Je was erbij > Overzicht

7e internationaal draaiorgelfestival - Veurne - 19/06/2010

Afgelopen zaterdag had in Veurne het Internationale Draaiorgelfestival plaats. Het Middenstandsplatform stond samen met de bvba Kreaton onder leiding van Robert Florizoone en Albéric Godderis in voor de organisatie. De weerman had voorspeld dat er hier en daar een bui kon uitvallen. Wel het bleek zaterdagvoormiddag vooral ‘hier’ in Veurne te zijn dat de regen naar beneden kwam. Was er hierdoor in de voormiddag wat minder volk in de Veurnse straten dan was er in de loop van de namiddag des te meer volk op de been.

Onder een stralend zonnetje werd genoten van de muziek van de draaiorgels die toch een eigen specifieke sfeer opwekken. Iedereen werd gewoon goedgezind van die deuntjes en de zon.

Bezoekers van het Draaiorgelfestival legden een mooie wandeling af langs de Veurnse centrumstraten en pleinen waar op 18 locaties de prachtige draaiorgels stonden opgesteld. Ziuj die wilden konden deelnemen aan een wandelzoektocht met vragen omtrent de draaiorgels. Voor de deelnemers waren mooie prijzen weggelegd. Zo kregen de winnaars een etentje aangeboden voor twee bij het Eetcafé De Plakker op de Grote Markt in Veurne. Ook flessen champagne en cd’s met draaiorgelmuziek vielen te winnen.

Dat men van heinde en verre naar Veurne afzakt om te genieten van die specifieke, authentieke klanken en deuntjes die de draaiorgels brengen, moge de uitslag van de wandelzoektocht bewijzen.

De winnaar van de wandelzoektocht was Michel De Kleyn uit Lier die samen met zijn vrouw mag gaan eten in De Plakker. Op de tweede plaats strandde Tristan Moors uit Veurne. Op de derde plaats vonden we Maria Van Hemelryck uit Londerzeel terug. Naast nog verscheidene deelnemers uit Veurne uiteraard, mochten we ook bezoekers verwelkomen uit Kapellen, Lauwe, Dworp en De Klinge.

Voorzitster van het Middenstandsplatform, Geertrui Decrock, was ondanks de wat mindere start zeer tevreden van de opkomst. Op de afsluitende receptie kon zij meedelen dat volgend jaar het 8ste Internationale Draaiorgelfestival op 18 juni 2011 alvast in de agenda mag genoteerd worden.

Op de foto vlnr – de echtgenote van winnaar Michel De Kleyn uit Lier – Michel zelf – Robert Florizoone – Geertrui Decrock voorzitster Middenstandsplatform – Belleman Joris Goens.

Publieksprijs

Tijdens het Internationale Draaiorgelfestival in Veurne van afgelopen zaterdag 19 juni konden de bezoekers via sms stemmen voor dat draaiorgel dat ze het mooiste vonden. Het was uiteindelijk het orgel “Heen en Weer” van Alberic Godderis uit Adinkerke die het meeste smsen mocht ontvangen. Het orgel werd gebouwd in 1909 en is het oudste bekende instrument van de Hobokense orgelbouwer Bursens.

Immer sympathieke Alberic mocht zijn prijs ontvangen uit handen van burgemeester Verfaillie, schepenen Jef Goens en Piet Amery, Geertrui Decrock (voorzitster Middenstandsplatform), medeorganisator Robert Florizoone en Belleman Joris Goens.

Groepsfoto van de deelnemers die naast België ook uit Nederland en Groot-Brittannië kwamen.

Info en foto's: Pascal Jacquemyn, Toeristisch Attaché VVV Veurne

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.