Je was erbij > Overzicht

Officiële opening Centrum Morele Dienstverlening - Diksmuide - 04//06/2010

Op 4 juni opende het Centrum Morele Dienstverlening Diksmuide officieel haar deuren. Dat werd gevierd met een feestelijke opendeurdag en een uitgebreide receptie in aanwezigheid van een driehonderdtal geïnteresseerden en sympathisanten.

De weerkundige zomer maakte alvast zijn naam waar, want de zon stond stralend aan de hemel. In de namiddag werden de deuren wijd open gezet en al snel vonden enkele nieuwsgierigen de weg naar het nieuwe centrum, waar men wegwijs werd gemaakt in het reilen en zeilen van de werking van het Centrum Morele Dienstverlening. Het officiële gebeuren vond 's avonds plaats in Salons Saint Germain, waar men werd toegesproken door mevrouw Sonja Eggerickx, voorzitter van de Unie Vrijzinnige Verenigingen, de heer Gunter Pertry, gedeputeerde voor de provincie West-Vlaanderen, de heer Peter Bossu, schepen voor de stad Diksmuide, en de heer Marc Van Muylem, coördinator van de begeleidingsgroep van het Centrum Morele Dienstverlening. Het Centrum Morele Dienstverlening miste zijn start alvast niet. Het werd een mooie avond, die niet snel vergeten zal worden.

Vanuit het centrum in de Esenweg 30 verzorgen moreel consulenten Britt Finaut, Deborah Steelandt, Ylien Strubbe en Toby Werbrouck de morele dienstverlening voor arrondissement Diksmuide en Veurne. Deze dienstverlening wordt verzorgd vanuit een vrijzinnig-humanistische levensvisie. Hierbij staan waarden als verdraagzaamheid, gelijkwaardigheid, verbondenheid en verantwoordelijkheid centraal. De deur staat echter voor iedereen open.

Onder morele dienstverlening valt een ruim aanbod: morele bijstand, vrijzinnig-humanistische plechtigheden, informatie en documentatie, informatie over een waardig levenseinde…

Morele bijstand

In het leven is niet alles altijd rozengeur en maneschijn. Ziekte, een ongeluk, moeilijkheden in je relatie of met je kinderen, problemen op het werk, eenzaamheid, verlies… Zo'n momenten brengen soms gevoelens van angst, verdriet, woede, onmacht, pijn… met zich mee. Je kan je vragen beginnen stellen over je omgeving, jezelf, over de zin van het leven…

Over dit alles wil je misschien met iemand praten. Je wil je hart luchten, je verhaal vertellen… Dit in alle openheid. De moreel consulenten luisteren intens en aandachtig naar je verhaal en proberen je te helpen een eigen antwoord te vinden. Respect voor wie je bent en wat je belangrijk vindt staan hierbij centraal.

Vrijzinnig-humanistische plechtigheden

Je kindje is geboren? Je wenst te trouwen of samen te wonen? Je wil je 50ste huwelijksverjaardag te vieren? Eén van je dierbaren overlijdt… Het zijn belangrijke levensmomenten die je wenst te delen met anderen. De moreel consulenten helpen je bij het vormgeven van een unieke plechtigheid. Het is een moment om gevoelens te verwoorden, emoties te delen en samen te beleven.

Informatie

In het Centrum Morele Dienstverlening kan je informatie krijgen over actuele, ethische of levensbeschouwelijke onderwerpen. Je kan boeken, tijdschriften, brochures en folders vrij raadplegen. Indien je meer informatie wenst over een onderwerp, kunnen de moreel consulenten je altijd doorverwijzen naar gespecialiseerde organisaties.

Waardig levenseinde

Bij een naderend levenseinde word je met heel wat moeilijke vragen geconfronteerd. Hoe kan je zoveel mogelijk je eigen wil respecteren? Je kan op voorhand een wilsverklaring ondertekenen en laten registreren. Dit is geen rechtstreeks euthanasieverzoek. Wat is het verschil? En hoe kan je aangeven welke behandelingen je al dan niet wenst? De moreel consulent kan je helpen om alles op een rijtje te zetten en meer informatie bieden over palliatieve zorg, euthanasie… De moreel consulent helpt je ook graag verder bij het opstellen van een wilsverklaring inzake euthanasie.

Vrijzinnige draaischijf

Vrijzinnigheid betekent diversiteit en dit wordt weerspiegeld door de uitgangspunten en het werkveld van verenigingen en centra. Jong, oud, huisvrouw, cultuurfanaat of gewoon interesse… voor elk wat wils. Dit gaat van het aanbieden van socio-culturele activiteiten tot het verlenen van morele dienstverlening. Het Centrum Morele Dienstverlening kan je een volledig overzicht bieden van het vrijzinnig-humanistisch verenigingsaanbod en hun activiteiten.

Deze dienstverlening is volledig kosteloos.

Hieronder een aantal foto's van de opening op 4 juni 2010.

Gastspreker Peter Bossu

Centrum Morele Dienstverlening, Esenweg 30, 8600 Diksmuide.
T 051 55 01 60 - F 051 55 01 69 - cmd.diksmuide@uvv.be

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.