Je was erbij > Overzicht

Erfgoef in de kijker - Langemark-Poelkapelle - 10/04/2010

In Langemark-Poelkapelle zetten ze het erfgoped extra in de kijker. Het afgelopen weekend kon je in het gemeentehuis terecht voor een tentoonstelling. Georges Vandromme schreef een boek en Danny Vanacker organiseert twee erfgoedzoektochten.

Reden genoeg om op zaterdag 10 april naar Langemark te trekken. Het gemeentehuis ondergaat grote onderhoudswerken die gelukkig op een einde lopen.

In de raadzaal was er een erfgoedtentoonstelling.

Aan de hand van heel wat foto's werd het boeiende verhaal van het verleden verteld.

Cultuurfunctionaris Heidi Vanackere zorgde voor de verwelkoming.

Eerste spreker was Danny Vanackere, de organisator van de 2 erfgoedzoektochten.

Vanaf zaterdag 3 april tot en met zondag 15 augustus 2010 worden in Langemark-Poelkapelle twee zoektochten georganiseerd.

De eerste zoektocht die wordt aangeboden is een wandelzoektocht doorheen het centrum van Langemark met een totale afstand van een drietal kilometers. Tijdens de wandeling moeten de deelnemers op zoek gaan naar duidelijke herkenbare foto’s. De foto’s bevinden zich daarbij niet in de volgorde van het wandeltraject en per foto moet een eenvoudige vraag worden opgelost. De wandeling start op het marktplein van Langemark en leidt de deelnemers door het centrum van Langemark met daarbij de nodige aandacht voor zowel geschiedenis, cultuur als natuur. De tocht leidt de zoektochters langs enkele belangrijke gebouwen zoals de Sint-Pauluskerk en het kasteel van de familie Cotteau de Patin. Ook een aantal andere plaatsen zoals het plaatselijk oorlogsmonument en de mooi geïllustreerde infoborden van ‘Langemarck Vlucht’ zijn het bewijs dat Langemark ook niet heeft kunnen ontsnappen aan de gruwelijkheden van de oorlog. Een korte tocht door ‘het vijverpark’ laat zien dat er in het centrum van de gemeente nog heel wat groen en natuur aanwezig is.

Tijdens dezelfde periode wordt er eveneens een autozoektocht georganiseerd. Deze zoektocht van ± 25 kilometer staat volledig in het teken van het Langemarks patrimonium en doorkruist alle deelgemeenten en parochies van de Bakelandtgemeente. Ook hier wordt het spannende en ontspannende pigment van een zoektocht gekoppeld aan het leerrijke en historische verleden van een vooral door de oorlog getekende plattelandsdorp. Naast enkele gekende sites zoals ‘Duitse militaire begraafplaats’, ‘Canadien’ en ‘Guynemermonument‘ maken de zoektochters ook kennis met enkele minder gekende erfgoedspots zoals o.a. ‘gedenkteken van de familie Hugot’ in ‘het bosseltje’ of ‘gedenksteen van Harry Patch’. Maar ook de vernieuwde ‘Beeuwsaertmolen’ en ‘Steenakkermolen’ zullen de deelnemers voorzien van een extra portie erfgoedzuurstof. Deze erfgoedzoektocht brengt de deelnemers bovendien op een aantal prachtige locaties met schitterende vergezichten. Wees echter op uw hoede voor de diverse valkuilen en spreekwoordelijke ‘addertjes’ waarmee deze zoektocht doorspekt is.

Deelnemingsformulieren voor elk van beide zoektochten kosten 8,00 € en zijn te verkrijgen bij:

 • Café Steenstraete, Provincieweg 2, 8920 Bikschote (Langemark)
 • Café ’t Munchenhof, Markt 43, 8920 Langemark
 • En bij de samensteller van beide zoektochten Vanacker Danny, Eeckhoutmolenstraat 5c, 8920 Langemark, tel. 057/48.52.64.

