Je was erbij > Overzicht

Pasr koos het mooiste plekje van De Blankaart - Woumen - 12/06/2010

Provinciale voorstelling “MOOISTEPLEKJESGIDS – Wandelen en fietsen langs 50 natuurtoppers in Vlaanderen”

Met de actie ‘Kies je mooiste plekje’ wil Pasar, het vroegere Vakantiegenoegens, bewijzen dat je echt geen honderden kilometers ver hoeft te gaan om te genieten van mooie plaatsen. Dichtbij is ook mooi! Een aantrekkelijke boodschap in deze economisch moeilijke tijd… In 140 Vlaamse gemeenten woedde de verkiezingskoorts het afgelopen jaar in alle hevigheid. Evenveel lokale afdelingen van Pasar hebben immers in hun gemeente de drie mooiste plekjes uitgekozen om nadien zoveel mogelijk mensen te motiveren hun stem uit te brengen voor het allermooiste plekje. De actie krijgt de steun van de Vlaamse overheid.

Foto genomen op zaterdag 12 juni 2010.

Op 07.06.08 werd rond het VBC De Otter en in het natuurdomein De Blankaart door Pasar Regio Oostende – Westhoek en Pasar Diksmuide ism het Agentschap Natuur en Bos – Natuurpunt – VBC De Otter en De Bron vzw een regionale natuurbelevingsdag georganiseerd.

Dit vormde de aanzet voor een bloeiende samenwerking. Op 07.02.10 vond een natuurwandeling ‘Ontdek de Blankaart’ plaats. In samenspraak met Natuurpunt IJzervallei werd deze activiteit opgenomen in onze campagne ‘Vlaanderen Verleidt’ en nationaal aangekondigd. Deze activiteit was de lancering van de campagne ‘kies het mooiste plekje van De Blankaart’. Aan de deelnemers werden een aantal plekjes voorgesteld. Men kon kiezen wat nu het ‘allermooiste’ was. Deze actie werd verder in het VBC De Otter gepromoot. Vele bezoekers brachten tot eind mei hun stem uit.

Els Bonte – Regioverantwoordelijke Pasar Regio Oostende – Westhoek & Brugge:

“De uitslag is nu gekend. De grote Blankaartvijver kwam er als mooiste uit.

De Blankaart, parel in de IJzervallei, is een natuurdomein langs de rechteroverver van de IJzer. Het is een onderdeel van de IJzerbroeken tussen Oosvleteren en Diksmuide. Het is een prachtige weide – en watergebied met een heel typische fauna en flora.

Dit natuurdomein heeft heel veel troeven:

 • een rijke geschiedenis
 • een prachtig kasteel met goed geïllustreerd bezoekerscentrum
 • mooie wateroppervlakten
 • een rijke verscheidenheid aan natuurschoon
 • een veelheid aan 'vliegende en fluitende bezoekers'...”

Sigrid Verhaeghe – Educatief Medewerkster VBC De Otter en Natuurpunt:

“Natuurpunt vzw en de plaatselijke Natuurpuntafdeling IJzervallei zijn verheugd met de uitslag van de verkiezing van het mooiste plekje, nl. de Blankaartvijver. Wij willen iedereen die zijn of haar stem uitbracht tijdens deze actie hiervoor bedanken. Door hun stem hebben vele mensen, komende van heinde en verre, maar ook uit de nabije omgeving, de pracht van het natuurgebied de Blankaart ontdekt.

Niet alleen de Blankaartvijver is een mooi plekje, het natuurgebied de Blankaart heeft ook nog tal van andere onbekende en verborgen hoekjes. Met de realisatie van de werken in het kader van het natuurinrichtingsproject, waarbij we de natuur op bepaalde plaatsen opnieuw alle kansen tot herstel geven, zal het er alleen maar beter op worden. Wie het voorbije jaar regelmatig eens op de Blankaart kwam, zal de resultaten van de uitgevoerde werken al hebben opgemerkt.

Voor wie er niet genoeg van krijgt, willen we nog even meegeven dat er nog heel wat leuke activiteiten op het programma staan om de Blankaart op een aangename manier te verkennen:

 • deze namiddag: een wandeling met bootoversteek en een fietstocht doorheen de IJzervallei;
 • tijdens de maanden juli & augustus: elke woensdag geleide wandeling met bootoversteek om 14u, 16u30 en 19u.

Wij hopen van harte u allen nog vele malen te mogen verwelkomen in deze prachtige natuurparel van de IJzervallei.”

N.a.v. het regio-evenement in 2008 werd een fietstocht aangemaakt in het jaarthema ‘Buur Natuur’.

Deze werd opgenomen in de Wandel-en Fietsbox die uitgewerkt werd door Pasar en uitgegeven i.s.m. Davidsfonds. Deze box bevat 50 wandel- en fietsfiches die telkens voorbij een ‘mooiste plekje’ voorbij komen.

Donald Horré – Regioverantwoordelijke Pasar Regio Leie-Mandel: “ We zijn blij u hier vandaag ook te mogen verwelkomen op de Provinciale Persvoorstelling van onze MOOISTEPLEKJESGIDS – Wandelen en fietsen langs 50 natuurtoppers in Vlaanderen.

Pasar en Davidsfonds Uitgeverij lanceerden zopas een nieuw en uniek wandel- en fietsboek voor Vlaanderen. De ‘Mooisteplekjesgids, wandelen en fietsen langs 50 natuurtoppers in Vlaanderen’ is een ontdekkingsgids met 36 wandelingen en 14 fietstochten langs 50 van de mooiste natuurplekjes in Vlaanderen. De wandel- en fietstochten werden alle 50 zorgvuldig uitgestippeld door lokale Pasarafdelingen. Je hoeft echt geen honderden kilometers af te leggen om een mooi natuurplekje te vinden. Ook in je eigen streek zijn er prachtige, maar vaak verborgen hoekjes die de moeite waard zijn. Lokale Pasar-medewerkers die de streek als hun broekzak kennen, stippelden een wandeling of fietstocht langs die mooie plekjes uit. Van 50 tochten stelden ze zorgvuldig en met kennis van zaken een wandel- of fietsfiche op. Het resultaat vind je in de box: een verzameldoos met 110 handige fiches.

Met de Mooisteplekjesgids kan je meteen aan de slag. Voor elke wandel- of fietstocht zijn er twee of drie fiches waarop je alle details over de route terugvindt. De verschillende kaarten kan je in het plastic hoesje mee op pad nemen. Op de achterzijde van de fiche vind je nog een hoop praktische tips.

Uit West-Vlaanderen vind je 5 wandelingen en evenveel fietstochten terug in de box. Een overzichtje: de Zavelputwandeling in Beveren-Leie, In en rond het Rhodesgoed in Kachtem, de oude spoorwegberm in Ledegem. Naar en door de Betoosterse Broeken in Kortemark of wandelen langs historisch erfgoed en door beschermd natuurgebeid Vloethemveld in Zedelgem. Fietsen kan in Beernem, in Bossuit, Loppem, Torhout en hier rond de Blankaart in Woumen.”

Praktisch: de Mooisteplekjesgids is uitgegeven door Davidsfonds uitgeverij en ligt vanaf vandaag in de Standaard boekhandel voor 22,50 euro. Meer info: www.pasar.be/mooisteplekjesgids

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.