Je was erbij > Overzicht

Anja Hermans reikt verdienstelijk Pimpampoentje uit - Koekelare - 20/03/2010

Op de training rond geweldloos verzet georganiseerd door Andy Vermaut op zaterdag 20 maart in de Blaaspijp in het West-Vlaamse Koekelare, werd naar jaarlijkse traditie een verdienstelijk Pimpampoentje (lid van klimaat -en vredesactiegroep Pimpampoentje) gehuldigd. Vorig jaar tekende ex-terroriste Anja Hermans het charter rond geweldloos verzet en ontving ze een prijs van de hand van de gerenommeerde kunstenaar Patrick Steen. Klimaat -en vredesactiegroep Pimpampoentje reikt sindsdien jaarlijks een prijs uit aan opmerkelijke mensen.

Dit jaar viel de Koekelaarse Roeland De Grande uit de Bovekerkse Noordstraat in de prijzen. Het is immers na een reis in India en een trektocht in Zuid-Amerika, dat Roeland De Grande tot de vaststelling kwam hoe indrukwekkend mooi de natuur wel kon zijn. Roeland De Grande is ook actief in de Koekelaarse milieuvereniging De Ruidenberg. Onlangs maakte hij nog twee eiken poorten voor het natuurgebied De Swal beheerd door De Ruidenberg.

Thuis heeft hij een biologische moestuin die meer en meer de richting uitgaat van een permacultuur. Daarnaast ijvert Roeland De Grande via de milieuraad en dit samen met het wijkcomité de Brakke Grond voor de oprichting van een ecologische volkstuin met educatieve functie. Daarnaast was Roeland De Grande samen met Carole Himpens ook één van de pleitbezorgers van een fietspad in de Bovekerkestraat. In het dagelijks leven werkt Roeland De Grande ook dagelijks mee met het agentschap voor Natuur -en bos. Voor deze totaalinzet, ook in klimaat -en vredesactiegroep Pimpampoentje wilde Andy Vermaut Roeland De Grande echt eens speciaal in de bloemetjes zetten. Andy Vermaut:"De prijs werd overhandigd door Anja Hermans die haar strepen in het actiewereldje wel heeft verdiend en die vorig jaar in Diksmuide ook onze training kwam bijwonen."

Anja Hermans:"Ik vond het zeer plezant om dit jaar iemand in de plantjes te zetten voor zijn totaalinzet voor ecologie en milieu. Zo wordt de ketting die vorig jaar is gestart voortgezet. Het is immers volgend jaar aan Roeland De Grande om iemand in de bloemetjes te zetten. Ik kreeg deze plant van een celgenote in 2006, als teken van vriendschap vlak voor ik op elektronisch toezicht ging. Ik beloofde haar om voor de plant te zorgen, en als er babyplantjes aankwamen, om deze verder te verspreiden. Zo zal de vriendschapsplant zich geleidelijk aan overal verder verspreiden. Bedoeling zal dus zijn dat Roeland De Grande ook de stekjes van de plantjes verder gaat verspreiden en de ketting doorgeeft.

Momenteel bevinden er zich al stukjes van de mamaplant in Nederland en Duitsland en uiteraard zijn de plantjes al ruim verspreid in gans België. De plant draagt dus eigenlijk een heel mooi verhaal met zich mee; opgesloten op een plaats waar het niet altijd makkelijk is,naar de vrijheid. Het is voor mij persoonlijk ook een link tussen actievoeren en de risico's die we met z'n allen trotseren (repressie,vervolging) en uiteraard voeren we allemaal actie omdat we een andere, betere wereld willen. En dit doen we denk ik nog allemaal uit de grond van ons hart, en in de strijd om een betere wereld hebben we elkaar nodig, elkaars vriendschap.

Ik heb ook vastgesteld dat Roeland De Grande in al zijn projecten er steeds een sociaal gebeuren van wil maken. Voor zijn burgerdienst werkte hij tevens ook in een ecologische kruidentuin samen met andersvaliden." Daarnaast schonk Anja Hermans ook een dergelijk plantje aan Andy Vermaut die het op zijn beurt wegschonk aan Isabelle Descheemaeker uit Ruddervoorde voor haar positieve vibes die ze tevens met klimaat -en vredesactiegroep Pimpampoentje uitstraalt.


Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.