Je was erbij > Overzicht

Erfgoedhalte - Oostvleteren - 20/08/2010

De erfgoedhalte verhuisde opnieuw. Op 20 augustus 2010 om 19u werd de halte ingehuldigd bij de “De Meestersmolen”, aan de Kortekeer in Oostvleteren. Tegelijk stelde de werkgroep toerisme van Vleteren haar erfgoedproject over de “De Meestersmolen” voor.

De Kortekeer in 360°

De Erfgoedhalte van Oostvleteren is een tijdelijke openluchttentoonstelling die via oude foto’s en archiefdocumenten het verleden van de Kortekeer terug tot leven wekt. Sta even stil bij je erfgoed en laat je verrassen! Wist je dat er vroeger een gendarmerie stond op de plaats waar nu de molen staat? Wie herinnert zich nog de dagelijkse tramdoortocht en de vele cafés zoals Au Chalet Lillois en Estaminet? Ook zaal Rhetorica was een gekende zaak in Oostvleteren. De erfgoedhalte brengt ze eventjes terug.

De “De Meestersmolen”

De werkgroep toerisme in Vleteren maakt een filmpje over het ambachtelijk beroep van molenaar. Je ziet er hoe graan in brood verandert en komt meer te weten over de geschiedenis van de molen en de molenstoet. Daarnaast is er een Molenaarskrantje voor bezoekende scholen en komt er in het gebouw naast de molen een tijdelijke fototentoonstelling. Een extra troef voor erfgoededucatie en toerisme in Vleteren!

Het molenfilmpje zal ook doorlopend te zien zijn op zondag 29 augustus, wanneer de Molenstoet in Vleteren uitgaat. Tijdens het kermisweekend van 11 en 12 september kan je het filmpje ook nog gaan bekijken. Dit telkens in het gebouw naast de molen.

Erfgoedcel CO7

De Erfgoedhalte is een project van Erfgoedcel CO7. De komende 6 jaar (2009-2014) wil Erfgoedcel CO7 alles in het werk stellen om het cultureel erfgoed in de gemeenten Heuvelland, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Poperinge, Vleteren en Zonnebeke uit de marge en vóór het voetlicht te halen. Voor het erfgoedproject van de “De Meestersmolen” ontving de werkgroep toerisme een projectsubsidie van Erfgoedcel CO7.

Hieronder een reeks foto's van onthulling.

Welkom door burgemeester Stephan Mourisse

Erfgoed in Vleteren – Tine Simoens – Erfgoedcel CO7

De Meestersmolen – Lut Demeyer – schepen van Toerisme

Inhuldiging halte en première molenfilmpje

Dank aan Dany Titeca voor de foto's.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.