Je was erbij > Overzicht

Tentoonstelling 'Tuig' - Poperinge - 30/04/2010

Het is geen lief woord als ze je uitschelden voor "Tuig" maar hier is het een eretitel. Meer dan 100 leerlingen uit vier basisscholen van groot-Poperinge hebben onder die titel gewerkt aan een groots muzisch project. Muzische Vorming is een begrip dat in het basisonderwijs vijf kunstdisciplines beslaat: Beeldende Kunst, Muziek, Woord, Dans en Media.

Aan de Poperingse Kunstacademie zijn leerkrachten dag in dag uit professioneel bezig met die kunstvormen. "Het gaapt dus als een oven", zouden ze in Poperinge zeggen, als Kunstacademie en basisonderwijs elkaar vinden voor de kunst- en cultuureducatie van kinderen én hun leerkrachten.

De Krekel uit Roesbrugge ontwierp, als volleerde ingenieur-architecten, geschifte tuigen. Hun gedetailleerde plannen worden begeleid door futuristische muziek.

De Kleine Prins uit Abele maakte korte repetitieve animatiefilmpjes met uitgeknipte figuren.

In De Ster in Poperinge construeerden de leerlingen bizarre installaties die mini-mensjes produceren.

In een fabrieksloods in Reningelst tenslotte, werd met de leerlingen van De Zonnewijzer een stomme film gemaakt, in ware Charlie Chaplin-stijl. Achteraf is de film toch van een eigen klankband voorzien.

Op vrijdag 30 april 2010 vond er een plechtig moment plaats met het bezoek van niemand minder dan de minister van onderwijs Pascal Smet. Hij bezocht er het eindresultaat van het Brede School Project waarin de Kunstacademie samenwerkt met het basisonderwijs van Groot-Poperinge. Met deze derde editie rondde de Kunstacademie een eerste cyclus af waarmee alle basisscholen van Groot-Poperinge al één keer hebben meegewerkt aan een dergelijk "kunstenbad".

"Tuig" is een heuse multi-mediashow en staat opgesteld in de benedenverdieping van het Hopmuseum.

In het Hopmuseum loopt er momenteel nog een tentoonstelling met werk van Willem Vermandere.

Openingstoespraak door burgemeester Christof Dejaegher.

Rechts herkennen we de projectcoördinatoren Pieter Verfaillie en Shari Platteeuw.

Toespraak door Ghilain Kuyle van de Poperingse academie.

En dan trokken we naar de tentoonstelling. In de eerste kamer was er nogal veel rook, vandaar de mindere kwaliteit van de foto.

De Eekhoornnootjesrobot.

De kinderen gaven, na enig aarzelen, zelf toelichting bij hun project.

De leerlingen van Reningelst maakten een film.

Voor het project werd er ook een website gemaakt.

En dan volgden nog een aantal toespraken. Eerste aan de beurt was Wim Chielens. Hij had het vooral over het feit dat in landelijke gemeenten het niet evident is om kinderen te betrekken bij de werking van het deeltijds kunstonderwijs. Vaak is de fastand een belangrijke factor die de deelname beperkt. Met het project 'Kunstenbad Poperinge' gaat het deeltijds kunstonderwijs naar de scholen toe zodat alle leerlingen kunnen proeven van het aanbod. Naar de toekomst toe wil men een soort mobiele caravan aanschaffen om zoveel mogelijk jongeren en volwassenen te betrekken bij de werking van het deeltijds kunstonderwijs.

Gedeputeerde Gunter Pertry had het over de rol van de provincie in dit soort projecten. Hij ging ook dieper in op de problematiek dat het niet eenvoudig is om een hoogstaand en gevarieerd kunstonderwijsaanbod uit te bouwen in een landelijke regio. En ook het feit dat heel wat jongeren na hun studies de streek verlaten speelt hierbij ook zeker een rol.

Natuurlijk mocht ook de minister een woordje 'placeren'. Hij loofde de inspanningen in Poperinge en had het ook over kunstonderwijs en sport tijdens de week na de schooluren.

Schepen Loes Vandromme was de laatste spreker van de avond. Ze had het over het Brede Scholen Project waarbij in Poperinge grensoverschrijdend over de onderwijsnetten heen wordt gewerkt. Verder ging ze dieper in op de plannen van het stadsbestuur om op de site van de basisschool De Ster een en ander te realiseren. Deze plannen werden in de gemeenteraad van donderdag 29 april besproken. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

En tenslotte nog een paar groepsfoto's om af te sluiten.

De directie van het Poperingse kunstonderwijs, de minister en de leerlingen.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.