Je was erbij > Overzicht

Avondje Veurne editie 2010 een succeseditie - Veurne - 16/07/2010

Wie afgelopen vrijdagavond 16 juli niet op de Grote Markt van Veurne is geweest, heeft echt wel iets gemist. Avondje Veurne van dit jaar, dat traditiegetrouw georganiseerd wordt door VVV Veurne, mag een voltreffer, een ware succeseditie worden genoemd. "Het is echt lang geleden dat er nog zoveel volk naar Avondje Veurne kwam afgezakt", wisten de trouwe bezoekers aan de kunst- en streekproductenmarkt die dit jaar al voor de 9de maal werd georganiseerd in een samenwerking tussen VVV Veurne en de dienst toerisme van de stad Veurne.

Alles was vrijdagavond dan ook aanwezig om er een prachtige avond van te maken. Neem een prachtige locatie, de Veurnse Grote Markt. Neem tientallen gezellige kraampjes met een ruim aanbod aan heerlijke streekproducten, zowel natjes als droogjes. Neem tal van kunstenaars die hun kunstwerken, juwelen, potten, schilderijen, keramiek uitstallen en vaak nog ter plaatse aan de slag gaan. Neem een puike organisatie door VVV Veurne en voeg bij dit alles een mooie aangename zomeravond. Dit alles maakte dat honderden mensen naar de Veurnse Grote Markt kwamen afgezakt.

Wie ook weer ware volkstrekkers bleken te zijn, waren de Veurnse Slaper en zijn Veurnse Slaapster. Begeleid door de Veurnse Belleman kwamen ze in een koets de Grote Markt opgereden waar ze werden onthaald door ruim honderd luid schreeuwende kinderen. De Veurnse Slaper was natuurlijk weer in slaap gevallen en moest worden wakker gemaakt. Op aangeven van de Belleman schreeuwden de kinderen zich de longen uit het lijf: "wakker worden". Na enkele pogingen schoot de Veurnse Slaper dan toch wakker. Tijd om samen met zijn Veurnse Slaper vanop het balkon van het Landshuis de felbegeerde slaapmutsen uit te werpen. Voor de kleinste prutsen had VVV Veurne een aparte zone afgezet zodat de kinderen niet 'opzij' konden worden gezet door al te enthousiaste volwassenen die ook kost wat kost een slaapmuts wilden bemachten. Wie een slaapmuts kan vangen, maakt namelijk kans op enkele mooie prijzen.

Na de worpen door de Veurnse Slaper en nadat de prijzen waren uitgedeeld, bleef nog veel volk lang nagenieten en keuvelen op de terrasen op de Grote Markt. Terwijl de mensen van de technische dienst er met man en macht voor zorgden dat het marktplein er tegen zaterdagmorgen weer opgeruimd en netjes bij lag, was het al ver na middernacht eer in de horecazaken op de markt de lichten werden gedoofd en het laatste pintje was gedronken.

De bezoekers van Avondje Veurne werden ook vergast op de voorstelling van de groepen die deelnemen aan het vijfjaarlijkse Internationale Folklorefestival georganiseerd door Zannekin. De bezoekers stroomden samen rond het podium op de markt waar de deelnemende groepen enthousiast werden onthaald. De groepen vergastten op hun beurt de toeschouwers op enkele volksdansen. Op de foto's zien we Kroatië aan het werk.


Info en foto: Pascal Jacquemyn - VVV Veurne

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.