Je was erbij > Overzicht

9e internationale taptoe - Veurne - 28/08/2010

Voor de negende keer op rij werd er een heuse taptoe georganiseerd te Veurne. De vorige edities brachten elke taptoeavond meer dan 3.000 liefhebbers van show en muziek naar Veurne. Op zaterdag 28 augustus 2010 werden vanaf 19.30 uur vier korpsen met een gevarieerd muzikaal palet op de muzikale bezoeker afgevuurd.

Uit Koksijde kwam voor de derde keer Showkorps El Fuerte. In 2001 werd het showkorps opgericht als drumband met de bedoeling marcherend door straten te trekken, slagwerk te laten spelen en dit in combinatie met discipline. In 2008 neemt de groep deel aan de kampioenschappen der Lage Landen en worden gekroond tot Kampioen. In september 2008 verandert de groepsnaam in Showkorps El Fuerte. In september 2009 wordt gestart met blaaswerk. Onlangs werd het showkorps nog verkozen als Vereniging van het Jaar aan de Westkust. Op zondag 4 juli 2010 won Showkorps El Fuerte zilver op de de Europese Kampioenschappen te Rastede - Duitsland en veroverde daarmee een twaalfde plaats op de European ranking.

Uit Nederland, het taptoeland bij uitstek, kwamen er drie ensembles.

Eerste groep uit Nederland was het Jeugdorkest Jong K&G uit Leiden, opgericht in 1954. De 35 leden in de leeftijd variërend van 9 tot 16 jaar treden op tijdens taptoes en optochten maar ook op concerten. De instructie was in handen van Rik Boelee, Hans Vonk en Michel Lugtigheid. Tamboermaître was Niels de Nobel.

De Christelijke Muziek en Showband Juliana kwam uit Amersfoort. De diversiteit van het instrumentarium, het brede repertoire en een groot aanpassingsvermogen maken Juliana tot één van de meeste attractieve showkorpsen van Nederland. De muzikanten van Juliana brengen op de taptoevelden twee shows en kunnen daarvoor kiezen uit twee verschillende stijlvolle uniformen. De marsenshow werd uitgevoerd in een blauwe tuniek met witte pet en donkerblauwe broek. Het tweede optreden, eerder de klassieke show, werd verzorgd in een variatie op dit uniform, met witte beenkappen en banden en een zwarte steek. De muziek voor Juliana werd gearrangeerd door de eigen dirigenten Dick Roelofsen en Wilbert van Arendonk. De fluiten, in combinatie met het koperwerk, geven het korps een eigen klankkleur.

Het derde Nederlandse korps was De Van Limburg Stirumband uit Wezep. Het is een drumfanfare die al jaren op het hoogste niveau acteert. Het kaapte in 2009 jaar op het prestigieuze Wereld Muziek Concours te Kerkrade de eerste prijs weg voor marswedstrijden. VLS treedt op voor taptoes, straatparades en bloemencorso’s. Ze staan onder leiding van marsinstructeur Harry Hendriks.

Uiteraard werd de taptoe afgesloten met een gezamenlijk nummer. Een ware apotheose van een muzikale avond van Veurne die helaas in het water viel door de felle regen.

Proficiat aan de VVV Veurne en alle medewerkers met de organisatie van deze 9e taptoe.

Foto's: Pascal Jacquemyn - VVV Veurne

PS: Het was een supertof optreden te Veurne … gewoon jammer van de wolkbreuk tijdens de finale… (Jurrie Delporte - El Fuerte)

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.