Je was erbij > Overzicht

Opening informatie- en oriëntatieruimte bezoekerscentrum De Palingbeek - Zillebeke - 14/03/2010

Op zondag 14 maart 2010 om 10.45 uur, had in bezoekerscentrum De Palingbeek, (Vaartstraat 7, 8902 Zillebeke-Ieper) de plechtige opening plaats van de totaal vernieuwde informatie- en oriëntatieruimtes binnen het Bezoekerscentrum.

Het Palingbeek heeft enorm veel te bieden: het turbulente verhaal van de oude vaart Ieper-Komen, de dramatische oorlogsgeschiedenis in en om het domein, de ontwikkeling van de bijzondere en gevarieerde natuurwaarden. Ook de landschappelijke omgeving en de dorpen in de buurt zijn rijk aan geschiedenis, en behielden vele sporen en relicten van zowel een ver als het nabije verleden. En vanzelfsprekend is het domein een bijzonder aantrekkelijk recreatiegebied war jong en oud, elk volgens eigen keuze en mogelijkheid, zij hartje kan ophalen.

In nauwe samenwerking met de Ieperse dienst Milieueducatie, de Heemkundige Kring Selebeke, het Iepers Archief, de dienst Musea en IFFM, werd hard gewerkt om al deze thema’s op een aantrekkelijke, boeiende maar ook speelse en uitdagende wijze aan een breed publiek voor te stellen en er kennis mee te laten maken.

Hoofddoel is dat de bezoeker geprikkeld wordt om het enorme aanbod van het domein te gaan ontdekken en te beleven, er meer over te willen weten, kortom, “gebeten” te zijn door de Palingbeek met zijn onwaarschijnlijke verleden, boeiende verhalen en unieke landschappen.

De gloednieuwe oriëntatieruimtes werden dan ook met moderne multimediale technieken ingericht. Ook moderne GIS-technieken om oude foto’s of kaarten aan hedendaagse beelden te koppelen, kwamen goed van pas.

Dank zij de inbreng van de heemkundige kring, specialisten en de deskundigheid van de Ieperse diensten kon letterlijk en figuurlijk een schat aan gegevens en materiaal bijeen gezocht en verwerkt worden. In een handomdraai ontdek je vanaf nu de mooiste plekjes en raak je wegwijs in het domein en zijn aanbod.

Naar aanleiding van deze opening werd ook het mooiste plekje van domein De Palingbeek’ door Pasar ingehuldigd. Tijdens de wedstrijd van Pasar in 2009 konden wandelaars langs een uitgestippeld parcours kiezen uit 12 mooie plekjes. Het winnende plekje werd officieel ingehuldigd.

Op 14 maart kan het publiek ook genieten van een wandeling met gids. Maak je keuze uit ‘Een domein met een verleden’ rond de historiek of ‘natuurparels’ voor gezinnen met kinderen (start 14u30 Bezoekerscentrum).

Meer info: Bezoekerscentrum De Palingbeek, tel. 057 230 840, verantwoordelijke: Kristin Kino, tel. 057 230 841.

De achterkant van het Bezoekerscentrum, gevestigd in een oude hoeve.

Enkele beelden van het vernieuwde informatie- en oriëntatiecentrum.

Lieven Stubbe en Kristin Kino overlopen nog eens het draaiboek voor de opening.

Allerlei materiaal uit de natuur helpt de bezoeker wegwijs te maken.

Tekeningen van de kinderen.

Het verhaal van de oude vaart Ieper-Komen. De mislukking ervan lag aan de basis van het domein De Palingbeek.

Verwelkoming.

Guido Decorte, gedeputeerde van de Provincie West-Vlaanderen, was de eerste spreker. Hij verwees naar de enorme groei van het domein De Palingbeek en beklemtoonde hierbij de rol van zijn voorganger Jan Durnez.

Bijzonder veel volk voor deze opening.

Schepen Lignel van de stad Ieper was de tweede spreker. Hij verwees vooral naar de geschiedenis van de streek. Van de tijd toen de zee nog tot in De Palingbeek kwam, toen de West-Vlaamse bergen (of beter getuigenheuvels) de zandbanken van de zee waren, de tijd dat de eerste mensen zich in de streek vestigden, de Groote Oorlog die alles vernielde, de mislukte pogingen om de vaart Ieper-Komen te realiseren, ...

Hij verwees ook naar de periode 2014-2018 waarin we 100 jaar Eerste Wereldoorlog zullen herdenken: "Tegen 2012 willen we met het In Flanders Fields Museum een volledig vernieuwd museum klaar hebben. Nu de laatste getuigen van de oorlog verdwenen zijn, is het landschap er nog. We zullen vanuit het museum een voortdurende verwijzing maken naar het landschap. De Palingbeek ligt midden in het gebied van de frontzone met bijvoorbeeld Hill 60, de Caterpillar krater en de verschillende begraafplaatsen. Vanuit het nieuwe streekbezoekerscentrum zullen we de vele internationale bezoekers wegwijs maken. Geschiedenis en ecologie wisselen elkaar hier continu af."

Daarna dankte centrumverantwoordelijke Kristin Kino iedereen die had meegewerkt aan de nieuwe bezoekersruimte. Ook de medewerkers aan de tentoonstelling 'Insecten' op de eerste verdieping werden niet vergeten.

Els Bonte van Pasar was de laatste spreker van dienst. Zij zette de actie 'Het mooiste hoekje' extra in de kijker. In Vlaanderen werden op 140 plaatsen steeds de mooiste hoekjes verkozen. De actie werd een groot succes als je weet dat meer dan 12.000 mensen hun stem uitbrachten om het mooiste plekje in hun buurt te verkiezen.

Uiteraard kon De Palingbeek niet achterblijven. Een foto van de vijver met riet werd uiteindelijk verkozen tot het mooiste plekje.

Dan mocht het traditionele lint doorgeknipt worden, hier een 'natuurlijk' lint.

En nog een lint aan de andere kant van de gang.

Onthulling van de foto met het mooiste plekje.

En dan was het tijd voor de receptie.

Met een hapje en een drankje werd er bijgepraat. Het weer was goed en vele mensen profiteerden ervan om wat buiten te staan of te zitten.

Van links naar rechts: Stefaan Depraetere (stadssecretaris Ieper), Jan Breyne (voorganger van Stefaan) en Philip Woets van de Heemkring Zillebeke. Dee laatste werkte op een actieve wijze mee aan de tentoonstelling en verschillende leden stelden materiaal uit hun persoonlijk archief ter beschikking.

Enkele bezoekers bekijken de nieuwe inforuimtes en testen een en ander uit.

We namen uiteraard ook een kijkje op de eerste verdieping waar je nog tot september de tentoonstelling 'Insecten' kunt bezoeken.

Op een kleine ruimte werd een huis ingericht met kasten, een bed, ...

Infopanelen, PC's, boeken, ... staan ter beschikking.

En nog een groepsfoto om deze reportage af te sluiten.

Proficiat aan iedereen die heeft meegewerkt aan deze realisatie. Het vernieuwde bezoekerscentrum, maar uiteraard ook het hele domein van De Palingbeek zijn een herhaald bezoek waard. Immers, de vele seizoenen zorgen steeds voor een andere natuur.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.