Je was erbij > Overzicht

Westhoek richt blik op de toekomst: toerisme spant de kroon in de Westhoek - Kortemark - 22/02/2010

Het gaat goed met het toerisme in de Westhoek. Op de toeristische startavond van de Westhoek in Kortemark op maandag 22 februari 2010 werd het positieve 'Trendrapport 2003-2008' voorgesteld. Traditioneel werden op deze druk bijgewoonde avond ook de nieuwe toeristische brochures voorgesteld. 'Westhoekjes 2010' is meteen de 11de editie van het succesrijke boekje. Ook 'Den Grooten Oorlog in de Westhoek' zit in een nieuw kleedje. De 'WesthoekVoordeelpas' biedt opnieuw ruim € 40 aan verblijfstoeristen en binnenkort wordt een nieuwe ArrangementenVerblijfsbrochure en een Evenementenkalender 2010 verwacht.

Vakanties in de Westhoek blijven goed scoren

Het 'Trendrapport toerisme en recreatie in de Westhoek 2003-2008' vermeldt, ondanks de opstartende crisis eind 2008, toch positieve trendcijfers voor het toerisme in de Westhoek.

Met een verdere uitbouw van kleinschalige hotels en huurvakantiewoningen versterkte de Westhoek haar logiesaanbod. Het aantal verblijfstoeristen steeg tot circa 289 000, of 4% meer dan in 2007 - een jaar dat al uitzonderlijk goed was voor de Westhoek door de herdenking van de Slag van Passendale. De positieve ontwikkeling van het verblijfstoerisme in de Westhoek zet zich dus ook in 2008 verder. Deze verblijfstoeristen genereerden in 2008 samen ongeveer 700 000 overnachtingen. Deze groei situeert zich vooral in huurvakantiewoningen en jeugdlogies. De hotels kennen in 2008 een beperkte toename in overnachtingen die wel gepaard ging met een iets lagere bezettingsgraad van 58% in 2008 tegenover 62% in 2007.

De groei in de toeristische verblijfsvraag komt volledig op conto van het vakantiecliënteel dat de terugval in het zakentoerisme meer dan compenseerde.

De Westhoek mocht vooral meer Britse vakantiegangers ontvangen (+20%) die nu een derde van het verblijfstoerisme uitmaken. De Belgen vertegenwoordigen iets meer dan de helft van de vakantiegangers en kenden een groei van 5%.

Parallel aan de logiesvraag ziet de Westhoek ook haar bezoekers aan attracties en musea toenemen met ongeveer 46 000 bezoekers of een toename van 3% ten opzichte van 2007. De groei wordt vooral gerealiseerd in Bellewaerde, het vernieuwde Hopmuseum, het In Flanders Fields Museum, het Memorial Museum Passendaele 1917 en het Openluchtmuseum Bachten de Kupe. In 2008 ten slotte fietsten 1,1 miljoen recreatieve fietsers op het fietsnetwerk van de Westhoek.

De toeristen in de Westhoek spendeerden ongeveer 102 miljoen euro in 2008.

Nieuwe look & feel voor de Westhoekbrochures

De nieuwste publicaties van Toerisme Westhoek kregen een nieuw kleedje. Wit werd de basiskleur en telkens sieren een drietal illustraties de cover van de brochures. De beelden zijn het resultaat van een fotosessie die over een periode van een tweetal jaar wordt uitgevoerd. De foto's brengen het toeristisch-recreatief aanbod van de Westhoek op een belevenisvolle manier in beeld.

Westhoekjes, ontdek de leukste plekjes van de streek

De nieuwste uitgave van de streekpocket 'Westhoekjes' is rijkelijk geïllustreerd met talrijke kleurenfoto's en brengt het verhaal van de toeristische Westhoek in 216 bladzijden. Het is meteen de 11de editie. Alle dorpen en steden uit de Westhoek komen er alfabetisch aan bod. Je verneemt er alles over hun toeristische bezienswaardigheden en over hun leuke restaurants en cafeetjes. De belangrijkste musea en monumenten met als thema 'Den Grooten Oorlog' vind je er ook in terug. Liefhebbers van fietsen en wandelen komen aan hun trekken bij het beknopte overzicht van de bewegwijzerde fiets- en wandelroutes. Wie houdt van evenementen en rommel- en brocantemarkten weet via een uitgebreide kalender wanneer een bezoek aan de Westhoek op zijn best is.

'Den Grooten Oorlog'

In deze volledig vernieuwde pocket worden het ontstaan en het verloop van die oorlog aan het Westelijk Front en in de Westhoek geschetst. De bezoeker vindt er een overzicht van de belangrijkste sites en enkele onmisbare praktische tips. Dit alles wordt geïllustreerd met authentieke en nieuwe foto’s. De brochure is een eerste kennismaking en een gids voor een tocht doorheen de oorlogsgeschiedenis van de Westhoek. Beklijvende begraafplaatsen waaronder Lijssenthoek, Tyne Cot Cemetery en het Soldatenfriedhof Vladslo met het ingetogen ‘Treurende Ouderpaar’ van Käthe Kollwitz, komen eveneens aan bod. Ook praktische informatie zoals openingstijden en de ligging van de bezienswaardigheden worden vermeld. Toeristische wandel-, fiets- en autoroutes sluiten het geheel af.

