Je was erbij > Overzicht

Eerste slimme meter van Infrax - Diksmuide - 02/06/2010

Netbedrijf Infrax plaatst in een appartementsgebouw aan de Kasteelstraat in Diksmuide zijn eerste slimme meter. Een historisch moment voor een nieuwe ontwikkeling die in de toekomst voor meer interactiviteit zal zorgen voor de gebruikers, het netbedrijf en de everanciers. Een slimme meter is een elektriciteits- of aardgasmeter die uitgerust is met communicatie technologie in twee richtingen. Op die manier moet het mogelijk worden om het aanbod en de vraag naar energie beter op elkaar af te stemmen. De slimme meter in Diksmuide is de eerste van 300 in het proefproject van Infrax. In de loop van de volgende maanden plaatst Infrax ook slimme meters in ondermeer Torhout, Diksmuide, Jabbeke, Diepenbeek en Vosselaar.

Wat is de slimme meter?

Een slimme meter kun je vergelijken met een modem of een box voor digitale televisie. In tegenstelling tot een gewone elektriciteits- en aardgasmeter kan de netbeheerder met een slimme meter communiceren. Dat zal gebeuren om er gegevens uit te halen of er informatie naartoe te sturen. In de toekomst zal het ook mogelijk zijn om via de slimme meter commando's te geven om toestellen in of uit te schakelen. Meterstanden kunnen op elk moment van op afstand uitgelezen worden. De taak van de meteropnemer wordt op die manier overbodig.

Voordelen voor iedereen

Een slimme meter biedt ook voordelen voor de klant. Hij kan zij verbruik nog beter opvolgen. Om het verbruik te controleren hoeft hij niet meer naar de meter. Hij kan perfect op zijn computer de meetgegevens raadplegen en er statisstieken en overzichten mee genereren. En dat heeft zijn weerslag op het verbruik. Uit tal van studies blijkt immers dat wie zijn verbruik opvolgt er automatisch ook zuiniger mee omspringt. In een later stadium zal de slimme meter zelfs informatie kunnen doorsturen naar slimme toestellen zoals
wasmachines en drogers zodat die pas in werking treden op een ogenblik dat er weinig vraag is naar electriciteit en wanneer de tarieven dus het laagst zijn.

Slimme meters en slimme netten

Lies Laridon, Burgemeester en voorzitter van Infrax West : "Infrax besteedt veel aandacht aan de uitbouw van slimme netten. Destijds zijn elektriciteitsnetten ontworpen om stroom vanuit de centrales tot bij de verbruikers te brengen. Eenrichtingsverkeer. Nu gezinnen en bedrijven zelf (groene) stroom produceren, bijvoorbeeld met zonnecellen op het dak, moet die energie ook de andere kant op kunnen. En dat vereist aanpassingen aan de bestaande netten. Daarom is het belangrijk om met de nieuwste technologieën de balans tussen de productie en afname op het net goed op mekaar af te stemmen. Netten moeten zelf kunnen vaststellen wanneer er lokaal veel (groene) stroom wordt aangeleverd om dan in te grijpen en ervoor te zorgen dat de grote hoeveelheid aan stroom ook ter plaatse wordt afgenomen of opgeslagen.

De informatie die slimme meters kunnen geven en ontvangen is daarom een essentieel onderdeel van dit vernuftig staaltje techniek. Slimme netten en slimme meters zullen er in de toekomst samen voor zorgen dat er een gezond evenwicht is tussen de productie en het verbruik van energie op onze netten.

Proefproject

Deze eerste slimme meter in Diksmuide past in een eerste proefproject waarbij zo'n 4000 slimme meters worden geplaatst over gans Vlaandeen door de diverse netbeheerders. De aanvankelijke bedoeling is om de technische haalbaarheid van de invoering van slimme meters te testen. Aan dit proefproject werkt Infrax samen met PBE en Eandis. Bij een positieve evaluatie zal ons project in een volgende fase worden uitgebreid naar 40000 slimme meters. Als de resultaten ook daarvan positief zijn, zal de slimme meter op termijn alle 4 miljoen reguliere elektriciteits- en aardgasmeters in Vlaanderen vervangen. De uitrol hiervan is voorzien in 2014.

Infrax en burgemeester Lies Laridon stellen de eerste meter voor.

Plaatsing van de eerste slimme meter.

Nadere toelichting bij het project.Info: Infrax
Foto's: A.Ommey, Diksmuide

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.