Je was erbij > Overzicht

Lo-Reninge gaat luilekker - 11/04/2010

Nadat op zaterdag een muzikale wandeling werd georganiseerd, werd onder de titel 'Lo-Reninge gaat luilekker' op zondag 11 april 2010 het officiële startsein gegeven van het toeristisch seizoen in Lo-Reninge.

De toegangspoort leidt ons

naar de abdijtuin,

langsheel de oude pastorie,

volgen we de Noordover wandelroute,

zien we de Duvetorre,

om aan te komen op onze plaats van bestemming 'De Oude Abdij Lo'.

Verwelkoming door een muziekgroepje.

Nadat iedereen had plaatsgenomen, zorgde Els Gryspeerdt, voorzitter van VVV Lo-Reninge, voor de verwelkoming.

We zien de eerste rij genodigden: van links naar rechts herkennen we: Gerard Liefooghe (burgemeester Alveringem), Lode Morlion (burgemeester Lo-Reninge), Paul Breyne (gouverneur West-Vlaanderen), Jan Verfaillie (burgemeester Veurne) die Yves Leterme verving, Lies Laridon (burgemeester Diksmuide), Cindy Verbrugghe (Toerisme Vlaanderen), Peter Destrooper (Destrooper nv) en Lena Merlevede (schepen van cultuur en toerisme).

Een volle zaal aanwezigen.

Lode Morlion was de eerste spreker van dienst.

Naar aanleiding van het 125-jarig bestaan in 2011 heeft het bedrijf Jules Destrooper, in samenwerking met de Uitgeverij “Stichting Kunstboek” een luxueus geïllustreerd boek uitgebracht die de volledige historiek van het bedrijf, producten en familie weergeeft. Dit drietalige boek (ned/fr/eng) werd officieel voorgesteld op zondag 11 april.

Jules Destrooper, bakker van opleiding en handelaar in koloniale waren, begon zijn carrière in 1886 als koekjesbakker met het maken van amandelbrood. Deze flinterdunne koekjes dienden aanvankelijk als relatiegeschenk voor zijn klanten. Het amandelbrood viel echter zo goed in de smaak bij de Engelse gasten van hotel Terlinck in De Panne, dat Jules Destrooper zich daarna enkel concentreerde op de productie van de koekjes. Kort na de lancering van het amandelbrood werd ook een tweede, heel bekend koekje in het assortiment opgenomen: de natuurboterwafel of lukke. ‘Het amandelbrood is de absolute topper onder de exportproducten,’ laat Liesbeth nog weten, ‘enkel in België staat de ‘lukke’ op nummer 1.’

Ondertussen is het familiebedrijf toe aan de vierde generatie en is het assortiment koekjes uitgebreid met Parijse wafels, speculaas met echte boter, florentines, crocantes, kletskoppen, virtuosos, kandijkoekjes in chocolade, appelkoekjes, enz… De koekjes worden op grotere schaal gebakken en worden over de hele wereld uitgevoerd.

Het boek “Biscuiterie Jules Destrooper” (Peter Destrooper, Liesbeth Inghelram) is uitgegeven door Stichting Kunstboek 2009 en kost € 29,00. Meer info vindt u op www.stichtingkunstboek.com.

Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en in het V.V.V. kantoor te Lo. Verkoopprijs bedraagt 29 €.

Bij de voorstelling van het boek werd een panelgesprek georganiseerd met van links naar rechts Liesbeth Inghelram (heemkundige bij het Bakkerijmuseum van Veurne), Peter Destrooper (algemeen directeur en achterkleinzoon van de stichter Jules Destrooper) en uitgever Karel Puype van Stichting Kunstboek.

Jean Destrooper, samen met zijn broer Hubert, de vertegenwoordigers van de derde generatie.

Aan het boek werd ruim twee jaar gewerkt. Peter Destrooper: "Het boek is drietalig en is voor ons vooral een pr-instrument".

Jan Verfaillie, die Yves Leterme verving, kreeg het eerste exemplaar.

Ook de gouverneur en de andere burgemeesters kregen hun exemplaar.

Jan Verfaillie was de volgende spreker. Hij had het vooral over het familiale karakter van biscuiterie Jules Destrooper en over het feit dat ruim 75% van de koekjes uit de Westhoek naar de rest van de wereld verstuurd worden.

Schepen Lena Merlevede schetste eerst de geschiedenis van het toerisme in Lo-Reninge. Daarna ging ze dieper in op de digitale infokiosk die op het Vateplein zou geopend worden. De digitale infokiosk is trouwens een primeur voor Vlaanderen.

Cindy Verbrugghe gaf namens Toerisme Vlaanderen toelichting bij de medewerking aan de digitale infokiosk.

De laatste spreker was gouveneut Paul Breyne. Hij begon met een grapje: "BHV staat niet langer voor Brussel-Halle-Vilvoorde, maar voor Bulskamp-Houtem-Veurne. Maar ook hier moeten we splitsen en stellen we voor dat Bulskamp naar Alveringem overgaat". Hiermee kreeg hij meteen de aandacht van de ganse zaal.

De gouverneur belichtte het aspect streekproducten en gastronomie. Daarmee verwees hij naar de luilekkermarkt die hij officieel voor geopend verklaarde.

Daarna ging het richting Vateplein voor de luilekkermarkt.

Je kon er heel veel proeven : ijs van Ysco, een biertje,

kaas en zuivel van De Walhoeve,

,

allerlei vleeswaren,

Geraardsbergse Mattentaarten,

confituur, sappen,

fruitsappen,

picon uit de Westhoek,

en natuurlijk ook de koekjes van Jules Destrooper.

De genodigden kwamen ook naar het plein

voor de opening van de digitale infokiosk. Proficiat Lo-Reninge met deze primeur voor Vlaanderen !

De gouverneur, burgemeester en schepen testen de kiosk uit. Je vindt er meer info over de bezienswaardigheden, evenementen, de horeca in Lo-Reninge, de winkeliers, ... Beslist eens gaan kijken en uiteraard handig als de dienst toerisme is gesloten. Uniek aan de kiosk is dat die ook kan gebruikt worden door mindervaliden en slechtzienden.

Een aantal leden van de Vlaamse Confrerie van de Gastronomie waren ook naar Lo gekomen.

Daarna werd er uiteraard geproefd: de lukken, wafeltjes en amandelkoekjes van Destrooper konden op eenieders goedkeuring rekening.

De genodigden lieten zich de picon ook goed smaken.

En ook De Beauvoorder Paté uit Veurne was in Lo.

Nog enkele beelden van de receptie.

Een biertje van "De Struise Brouwers" uit Vleteren, eveneens een schitterend en smakelijk streekproduct uit de Westhoek.

Heerlijke hapjes.

Een doosje van Destrooper met een assortiment koekjes.

Het was redelijk fris maar goed gekleed en uit de wind liet iedereen zich het aperitief smaken.

Ook verschillende horecazaken deden mee aan "Lo-Reninge gaat luilekker" met speciale menu's met streekproducten.

Wist je trouwens dat het aantal overnachtingen in Lo-Reninge steeg van 17.000 in 2004 naar meer dan 28.000 in 2008? Zeker een bewijs dat ze "goed bezig" zijn in Lo-Reninge. Doe zo verder.

Meer info over Lo-Reninge vind je op www.lo-reninge.be en www.lauka.be.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.