Je was erbij > Overzicht

Ontbijtbuffet ACW - Diksmuide - 07/02/2010

Vlaams Minister Crevits te gast op ACW-Trefpunt Diksmuide
Op de trappers voor veilige fietspaden!

Het was haar op één na laatste nieuwjaarstoespraak, zei ze. Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Hilde Crevits, liet op het nieuwjaarstreffen van ACW Diksmuide nog maar eens blijken dat de Westhoek niet in de vergeethoek zit. Wat fietspaden betreft bijvoorbeeld investeert ze fors in aanleg en herstel. "En dat is - naast degelijk openbaar vervoer - nodig, willen we de toenemende mobiliteitsdruk in goede banen blijven leiden. Meer dan 8 op 10 verplaatsingen zijn korter dan 15 km; meer dan 6 op 10 zelfs korter dan 10 km. Ideaal dus om ze per fiets te doen. Maar Vlaanderen is Nederland niet wat betreft comfortabele fietspaden. Wij moeten op de trappers staan voor een serieuze inhaalbeweging", benadrukte ze.

Op de trappers

En daar is Minister Crevits duidelijk mee bezig. Voor Diksmuide alleen maakte ze eind vorig jaar ruim 3,8 miljoen euro vrij voor de aanleg van twee vrijliggende fietspaden: langsheen de Pervijzestraat, vanaf de bebouwde kom tot aan het kruispunt Lettenburg, en langsheen de Schoorbakkestraat, vanaf de Frontzate tot aan de IJzer. Inbegrepen een nieuwe fietsbrug aan de Beverdijkvaart en het veiliger maken van het kruispunt Scheeweg en de kruising met de Stuivekenskerkestraat. Eerder waren er al flink wat subsidies voor het fietspad van Kaaskerke tot aan het kruispunt Lettenburg, waar onteigeningen bezig zijn, en voor een traject richting Lo-Reninge langs de N364. "Er zijn zelfs al plannen voor een fietspad richting Schore. Nog wat geduld en je fietst binnen een paar jaar vanuit Diksmuide comfortabel tot aan zee", beloofde de minister.

Woorden van dank

Minister Crevits sloot zich aan bij de woorden van dank die ook ACW-voorzitter Liliane Bruynooghe richtte aan het adres van de talrijk opgekomen bestuursleden vanuit ACV, CM, KAV, Ziekenzorg, OKRA, KWB, Pasar, KVG en ACW. "Zonder de inzet van vrijwilligers als jullie zouden Diksmuide en zijn deelgemeenten er heel anders uitzien", aldus de Diksmuidse ACW-voorzitter die ook een warme oproep deed tot deelname aan de vijfjaarlijkse verbondelijke Rerum Novarumviering, die onder de noemer 'Festivo 2010' op zondag 16 mei in Diksmuide zal plaatsvinden: "Het wordt een gezinsdag met optredens en animatie waarbij we letterlijk - fietsend, wandelend, … - in beweging komen voor een solidaire en vredevolle toekomst".

Info en foto: Nadine Lamote, secretaris ACW Diksmuide

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.