Je was erbij > Overzicht

Reinout Reniere uit Brugge (afkomstig uit Poperinge) juniorkok De Witte Ranke - Poperinge - 09/03/2010

Op dinsdagavond vond de proclamatie plaats van de 11de tweejaarlijkse culinaire wedstrijd voor juniorkoks De Witte Ranke. Een en ander vond plaats in Gasthof De Kring Poperinge.

Hieronder de tekst van proclamatiespeech van Bart Wemaere, Baljuw vzw Keurbroederschap De Witte Ranke

Welkom geëerd gezelschap,
Welkom burgemeester en schepenen,
Welkom keurzusters en -broeders, beste genodigden, dames en heren uit de horeca, en uiteraard niet te vergeten, beste finalisten met familie en supporters,

Hier staan we weer…
De vorige editie van deze culinaire wedstrijd herinneren we ons, als was het gisteren. Vandaag, twee jaar later, is er nauwelijks tijd voor bezinning. We zijn aan de elfde editie van de tweejaarlijkse wedstrijd toe. Er is vandaag al bijzonder hard gewerkt, maar er staat nog werk op de plank.

Onze vzw Keurbroederschap De Witte Ranke is dit jaar 27 jaar jong. Traditioneel staat als eerste topper in het begin van het jaar op de feestrank de wedstrijd voor juniorkoks geprogrammeerd.

27 jaar De Witte Ranke, elfde editie van de culinaire wedstrijd,… Realisaties met traditie. En bovendien mooi meegenomen dat die sterke tradities passen in het nieuwste marketingconcept van Toerisme Poperinge. Poperinge groeit de komende jaren uit tot de Hoofdstad van het Goede Leven. Ook via dit evenement bouwt De Witte Ranke mee aan die titel.

We zijn bijzonder trots dat de culinaire wedstrijd editie na editie aan belang en prestige wint. Luister straks naar de CV's van de finalisten, ontdek hun recepten en u beseft dat Poperinge, gastronomie en De Witte Ranke nog steeds drie handen op één gezellige buik zijn.

Opnieuw kreeg het wedstrijdsecretariaat inschrijvingen uit heel Vlaanderen. Geen zakken vol inzendingen maar da's ook niet de bedoeling. De Witte Ranke is op zoek naar die jonge witte raven die met Poperingse streekproducten een kwaliteitsvolle en hedendaagse gastronomie creëren.
Wedstrijdverantwoordelijke, mevrouw Dina Vroman-Desmet, en commercieel directeur Dominiek Keersebilck van de REO Veiling, als wedstrijdvoorzitter, hebben het vandaag veel gehoord en beamen volmondig: dit was weer een wedstrijd om duimen en vingers van af te likken.
Theoretisch en op papier klonk het allemaal zeer mooi, die recepten - geselecteerd door een professionele leesjury - maar de zes resterende finalisten hebben het ook in de keuken erg goed gedaan. Begin er zelf maar eens aan: zelf recepten creëren, in moeders en/of in de chefs keuken proberen tot zeven maal zeven maal toe en dan de zenuwen de baas zijn terwijl een keukenjury op uw handen staat te kijken. Châpeau.

Traditioneel vraagt zo'n proclamatie een hele reeks dankwoordjes. Vergeef me, finalisten, geëerd publiek, als ik er nog even de spanning in hou. Da's trouwens ook de bedoeling.

Hier de bedrijven opsommen die in natura sponsorden, zou ons te ver leiden. Bekijk al dat lekkers op die zes tafels hiernaast. Om een lange opsomming van de naturasponsors te vermijden staat op elke tafel een menukaart met vermelding van alle sponsors. Het is ten zeerste aangeraden dat lijstje te lezen of van buiten te leren. Dat allemaal in de hoop dat u straks ook die producten koopt. En zeg nu zelf, da's toch niet moeilijk als de lijst zowat Het Beste van bij Ons vertegenwoordigt.

Wat de structurele sponsors betreft, dat zijn mensen, bedrijven, instanties die ons financieel of op een zeer bijzondere manier steunen. Waarvoor hartelijk dank.

Ik noem de Poperingse restaurants Gasthof De Kring, gasthof 't Hommelhof, d'Hommelkeete en Pegasus, hotel Recour, Delta Lloyd kantoor Geert Pyck, Gandaham, Milcobel, Metro, wijnen De Clerck, Rabotvins, NV Six, Vion, ISPC, de NV Vanderscheuren, horeca West-Vlaanderen, Ieper en Poperinge.

Ik kom graag even op adem om de toppers aan te kondigen: de REO Veiling Roeselare, Syntra West (bedankt voor het gebruik van de infrastructuur in Kortrijk), en de absolute hoofdsponsors de NV Dupont uit Kortrijk en de stad Poperinge.

