en te weinig kracht naar het einde toe.

In de categorie Internationale Ambrozijnwedstrijd voor Kortverhaal 2009 verdient Koen Vlaeminck uit Wilrijk in principe een Eervolle Vermelding, een pentekening van dichter Jozef Vandromme, voor het spannende verhaal Egészségedre! Helaas kan de Eervolle Vermelding niet uitgereikt worden, aangezien een van de voorwaarden bij deze wedstrijd inhoudt dat een werk nergens anders mocht gepubliceerd zijn. Het verhaal werd nu echter al gepubliceerd op www.woordenstroom.org.

In de categorie Internationale Ambrozijnwedstrijd voor Kortverhaal 2009 verdient Nick van Liere uit Oisterwijk in Nederland in principe een Eervolle Vermelding, een pentekening van dichter Jozef Vandromme, voor het aangrijpende verhaal De terugkeer. Helaas kan ook deze Eervolle Vermelding niet uitgereikt worden, want dit verhaal werd ook al eerder in een Nederlands literair tijdschrift gepubliceerd.

Laat dit een les zijn voor elke deelnemer: een reglement is er om nageleefd te worden. Daarmee zijn alle prijzen uitgereikt. Ik zou willen besluiten met een korte zinsnede van Paul van Ostaijen “Alles is schoonheid. (…) Alles is zo grenzeloos schoon.” (Het Sienjaal) Dank voor de mooie kortverhalen en gedichten en nogmaals proficiat aan allen!

Hadewijch Baert, in naam van de Ambrozijnjury

Hieronder een reeks foto's van de proclamatie:

Marleentje Nys, bestuurder

Edgard Storme, voorzitter van Ambrozijn

Toespraak door Paul Breyne, gouverneur van West-Vlaanderen

Jozef Vandromme werd naar aanleiding van zijn vijfentwintigjarige bestuursambt gehuldigd.

Dank aan Edgard Storme voor de info en aan Gilbert Degryse voor de foto's.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.