Je was erbij > Overzicht

5e Festival van het varkentje een groot succes: Slagers-traiteursschool valt in de prijzen - Diksmuide - 23/02/2010

In het kader van het "5e Festival van het varkentje" namen 46 kandidaten deel aan de fel begeerde titel van "Beste Meester Ambachtelijke Charcutier 2010" een realisatie van het "Genootschap Orde Jean Berquin". Dit jaar konden de professionelen en juniors strijden voor "De beste artisanale witte pens" en "Het beste Breugelbuffet".

Professionaliteit troef bij de Charcutiers!

De beste artisanale bereide witte pens werd beoordeeld op uitzicht, geur, smaak, consistentie en originaliteit. De keuze voor de jury was niet gemakkelijk!

 • Bij de professionals ging de 1e prijs naar oud-leerling Patrick Remmery die een eigen slagers-traiteurszaak uitbaat aan de Paul de Smet de Naeyerstraat te Middelkerke.
 • De 2e prijs ging naar Rik De Fruytier uit Menen en tevens oud-leerling die een eigen slagerij-traiteur, runt te Menen.
 • Ignace Casier uit Vladslo-Diksmuide kaapte de 3e prijs weg. Het was voor Ignace de 5e keer dat hij in competitie ging voor de beste ambachtelijke vleeswaren en won in het verleden verschillende keren goud en zilver.
 • Volgende kandidaten kregen de persprijs: Henri Vanholme - Stavele, Kris Morlion - Wervik, Nicolas Vandenbroucke - Langemark, Koen Lefevre - Izegem, Andy Reynaert - Diksmuide en Manolito Goussey - Poperinge.

,,Heel tof om zo'n wedstrijd te winnen" vonden de junioren

 • Vooral de leerlingen van het 6e en 7e jaar afdeling slagerij-traiteur schitterenden op deze slagersvakwedstrijd. ,,Onze artisanale witte pensen en Breugelbuffeten oogden niet alleen zeer goed, maar de jury van de junioren vonden ook de smaak subliem'', vertelt winnaar Arne Puype - Nieuwpoort, die samen met Tony Vandecasteele - Torhout en Mathieu De Muer uit Tielt de 1e plaats won.
 • Met de 2e plaats vonden Melany Hennebel - Westouter, Klaas Gysel - Woesten en Arne Wittebolle uit Meulebeke het ,,Heel tof dat zij in hun laatste jaar een wedstrijd van dergelijk niveau konden winnen".
 • Ook voor Olivier Maertens - Kortemark, Yves De Vreese - Dendermonde en Sofie Debacker uit Diksmuide werd met de 3e plaats één van hun laatste leerrijke ervaringen in de slagers-traiteursschool.
 • Volgende junior kandidaten kregen de persprijs: Kim De Baets - Eeklo, Thijs Desimpel - Torhout, Jens Hinderijckx - Gistel-Snaaskerke, Stephanie Soenen - Koekelaere, Marijn Desot - Diksmuide, Ibrahim El ldrissi - Zillebeke-Ieper, Emely Lemiere - Reningelst, Maarten Quaghebeur - Langemark-Poelkapelle, Thomas Vandenberghe - Diksmuide, Jelle Vandenbroele - Reninge, Thomas Taveirne - Sint-Andries en Willem Vanhemmers - Zwevegem.

,,Sublieme Breugelbuffeten"

Op het banket van het "5e Festival van het varkentje" werkten de leerlingen 16 breugelbuffeten en 1 grandioos warm buffet uit voor 750 culinaire fijnproevers.

,,Ik onthou vooral de enorme spanning die gepaard gaat met dergelijke wedstrijd.'' vertelde Tony Vandecasteele uit Torhout die goud won met zijn fantastische presentatie van een Breugelbuffet.

Juryvoorzitter, Geert Van Hecke van restaurant Karmeliet *** was vol lof

De kandidaten kregen van juryvoorzitter - driesterrenkok, Geert Van Hecke van restaurant "Karmeliet *** - Brugge" bijzondere veel lof voor het hoge niveau van artisanale huisbereide witte pensen en prachtige afgewerkte Breugelbufeften.