MUZIEKJE

Wie keek onze zes finalisten de hele dag op de vingers?
Dominiek Keersebilck, commercieel directeur van de REO Veiling Roeselare, was de voorzitter van de wedstrijd.
In de keukenjury zetelden Roger Joye, gewezen chef restaurant De Palingbeek Zillebeke, Robert Cornet van restaurant Old Tom Ieper,
Pascal Theeten, chef restaurant-feestzaal-hotel Palace Poperinge,
Dirk Vandenbroeck, opleidingscoördinator bij Syntra West en
Frans Saint-Germain van Salons Saint-Germain Diksmuide.

In de zaaljury zetelden
De Heer F. Stevelinck, responsable customer consultant Metro Wommelgem,
mevrouw Berquin, maître sommelier uit Moeskroen,
Filip Soutaer, directeur van de stedelijke academie voor schone kunsten Brugge,
Paul Recour, zaakvoerder hotel Recour Poperinge
Mevrouw Bernadette Claus-Deconinck, gastronome
De Heer Vanaerden, marketing ISPC Gent
De Heer R. Demanet, oud-leraar van de hotelscholen Ter Duinen en Spermalie
Stijn Debals, van De Belgique Events Deerlijk
Lut De Bruyne, marketing- en communicatieverantwoordelijke REO Veiling Roeselare,
Ghislain Kuyle, directeur van de stedelijke kunstacademie Poperinge en ondervoorzitter van onze keurbroederschap.
Allemaal schoon volk. Bedankt juryleden voor uw vrijwillige en deskundige inzet.

Ik houd eraan enkele mensen speciaal te bedanken. In de eerste plaats verdient marketing directeur Chris Jonckheere van Syntra West een hartelijk 'dank je wel'. We voelen ons al enkele jaren thuis in de keukens van Syntra West Kortrijk en weten dat daar al het mogelijke en onmogelijke gedaan wordt om de wedstrijd in goede banen te leiden. Bedankt directeur Jonckheere, bedankt aan uw team.

Meteen zet ik graag drie mensen in de bloemetjes en dat wil ik niet alleen doen. Graag krijg ik assistentie van onze griffier, de heer Marc Poissonnier. Wil meneer Poissonnier tot bij het podium komen en zich naar de bloemenwinkel begeven?

Wie letterlijk bloemen verdient, da's mevrouw Chantal Debusseré. Zij is keurzuster én tegelijk sectorcoördinator horeca-voeding en diensten aan personen van Syntra West. Zij zette al haar knowhow en relaties in om de wedstrijd in Kortrijk praktisch voor te bereiden en te laten doorgaan. Bedankt Chantal.

Ze is zenuwachtig. Voor al deze gastronomen, voor zoveel collega's een kapittelbanket organiseren, het verdient eigenlijk zoveel meer dan een bloemetje.
We vragen graag de uitbaatster van Gasthof De Kring naar voor om haar, samen met haar man Gery en het hele team te danken, voor al wat ze al gepresteerd hebben vandaag en voor al de smakelijke gerechten die we straks op ons bord krijgen. Bedankt Rita.

Terecht krijgt de dame van het eerste én het laatste uur de derde ruiker bloemen. Een dame met een bijzonder groot hart voor Poperinge, voor de horeca, voor de keurbroederschap, voor de culinaire wedstrijd. Voor de elfde keer op rij, in de praktijk dus ononderbroken 22 jaar na een, is zij het gezicht van de culinaire wedstrijd. Graag uw applaus en onze bloemen voor mevrouw Dina Vroman-Desmet.

MUZIEKJE

Dan komt nu het moment suprême. Het zweet staat in de handen van de zes finalisten en ongetwijfeld gieren de zenuwen ook bij hun aanhang door de keel.

Traditioneel reikt Syntra Vlaanderen de prijs van de creativiteit uit. Wie ook deze prijs wint, hij komt ook verder in aanmerking voor alle prijzen en vereremerkingen. De prijs voor de creativiteit, geschonken door Syntra Vlaanderen in de vorm van een kunstzinnige schaal, gaat met 270 op 300 punten naar Reinout Reniere, die nu werkt in Restaurant Zeno in Brugge.

Mag ik mevrouw Tania Jannis, pedagogisch adviseur horeca-voeding van Syntra Vlaanderen, vragen de prijs van de creativiteit uit te reiken?

En dan nu het zware werk;

Het is een cliché maar volgens de jury leverde elke finalist op en top kwaliteitswerk. Het verschil zit 'em dikwijls in details. En nog zo'n cliché: elke wedstrijd heeft een volgorde, wij beginnen met de zesde plaats. Weet dat die persoon intussen al een hele reeks collega's achter zich liet die niet eens tot in Kortrijk geraakten voor hun praktische proef.

Paul Recour van hotel Recour in Poperinge reikt de zesde prijs uit. De zesde finalist behaalde een uitstekende score van 754 punten op 1.000, zijn naam: Dries Cracco, tewerkgesteld in Jardin Tropical in Knokke.

Net zoals de andere finalisten krijgt ook Dries een zeer uitgebreid pakket producten in natura, getuige de zes overvolle tafels hiernaast, én krijgt hij ook onze volle waardering, een diploma en een medaille.

