Je was erbij > Overzicht

Best geslaagde cursist, opleiding leertijd in de kijker - Koekelare - 09/06/2010

Op woensdag 9 juni 2010 is de best geslaagde cursist, opleiding Leertijd, Syntra Vlaanderen regio Westhoek (cursusopleiding Syntra West; campus Oostende) in de bloemetjes gezet.

De cursist Jens Claeys uit Koekelare heeft een driejarige opleiding als 'elektrotechnisch installateur' gevolgd. De praktijkopleiding gebeurde in het bedrijf Elektro Decat, Pervijzestraat 17, 8600 Diksmuide (Pervijze)

Eric Dehondt overhandigt de prijs aan Jens Claeys.

Decat Energy Technics verzorgt grote elektrische installaties van A tot Z voor nieuwbouw of renovatie, particuliere of industriële openbare of private opdrachten. Een team van een 40-tal gedreven medewerkers staat dagelijks klaar om de opdracht veilig en duurzaam uit te voeren. De core-activiteiten zijn: algemene elektriciteit (verlichting, verwarming, videofonie, alg. installaties,…), speciale technieken (immotica, domotica, branddetectie, camerabewaking, inbraakdetectie, toegangscontrole, PLC,…), hoogspanningscabines, bordenbouw, elektromechanische installaties (pompstations, automatische bruggen en sluizen) en groene energie (zonne- en windenergie, warmtekrachtkoppeling).

Leerling Jens haalde op de examens meer dan 75% van de punten. Tijdens zijn opleiding is Jens niet blijven stilzitten. In zijn laatste jaar leertijd heeft hij nog meegedaan aan de Elektro Challenge -wedstrijd. Dit is een wedstrijd waarin de laatstejaars leerlingen van het voltijds en van het deeltijds onderwijs die onder een sterke tijdsdruk een praktische proef moeten afwerken. Ook daar haalde hij een zeer verdienstelijk resultaat. Zijn opgedane praktijkervaring gaf hem immers een grote voorsprong.

Na zijn opleiding in de Leertijd kreeg Jens onmiddellijk de kans op een vast arbeidscontract. Binnen zijn werk houdt hij zich bezig met het reilen en het zeilen in het magazijn (materiaalbeheer, wagenparkbeheer, binnenkomende en buitengaande bestellingen, …) Dit kent na enkele jaren geen geheimen meer voor hem.. Ook de jaarlijkse interne keuringen van alle materiaal en machines bijvoorbeeld wordt uitgevoerd door de hulpmagazijniers. Met de items veiligheid, gezondheid en milieu komt Jens dagelijks in contact gezien de VCA-normen gevolgd worden, waarvoor Jens een certificaat behaalde . Ook maakt hij in het atelier voorbereidingen van elektrische installaties, bvb bepaalde schakelkasten.
Inmiddels is bij Elektro Decat een nieuwe jongere via Syntra Vlaanderen in opleiding.

SYNTRA leertijd nu met een gelijkwaardig diploma

Vanaf dit jaar is er bovendien meer nieuws in het systeem. De eerste leerjongeren in Vlaanderen die een diploma van het hoger secundair onderwijs behalen via de Leertijd studeren nu af. Dit diploma opent nog meer deuren en geeft hen de mogelijkheid om verder te studeren.

Voor de Leertijd, is dit een historisch gebeuren. Tot nu toe kregen de leerlingen een "getuigschrift Leertijd" dat niet gelijkgesteld was met een diploma secundair onderwijs. Dankzij het decreet 'leren en werken' biedt SYNTRA Vlaanderen vanaf het huidige schooljaar zijn leerlingen ook een getuigschrift van de tweede graad van het secundair onderwijs, een studiegetuigschrift van de derde graad of een diploma secundair onderwijs. De leertijd voldoet immers aan de eindtermen van het secundair onderwijs.
De diploma-uitreiking zal voor het eerst plaatsvinden in Syntra Mechelen op vrijdag 11 juni 2010 en dit in aanwezigheid van De Heer Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs, Gelijke kansen, Jeugd en Brussel.

Bijkomende inlichtingen:

 • Eric Dehondt, Leertrajectbegeleider Syntra Vlaanderen - eric.dehondt@syntravlaanderen.be 057 488401
 • Lia Jeurissen, Leertrajectbegeleider Syntra Vlaanderen - lia.jeurissen@syntravlaanderen.be 058 287878
 • Sabien Lasure, pedagogisch adviseur Syntra Vlaanderen - sabien.lasure@syntravlaanderen.be 050/40

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.