Je was erbij > Overzicht

Opening nieuw jeugdverblijf 't Ravenhof - Vlamertinge - 25/06/2010

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois opende op vrijdag 25 juni 2010 het nagelnieuwe jeugdverblijf ’t Ravenhof in Vlamertinge (Ieper).

De eigenaars van het nog actief hoppebedrijf in Vlamertinge, het echtpaar José Boeraeve en Marleen Alleman, bouwden een oude hoppeast (in dienst tot begin de jaren 1960) om tot jeugdverblijf. Het nieuwe bivakhuis heeft een capaciteit van 62 bedden. In de zomermaanden kunnen ook tenten worden bijgeplaatst, zodat de capaciteit vergroot tot 120. Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois, die het nieuwe jeugdverblijf mocht openen, verleende ’t Ravenhof 138.394 euro subsidies voor de infrastructuurwerken.

Westhoek.be was er bij op deze opening.

De toegang tot de hoeve gebeurt door de hoppevelden.

De oude hoppeast die verbouwd werd.

Verwelkoming door José Boeraeve.

Eerste gastspreker was Frans Lignel, schepen van toerisme van Ieper. Hij verwees naar zijn eigen chiroverleden: "Het zijn de mooiste herinneringen uit onze jeugd. Toen was er ook weinig regelgeving. Een kamp was hartstikke tof. Nu zijn kamphuien comfortabel ingericht. In Ieper hebben we reeds De Kaai en Het Wikhof met telkens 46 bedden. 't Ravenhof vult het nijpend tekort aan jeugdverblijbedden aan. Het ligt trouwens vlakbij het Galgebos waar we plannen hebben om een aantal wandeltroutes in te richten."

Hij vervolgde: "De hoeve is een stukje van ons erfgoed met de hoppeast. Jongeren zullen door Marleen en José in de geschiedenis van de hop meegenomen worden. De naam Boeraeve betekent 'stoutmoedige raaf'. Een de raaf is een zeer intelligent dier", besloot de schepen met een knipoog.

Overhandiging van een geschenk namens de stad door Fernand Vanrobaeys aan de uitbaters.

Met vereende krachten werd het geschenk geopend.

Een oude kaart met de aanduiding van de hoeve.

Voor Jurgen Vanlerberghe, schepen van toerisme van Poperinge, was het nog maar zijn 2e speech op het grondgebied van de stad Ieper, vandaar de nodige 'voorzichtigheid' ;-)

"Ik ken José en Marleen vanuit het hopmuseum waar ze in het verleden informeerderen naar mogelijke subsidies voor hun plannen. De cijfers uit het trendrapport van Westtoer zijn bijzonder positief. Deze cijfers tonen aan dat investeren in toerisme een goede zaak is. En de vooruitzichten blijven goed. De accomodatie van het 't Ravenhof te midden de hopvelden is een meerwaarde. We willen de educatieve poot van het Hopmuseum versterken. Wie weet kunnen we binnenkort hopklassen organiseren", aldus de schepen.

Daarna was het de beurt aan minister Geert Bourgeois: "De opening van 't Ravenhof gebeurt op een goed moment omdat het vandaag mooi weer is en we staan net voor de vakantie. Ik was deze week in Engeland om de werking van de National Trust nader te bekijken. Ook daar zijn er heel wat hoppeasten die verbouwd werden. We hebben in Vlaanderen een grote nood aan accomodatie en ik verwijs hierbij naar het actieplan dat ik in 2006 heb gelanceerd. Vandaag hebben we strenge normen inzake veiligheid, toegankelijkheid en comfort. We hebben vandaag ± 37.000 plaatsen op ongeveer 600 locaties, maar dit is niet voldoende. Een troef voor 't Ravenhof is dat het een boerderij in volle activiteit is. Dit is een pluspunt voor de jeugd."

De plechtige opening.

Daarna kreeg de minister de sleutel om de deur te openen.

Daarna volgde een rondleiding door het nieuwe jeugdverblijf.

Een deel van de keuken

En daarna was het tijd voor de receptie.

De hoeve staat er zeker sinds 1776.

Proficiat aan de uitbaters van 't Ravenhof. Westhoek.be wenst hen alle succes toe.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.