Je was erbij > Overzicht

Wandeling VVVG De Panne - Nieuwkerke - 03/08/2010

Op 3 augustus 2010 trokken 33 wandelaars van VVVG De Panne naar Nieuwkerke, een deelgemeente van Heuvelland. Het Westhofpad stond op het programma. Tijdens de verplaatsing probeerde een donkere wolk waaruit wat regenwater druppelde, ons af te schrikken, maar zonder succes.

We kregen van een landbouwer inn de Broekenstraat toelating om te parkeren op zijn erf. Hij kreeg van ons als blijk van waardering een foto op A4-formaat van zijn woning aangeboden. Met photoshop werd tot foto tot aquarel verbouwd.

Met een oude fluit van een tramconducteur werd symbolisch het startschot van de wandeling gegeven. Onderweg naar het centrum kreeg het gezelschap uitleg over de geschiedenis van Nieuwkerke. Onder andere de geuzen en de lakennijverheid kwamen aan bod.

In het centrum aan de trap van het voormalig gemeentehuis werd nog wat uitleg gegeven over de kerk en over de volkscafé Breughelhof. Dit café kwam voor in de documentaire ‘Merci en bedankt’ die onlangs te zien was op TV. In deze documentaire komen 5 volksherbergen uit de Westhoek aan bod. Het gaat over wie er achter en wie er voor de toog staat. In Nieuwkerke is het een kranige 87-jarige die al 60 jaar de zaak runt en die het woord stoppen niet kent. Wij hebben op haar verzoek, met veel plezier ingegaan om ‘rond te springen’ voor de bediening van de groep.

Niet voorzien werden we door leden van een jeugdvereniging die als opdracht hadden ‘verzamel zoveel mogelijk mensen voor de vogeltjesdans’ gevraagd om mee te werken. We gingen daar vanzelfsprekend graag op in, jong als we ons nog voelen.

Na de pauze stapten we naar letterlijk en figuurlijk het toppunt van de wandeling, de ‘Wallen’. Men heeft daar een gigantisch panorama van bijna een volledige cirkel. Aan de ene kant de rij ‘bergen’ van Kemmelberg tot Casselberg. Aan de andere kant ‘Le Nord’ met Rijsel, Armentières en de terrils in de streek van Lens en Bethune.

Via een militaire begraafplaats uit WO1, en het Groot Westhof gingen we terug naar de startplaats.

Merkwaardig werden we de laatste kilometer gevolgd door 2 zwerfkattenjongen die waarschijnlijk gedumpt waren in een maïsveld. Rita, een van de wandelaars heeft zich uiteindelijk over het koppel lieve beestjes ontfermd. Hun nieuwe bazin zal er voor zorgen dat ze in Jabbeke van hun kattenleven kunnen genieten in een grote tuin.

Volgende afspraak op dinsdag 17 augustus. Dan stappen we van het bos in Coudekerque naar de vesting van Buerges. Het wordt heel wat anders dan wat we enkele jaren geleden deden op een 1 mei met 58 deelnemers.

Foto’s: Hilda Debreus en Dina Nieuwlaet

Montages en reportage: Paul Beerens

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.