Je was erbij > Overzicht

Koninklijke Hofbouwmaatschappij Ieper bezoekt tuin bij Stefaan Parret - Vlamertinge - 18/06/2010

Op vrijdag 18 juni bezocht de Ieperse Koninklijke Hofbouwmaatschappij de tuin van medelid en professioneel tuinaannemer Stefaan Parret gelegen langs de Marshofstraat te Vlamertinge. De tuin kunnen we omschrijven als zijn levenswerk. Zo'n 25 jaar geleden vatte hij het idee aan om het terrein van ruim 6000 m² stap voor stap om te toveren in een tuin naar zijn idee en inspiratie. Hij gebruikte daarbij vele uit de tuinkunstgeschiedenis reeds gekende trucs van perspectieven, ruimte-indelingen, geschoren vormen, doorzichten, water, hoogteverschillen... De bezoeker komt in een sfeer van verrassing, verademing en verpozing want een tuin als deze is er niet alleen voor het eigen genot maar de tuinier beleeft voldoening aan het ontvangen van bezoekers. Reeds van in de oprichtingsjaren (1887!) werd door de vereniging "tuinbezoeken" ingericht bij collega's-tuinliefhebbers. Getuigenis hiervan is de beschrijving van verschillende parken en (kasteel-)tuinen in de tijdschriftjes welke de Hofbouwmaatschappij uitgaf voor 14-18.

Het was een eerder druilerigere en frisse zomeravond, maar toch waren 54 leden en sympathisanten van de partij om dit levenswerk van Stefaan te aanschouwen. Hierbij was een grote groep trouwe standvastige bekenden aanwezig maar ook meerdere niet-leden en andere ons bekenden-collega's uit de tuinbouwwereld die van de gelegenheid gebruik maakten om er ook bij te zijn. Het is niet altijd evident om verborgen privé-hoekjes te bezichtigen. In een kameraadschappelijke sfeer zette iedereen voet aan wal.

In 2009 nam Stefaan met zijn tuin deel aan de competitie "Wedstrijd van de Vlaamse tuinaannemer". Hij behaalde hierbij de zilveren medaille in de categorie "grote tuin". Stefaan is niet de man die hiermee torenhoog van de daken gaat schreeuwen, maar bij het bezoek ervaren wij zijn know-how en vooral ook zeer grote werkijver om dergelijke realisatie waar te maken en te kunnen blijven onderhouden. Hij hoopt daarbij dat zijn concept nog vele tientallen jaren zal in stand gehouden worden. Het is nu eenmaal zo dat van "historische tuinen" de ontwerpers en hoveniers al lang zijn overleden... Boompje groot, plantertje dood... Tuinen en parken worden vaak aangelegd voor de komende generaties en zullen deze bovendien nog menige tijd inspireren.

Stukje voor stukje werd de tuin aangelegd in de voorbije 25 jaar. De tuin resulteert in frisgroene, tuinbrede grasperken, rustgevende waterpartijen en zwemvijver, eindeloze wandelgangen, een pronkboog voor Sint Elooi en majestueuze bomencollecties. Het is geen bloementuin, maar eerder een tuin van groene structuren, afgelijnde ruimtes en doorzichten.

Het domein is onderverdeeld in drie kamers welke met hoge hagen zijn omzoomd. Vanaf de straatkant heeft de voorbijganger geen enkele blik op de tuin. Vierhonderd meter wandelpaden leiden de bezoeker langs alle verrassende hoekjes. In een eerste kamer gaat alle aandacht naar vier in elkaar overlopende vijvers, bijhorende fonteinen en waterplantencollecties. Geschoren taxusblokken en buxus- en taxushagen geven de waterpartij een strakke omkadering. In het verlengde van deze vijver ligt een verhoogd terras met een lange arduinen tafel. Tuingasten kunnen ook hun stoel onder tafel schuiven in een nabije overdekte zitkuil met open haard en barbecue. De tweede tuinkamer bestaat voornamelijk uit een grasperk waarin een aantal berken, Liriodendrons en Metasequioas elkaar groepsgewijs terugvinden. Opmerkelijk hierbij is ook dat de betonnen bedrijfsloods volledig aan het oog wordt onttrokken door een hoge haag van linden. Aan de andere kant van deze ruimte zorgen de standbeelden van Sneeuwwitje en de zeven dwergen voor een speelse noot. Zij staan in een bed van natuursteenplaten dat doorgroeid is met een grove soort rijkbloeiende paarse bieslook. Dit illustreert ook dat de tuin is samengesteld met meerdere diverse toevallige vondsten die op dat ogenblik de ontwerper inspireerden.

Vervolgens leidt een trap naar een derde, meer natuurlijk aangelegde tuinkamer. Hoogteverschillen en een lossere plantengroei vergezellen de omgeving van de zwemvijver. Trekpleister is ook de opvallende tuinkiosk (noemden wij dat in de tuinkunstgeschiedenis geen "gazebo"?). Gemaakt met recuperatiematerialen in de stijl van het woonhuis brengt deze eenheid in de tuin en daarbij onderdak en verpozing bij minder goed weer. Achteraan in de tuin kreeg een witstenen beeld van Sint-Elooi een gloriette en een erehaag van perfect geschoren taxuskegels. Weerom een toevallige vondst die in de tuin werd ingekaderd. Het beeld stond 80 jaar op de Leet op het gebouw van Stevens. In deze buurt staat eveneens een ronde berceau ("loofgang") van haagbeuk welke het enige uitzicht en contact biedt van de tuin met het achterliggende vlakke landschap tussen Ieper en Vlamertinge. De tuinier aanschouwt van hieruit de wereld...Alle aanwezigen waren werkelijk beroerd door de manier van aanpakken. Doorgedreven kennis, uitgekiende materiaal- en plantenkeuze en een ongebreidelde werkijver leiden tot een niet te evenaren levenswerk van ons medlid-tuinaannemer Stefaan. Het hoeft niet gezegd dat iedereen genoot van het bezoek en dat dit één van de hoogtepunten was in ons werkjaar 2010.

Wij hadden ons voorgenomen om dit bezoek op deze zomerse avond (zo was het gepland...) te besluiten met een drankje bij een stralende ondergaande zon ergens te midden van de grasvlaktes. Maar de weergoden waren ons niet zo gunstig gezind. Saint-Medard (8 juni...) maakt zijn naam weer waar. Gelukkig kon iedereen terecht in de overdekte zitruimte voor een drankje en wat nagepraat. Daarbij had Bernadette, de echtgenote van Stefaan, de open haard aangemaakt die vele verkleumden weer deed opwarmen. De geur van brandend hout midden in de junimaand, nog zelden meegemaakt...Foto's en verslaggeving: Ghislain Leroy

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.