Westhoekvoordeelpas 2010

De nieuwste editie van de WesthoekVoordeelpas rolde recent van de persen. Wie in de Westhoek minimum twee nachten verblijft in een van de deelnemendel logiesuitbatingen, geniet met deze pas van tal van kortingen. De voordeelpas biedt bijna 40 € voordeel per persoon, vooral op de toegang tot musea (Flanders Fields Museum, De IJzertoren, het Tabaksmuseum, ... ) en attracties. De gratis Westhoek Voordeelpas 2010 is geldig vanaf aankomst in de Westhoek tot eind januari 2011. In 2009 werden om en bij de 6.000 voordeelpassen verspreid. zo'n 100 Westhoek-logiesuitbaters nemen aan de actie deel.

Worden verwacht

Eind april verschijnt een gloednieuwe arrangementenbrochure met creatieve en originele verblijfsarrangementen in de streek. De brochure wordt gedrukt op 20.000 exemplaren. Eind maart rolt ook de Evenementenkalender 2010 van de drukpersen, waarin zowel topevenementen als kleinschaliger initiatieven, zoals rommel- en brocantemarkten met de nodige uitleg en praktische info aan bod komen. Deze brochure heeft ook een oplage van 20.000 exemplaren.

Beide publicaties zullen te bekomen zijn bij Westtoer en bij de diensten voor toerisme in de streek.

Bovenvermelde brochures (met uitzondering van de Westhoekvoordeelpas) zijn gratis te verkrijgen via de website www.toerismewesthoek.be, via 050/305 500, of bij de toeristische diensten van de streek. De Engelstalige versie, die ook andere toeristische info bevat, wordt eind maart verwacht.

Hieronder een reeks foto's van de startavond die plaats vond op maandag 22 februari 2010 in CC De Beuk te Kortemark.

Ongeveer 300 aanwezigen op de startavond.

Sofie Pattyn (Radio 2) en afkomstig uit Westouter sprak de avond aan elkaar. Ze modereerde ook de panelgesprekken.

Verwelkoming door Saskia Vanhove, schepen van toerisme van Kortemark. Zij stond stil bij de vele toeristische troeven van de gemeente Kortemark met onder haar molens, natuur en het sitemuseum in Werken.

Het werd muisstil in de zaal toen een geëmotioneerde schepen 1 minuut stilte vroeg voor Ann De Smyter die eind januari onverwacht overleed. Ann was medewerker bij de dienst toerisme.

'Oudgediende' Johan Martin verving regiomanager Valerie Heyman die net bevallen was van een dochter. Proficiat Valerie !

Dit jaar werden er minder toespraken gehouden. In de plaats werden twee panelgesprekken georganiseerd.

Het eerste ging over de periode 2014-2018, wanneer we 100 jaar Wereldoorlog I in de Westhoek zullen herdenken.

Van links naar rechts: Michel Gilté (projectmanager bij Westtoer), Gunther Pertry (gedeputeerde Provincie West-Vlaanderen), Sofie Pattyn en Stephen Lodewyck (programmacoördinator 100 jaar WO 1 in de Westhoek).

Muzikaal intermezzo door 'De schoîne occage'.

Tijd voor het tweede panelgesprek met van links naar rechts: Jurgen Vanlerberghe (schepen toerisme Poperinge), Guido Decorte (gedeputeerde Provincie West-Vlaanderen), Sofie Pattyn en Johan Martin (Westtoer).

Het gesprek werd gevolgd door de toespraak van Patrick Van Gheluwe, gedeputeerde Provincie West-Vlaanderen. Hij ging dieper in op de toeristische resultaten van de voorbije jaren.

Jan Dhondt zorgde voor een kort Westhoekjesmoment.

Gevolgd door het nieuwe Westhoeklied door 'De schoîne occage'.

Tijd voor de groepsfoto.

En dan ging het naar de receptie.

Het was er bijzonder druk.

Niets dan tevreden gezichten bij de mensen uit de toerismesector.

Jan Dhondt en Pol Bonduelle realiseerden de 11e editie van de pocket Westhoekjes.

Iedereen liet het zich goed smaken.

Geert Vandewynckel (schepen toerisme Heuvelland) en rechts Peter Demaree van toerisme Diksmuide konden het prima met elkaar vinden.

Zoals je ziet: heel veel volk.

De Westhoek verbroederde en verzusterde massaal in Kortemark.

Ieper, Heuvelland,

Wervik,

Veurne, ... ze waren er allemaal.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.