Je was erbij > Overzicht

Natiuonale Prijs voor Schilderkunst: 7e editie 'Louise Dehem' - Ieper - 05/02/2010

Op vrijdagavond 5 februari 2010 vond in de foyer van de Ieperse lakenhalle de proclamatie plaats van de Nationale Prijs voor Schilderkunst van de Stad Ieper - 7e editie 'Louise Dehem'. Deze culturele manifestatie wordt georganiseerd door de Stedelijke Academie in samenwerking met de stad Ieper, de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst, de Ieperse musea, het Cultuurcentrum Ieper en de provincie West-Vlaanderen.

Aan deze editie namen 117 verschillende kunstenaars deel. Daavan waren er 64 afkomstig uit West-Vlaanderen (25 uit Ieper), 29 uit Oost-Vlaanderen, 3 uit Brussel, 2 uit Vlaams-Brabant, 7 uit Limburg, 11 uit Antwerpen en 1 uit Henegouwen. Hieruit werden uiteindelijk 23 kunstenaars geselecteerd. Je kunt ze terugvinden in de brochure die je bij de tentoonstelling (tot 28 februari) kunt krijgen.

De prijs werd genoemd naar Louise Dehem, geboren in Ieper op 10 december 1866. Zij kreeg het eerste kunstonderricht van haar schoonbroer Théodore Ceriez, toenmalig directeur van de Ieperse Kunstacademie. Ze voltooide haar studies in Parijs, waar ze ook de mogelijkheden van het pastelkrijt ontdekte.

Aanvankelijk schilderde Louise Dehem vooral stillevens maar nadien legde ze zich met groot succes toe op de afbeelding van de menselijke figuur. Vooral haar kinderportretten oogstten veel succes. Tot aan de Eerste Wereldoorlog werd haar werk veelvuldig geselecteerd én bekroond op diverse tentoonstellingen in binnen- en buitenland. In 1911 werd ze tot ridder in de Leopoldsorde benoemd. Ze stierf op 22 november 1922 in Vorst, nog geen 56 jaar oud. Bij testament schonk ze vijftig van haar kunstwerken aan het Stedelijk Museum van haar geboortestad Ieper.

Door middel van deze prijs wil de stad Ieper hulde brengen aan één van haar meest getalenteerde kunstenaars uit de vorige eeuw.

Katrien Desomer, schepen van cultuur van Ieper, nam als eerste het woord: "Het is de laatste keer dat we de prijs Louise Dehem in de foyer kunnen uitreiken. Vanaf 2011 verhuist de cultuurdienst naar het nieuwe cultuurcentrum 'Het Perron' nabij het station. Met de stad willen we een breed kunstenbeleid voeren, een meersporenbeleid met specifieke klemtonen. Alle dimensies moeten kansen krijgen via een structurele werking. Hierbij wil ik het belang van het kunstonderwijs benadrukken bij het vormen van kunstenaars. Morgen 6 februari is trouwens de dag van het deeltijds kunstonderwijs. We nemen veel initiatieven en onderhouden goede contacten met de verschillende actoren en alles kan gesmaakt worden door een breed publiek".

Applaus van de vele toeschouwers.

Els Verlinde, cultuurfunctionaris, leidde de avond in goede banen.

West-Vlaams gedeputeerde Gunter Pertry was de tweede spreker van de avond: "Ik wil vooreerst de stad Ieper feliciteren met deze organisatie. Als we weten dat de prijs maar om de 5 jaar wordt uitgereikt en dat het nu de 7e editie is, dan is men toch al ruim 35 jaar bezig in Ieper. Ook de provincie West-Vlaanderen neemt vele initiatieven. Hierbij zijn de vele wedstrijden heel belangrijk. Op die manier kan er heel veel verscholen talent naar buiten komen. En aan deze wedstrijden zijn er meestal tentoonstellingen gekoppeld voor de kunstenaars. Niet alleen nieuwe kunstenaars nemen deel, maar ook steeds meer gevestigde waarden."

Hij vervolgde: "Niet alleen verleent de provincie steun aan diverse initiatieven, maar we hebben ook eigen organisaties. Denken we maar aan 'Buren bij kunstenaars' dat dit jaar van 15 tot 17 oktober 2010 wordt georganiseerd. In 2009 namen maar liefst 1.145 kunstenaars uit West-Vlaanderen deel. Wanneer we daar Noord-Frankrijk (waar het ook werd georganiseerd) bijtellen, dan komen we al vlug aan 3.500 kunstenaars. Ik doe hierbij een oproep aan alle kunstenaars om te blijven deelnemen. De uitreiking van de prijs 'Louise Dehem' is opnieuw de start van een heel belangrijk jaar inzake beeldende kunst in onze provincie. Als voorbeelden haal ik hier de tentoonstelling rond de 150e geboortejaar van James Ensor aan in Oostende. En later op het jaar volgt dan 'Verzamelde Verhalen' in Watou. ... Tot slot wil ik alle deelnemende kunstenaars feliciteren."

En dan was het tijd voor het uitreiken van de prijzen.

Caroline Dewilde uit Ieper won de 4e prijs. Ze kreeg de prijs uit handen van Ludwich Devlieghere, voorzitter van de Stedelijke Cultuurraad.

Nancy Beheydt won de derde prijs, de prijs van het Cultuurcentrum Ieper.

Gunter Pertry overhandigde de 2e prijs, de Prijs van de Provincie West-Vlaanderen, aan Ieperling Bernard Sercu.

En Iepers burgemeester Luc Dehaene mocht de eerste prijs, de Prijs van de Stad Ieper, overhandigen aan Nele Tas uit Antwerpen.

Hieronder het winnende werk "Göntlizer Park II' van Nele Tas

Veel volk op de foto.

De laureaten met de Ieperse burgemeester.

En de prominenten.

De laureaten voor twee werken van Nele Tas.

Er werd druk nagekaart over de uitslag.

En alle werken werden uitvoerig bekeken en gekeurd door het publiek.

De tentoonstelling in de lakenhalle kun je nog tot 28 februari bezoeken. De tentoonstelling is dagelijks te bezoeken van 13.30 tot 17.00 uur. Gesloten op maandag. Gratis toegang.

Gilbert Degryse uit Ieper werd ook geselecteerd. Hij poseert hier bij zijn werk.

We zien aan de wand het werk 'Het feest begint' van Caroline Dewilde die de 4e prijs kreeg.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.