De deskundige vakjury bestond uit volgende leden:

 • Geert Van Hecke "restaurant Karmeliet***
 • Frans Saint Germain "Salons Saint Germain
 • Rudy Devolder "restaurant 't Convent" vooral bekend voor zijn truffelgerechten
 • Rudy Pattyn "'t Keukentje"
 • Mevr. Jean Berquin weduwe van wijlen chef-kok Jean Berquin "restaurant Rust Roest"
 • Yves Stal "Mouscron Gastronomie"
 • Isabelle Callens, Culinaire docente
 • Norbert Van Speybroeck, docent slager-spekslger-traiteur, Afgevaardigde VLAM, voedingsadviseur
 • Ronny Vanhoorn, journalist

Deze culinaire vakwedstrijd is een ode aan de overleden chef-kok - slager Jean Berquin, zeer goed gekend van het restaurant Rust Roest te Roesbrugge-Haringe. Jean Berquin was een culinair talent die zijn gasten op een verrukkelijke wijze liet smaken van zijn zelfgemaakte artisanale vleeswaren op basis van het Belgisch varkensvlees.

Terug lekkerbekken !

Witte worst is een lekkernij op zich zowel als op de BBQ als in de pan of in de oven of gewoon koud. 'De ingrediënten liggen vast in een productdossier: mager varkensvlees uit de ham en schouder, eieren, verse volle melk en een geheime kruiden- en specerijenmengeling. Het vlees wordt fijngemalen zodat de vulling een zachte structuur krijgt. De witte pens wordt gekookt en nadien koud of warm gegeten' aldus de leden van het organisatiecomité. Er bestaan ook varianten met groene kruiden, champignons, ajuin, .... en op feestdagen met truffel of foie gras. Deze verscheidenheid aan weelde van smaken, geuren en vormen - gevolg van ontelbare combinaties inzake gebruikte soorten grondstoffen, smaakstoffen en bereidingstechnieken is helaas aan het verdwijnen.

De vakleraars van de "Slagers-traiteursschool - Diksmuide" en het "Genootschap Orde Jean Berquin" willen dan ook met nadruk pleiten voor een behoud of herstel van deze waarden. Niet enkel uit nostalgie naar de smaken van vroeger, maar vooral omdat deze producten als ze correct bereid worden een nieuwe impuls kunnen geven aan de fijne ambachtelijke vleeswaren. Kijken we maar naar de overweldigende successtory van de streekbieren en -kazen in ons land. Een positieve instelling lijkt ons het streven van een aantal geïnspireerde vaklui in binnen en buitenland naar een herwaardering van deze oeroude ambachtelijke lekkernij. Een impuls die vooral aangewakkerd wordt door de organisatie van vakwedstrijden zoals deze en de presentatie van nieuwe (oude) worstsoorten ter gelegenheid van jaarmarkten, handelsbeurzen, kermissen, Breugelfeesten enz.

750 gasten op het "5e Festival van het varkentje"

In de feestzalen van Salons Saint Germain - Diksmuide vond voor de 5e keer het festival van het varkentje plaats. In het kader "Promotie voor het beroep slager-traiteur en het Belgisch varkensvlees" werkte de Slagers-traiteursschool - Diksmuide mee aan dit unieke 5e Festival. Dit festival is mede georganiseerd door de Orde van Meester-kok Jean Berquin, VLAM en Frans Saint Germain.

De leerlingen en de vakleraars stonden in voor het bereiden en serveren van de openingsreceptie en het Breugelbuffeten. Aan deze grootse happening met alle delicatessen van het varkentje namen niet minder dan 750 gasten deel.
De leerlingen van het 5e, 6e en 7e jaar maakten alle aperitiefhapjes en de Breugelgerechten op basis van zelfgemaakte artisanale vleeswaren.
De gasten en juryleden waren vol lof over deze puike prestatie van de leerlingen onder leiding van de vakleraars slagerij.
Deze culinaire happening werd afgesloten met een optreden van de populaire Vlaamse zager Paul Severs.

Hop naar het volgende culinair evenement !

De leerlingen en vakleraars kijken alvast uit naar de Opendeurdag van 28 maart 2010, waar weer het vakmanschap zal te zien zijn op de vakwedstrijd met Ganda-Awards. Plaats deze datum alvast in uw agenda en breng ons een bezoek!

Nogmaals proficiat aan de kandidaten en het team rond het evenement van het "5e Festival van het varkentje".

Redactie en foto's: Bertrand Vande Ginste

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.