Je was erbij > Overzicht

Verdienstelijke bestuursleden en leden ACV Groot-Houthulst gehuldigd - 01/05/2010

Recent werden de verdienstelijke bestuursleden van het ACV gehuldigd door de Provincie. Willy Vanclooster, Walter Decoodt, Gisèle Derycke, Jozef Depoorter, Veryser André, Roger Deroo en Daniël Verhaeghe kregen het ereteken voor 30 jaar lidmaatschap. Oswald Caryn werd gehuldigd voor 25 jaar bestuurslid, en Eddy Clauw en Guido Decaestecker kregen het ereteken voor 20 jaar lidmaatschap. De fiere bestuursleden werden gehuldigd door Provincieraadslid Lies Laridon. Op deze avond werden ook heel wat gewone ACV-leden in de hulde betrokken. Er werden bronzen, zilveren en gouden medailles uitgereikt aan de leden met de langste staat van verdienste bij de plaatselijke vakbond.

Historiek ACV Groot-Houthulst

De eerste aangesloten arbeiders in de regio Merkem- Jonkershove- Klerken - Houthulst waren reeds vanaf 1927. In 1931 werd " het christen Syndicaal " opgericht te Houthulst met een voorzitter en bestuursleden. Dit was een belangrijke stap in de geschiedenis van de Christelijke arbeidersbeweging. In 1939 telde de ACV regio Houthulst al 130 leden.

Maar na die bloei van de dertiger jaren, kwam wereldoorlog II . Door de mobilisatie en het oorlogsklimaat was er in die tijd van syndicale werking geen sprake meer. Onmiddellijk na de bevrijding werd er onder leiding van Jef Vanlangenhove de ACV werking in Houthulst terug opgestart. Begin 1946 telde de afdeling terug 123 leden. In september 1946 werd Jef Vanlangenhove , die verbondssecretaris werd, opgevolgd als propagandist- gewest verantwoordelijke door Gerard Bruynooghe, die deze functie waarnam tot 1977, waarna Guido Moyaert samen Bernard Markey deze functie waarnam. In1979 nam ikzelf als gewest verantwoordelijke de begeleiding van de afdelingen Houthulst- Merkem-Jonkershove en Klerken over. Er gingen ook iedere maandag en donderdag ACV zitdagen door in het zaaltje van het parochiaal centrum, recht over het gemeentehuis.

Ondertussen is het ACV houthulst uitgegroeid tot een zeer sterke afdeling. Meer dan 70% van de werkende bevolking is bij het ACV. In 1979 telde de afzonderlijke afdelingen samen ongeveer 1550 leden. Nu 30 jaar later zijn er dat al 2600, dus meer dan 1000 leden bij in 30 jaar. Dat vertaalde zich in een bloeiende vakbondswerking.

In 1981 was Robert Vanhaelewijn voorzitter, die later werd opgevolgd door Hubert Uleyn.
Vanaf 1987 gaan de ACV zitdagen door in het "Vrijboshof ", dit door Martine Demeulenaere.
Op vandaag is het Tine Tulpin die de zitdag in Houthulst verzorgd.

De bestuurswerking Houthust werd ook nog enkele jaren begeleid door Marjan Stadsbader en Freddy Delbeecke, regioverantwoordelijke van Wervik, die de fusie van de 4 ACV deelgemeenten op gang bracht. In mei 1999 is de ACV afdeling Groot-Houthulst ontstaan onder leiding van de huidige voorzitter Marc Bonduel. De afdeling wordt sedert 2005 opnieuw begeleid door Jean-Pierre Hindryckx.

Alle leden van de vereniging.

De gehuldigde leden.

Info en foto's: Eddy Clauw

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.