Mag ik vragen dat Robert Cornet van Horeca Ieper naar voor komt om de vijfde prijs uit te reiken? Die prijs, goed voor 757 punten, gaat naar Frederik De Roo van Pacific Eiland uit Ieper.

Commercieel directeur Dominiek Keersebilck is graag bereid de vierde prijs uit te reiken namens de REO Veiling. Die vierde prijs gaat met 763 punten naar Thomas Dekimpe, die werkt in de Auberge du Pêcheur in Sint-Martens-Latem.

En dan zijn we aan het podium toe: nog drie kandidaten, nog drie finalisten die kans maken op de titel beste juniorkok 2010. Maestro, even muziek asjeblief, om de zenuwen in bedwang te houden.

MUZIEKJE

De derde prijs wordt uitgereikt door Chris Jonckheere, marketingdirecteur Syntra West. Die derde prijs, goed voor 772,25 punten, gaat naar Jelle Vanquaethem die werkt in restaurant In de Wulf in Dranouter.

Stop de show… de spanning is nu bijna ondraaglijk.

Even ter verduidelijking: onze wedstrijd heeft eigenlijk twee grote winnaars. Voor het eerst is er een eerste prijs, geschonken door de stad Poperinge, een prijs voor de chef die het best de Poperingse hopscheuten bereidde, zowel qua bereidingswijze als qua smaak. Daardoor ontpopt de stad Poperinge zich, samen met de NV Dupont, als dé hoofdsponsor van deze wedstrijd. Trouwens, ik laat me vertellen dat de Europese erkenning voor de Poperingse hopscheuten zeer dichtbij komt en dit jaar een feit zal zijn.

Leuk gegeven: elk van de zes finalisten komt in aanmerking voor deze prijs van de stad Poperinge. Gewoon de hopscheuten het best bereiden en het smakelijkst presenteren en de prijs is binnen. Welke prijs? Hoe kan het ook anders in de Hoofdstad van het Goede Leven? Een gastronomisch weekend met alles erop en eraan voor twee personen in hotel Recour in Poperinge.

Deze prijs wordt uitgereikt door de burgemeester van de stad Poperinge Christof Dejaegher, en gaat naar… Jelle Vanquaethem, juist de man van restaurant In De Wulf in Dranouter. Hij behaalde voor deze hopscheutenwedstrijd 238 op 300 punten.

En dan nu de bekendmaking van de tweede én dus ook de eerste prijs. Mag ik vragen dat de
Poperingse schepen Marleen Baelde de tweede prijs uitreikt?
Wie wordt de winnaar? Wie wordt tweede? Wie wordt de beste juniorkok 2010? Wie wordt de opvolger van Steve Deconinck?
De tweede prijs gaat naar Mattias Maertens van Belga Queen Gent. Hij behaalde vandaag 777,25 punten.

En dan is het verdict uiteraard gekend: samen met Jelle Vanquaethem, die de prijs van de stad Poperinge wint, is de winnaar van vanavond Reinout Reniere van restaurant Zeno uit Brugge.
Hij haalde deze erkenning dankzij zijn 846,5 punten. Met duidelijke voorsprong aan de eindmeet, inderdaad.

Foto: de winnaar van de prijs van de stad Poperinge (best bereide hopscheuten) met burgemeester Christof Dejaegher en wedstrijdverantwoordelijke Dina Vroman-Desmet van De Witte Ranke.

Mag ik mevrouw Dina Vroman-Desmet, mevrouw Dupont én de heer Minister vragen de eerste prijs te overhandigen aan de laureaat? Mevrouw Dupont, wilt u het lint en diploma overhandigen? Meneer de minister, aan u de eer om de hoofdprijs, nl. 1.000 euro cash, aan de laureaat te geven.

Even luisteren toch wat u misschien over enkele jaren in het restaurant van Reinout Reniere voorgeschoteld krijgt:

 • Opgelegd gerecht: In St.Bernardus gebraiseerd buikspek "Duke of Berkshire", rode biet - knolselder - Poperingse hopscheuten en gebrande ui.
 • Vrije creatie: Eendenlever uit Bekegem en gerookte Oosterscheldepaling, aardpeer - groene appel - Poperingse hopscheuten en vogelmuurkruid

Mag ik vragen dat alle laureaten, samen met de sponsors en de leden van de Raad van bestuur van De Witte Ranke, hier bij het podium poseren voor de fotografen?

De laureaat met links sponsor Sara Dupont (van de NV Dupont) en wedstrijdverantwoordelijke Dina Vroman-Desmet van De Witte Ranke

Ziezo, het pleit is beslecht. De teerling is geworpen, de prijzen zijn verdeeld. Proficiat aan alle deelnemers, proficiat aan al wie voor en achter de schermen meewerkte aan deze wedstrijd.

En dan rest mij enkel nog u allen uit te nodigen tot de receptie en tot het kapittelbanket, een realisatie van chef Gery Plancke en zijn team waarvoor hartelijk dank. Proost!

Dank aan Bart Wemaere voor de info en foto's.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.