Iedere deelnemer die zijn antwoordenblad tegen uiterlijk 17 augustus indient bij Danny Vanacker, heeft recht op een prijs. Voor beide zoektochten samen is trouwens een schitterende prijzentafel voorzien waaronder heel wat elektrische apparaten, waardebons, streekproducten, boeken en nog vele andere waardevolle prijzen…

Deze zoektochten vormen de sportieve exponent van het project ‘Erfgoed in de kijker’.

Een volle zaal in het gemeentehuis.

Tweede spreker was Georges Vandromme, de auteur van het boek "Erfgoed Langemark-Poelkapelle'.

Met Erfgoed Langemark-Poelkapelle levert Georges Vandromme een belangrijke nieuwe bijdrage aan de ontsluiting en bewaring van het materieel erfgoed van Langemark-Poelkapelle. Na Kapelletjes in Langemark-Poelkapelle is dit de tweede publicatie de bijna een eeuw ‘versteende geschiedenis’ (openbaar onroerend historisch patrimonium) van deze frontgemeente inventariseert. Zijn boek verscheen op 10 april en is een uitgave van De Klaproos, Brugge, www.klaproos.be. 120 blz, 110 illustraties, 50 (openbare) monumenten - verkoopprijs 12,95 euro - verkrijgbaar vanaf 10 april in de boekhandel, op het gemeentehuis en in de bibliotheek van Langemark-Poelkapelle en bij uitgeverij De Klaproos, tel. 050-34.97.59

Rode draad doorheen dit boek is – hoe kan het ook anders – de Grote Oorlog, die in tal van monumenten en begraafplaatsen blijvende sporen heeft nagelaten. Overigens is al het hier beschreven erfgoed niet ouder dan 90 jaar: op 11 november 1918 was Langemark-Poelkapelle een maanlandschap.

Wat deze publicatie zo boeiend maakt, is dat het geen droge opsomming en beschrijving is van de 50 in kaart gebrachte bouwsels en gedenktekens. De auteur heeft gepoogd om de stenen ook te doen spreken, door er telkens het verhaal bij te vertellen dat die stenen een ziel geeft. Zo is dit erfgoedverhaal ook een verhaal van mensen: het vaak tragische verhaal van duizenden jonge mannen die in ’14-’18 in deze streek hun leven lieten, maar ook het fascinerende verhaal van hoe de inwoners hun gemeente na die eerste wereldbrand met vereende krachten heropbouwden.

Het boek, dat een honderdtwintigtal pagina’s telt, is ook een hulde aan onze voorouders, dappere pioniers die blijk gaven van zoveel noeste werkkracht, volharding en solidariteit. Zij hebben de vernielde gemeente Langemark-Poelkapelle heropgebouwd, waarvan de geallieerden zegden: hier zal nooit iemand nog kunnen wonen.

Het is een mooi geïllustreerd boek met vele pentekeningen en tal van unieke foto’s. Naast de oorlogsmonumenten, gedenktekens en begraafplaatsen, komen ook andere monumenten aan bod, zoals ook de kerken, de 2 molens, het kasteel, het Heilig Hartbeeld, de Seizoensarbeider, …enz.

Het volledig per parochie geïnventariseerde erfgoed is, wat de locatie betreft, gerangschikt volgens de wijzerzin. Hierbij is vertrokken van het centrum van Langemark om in de richting van Bikschote, Madonna en Poelkapelle in Sint-Juliaan de erfgoedtocht te beëindigen.

Peter Peene, nationaal voorzitter van het Davidsfonds en voorzitter van de cultuurraad van onze gemeente schreef een waarderend ‘woord vooraf’.

Volgende spreker was Lieven Vanbelleghem, schepen van cultuur van Langemark-Poelkapelle. Hij dankte uitdrukkelijk alle mensen die aan de verschillende initiatieven hadden meegewerkt.

Gunther Pertry, gedeputeerde voor cultuur van de provincie West-Vlaanderen, was de laatste spreker. Ook hij dankte de verschillende mensen en organisaties die aan "Erfgoed in de kijker" hadden meegewerkt.

Daarna overhandigde Siegfried Debaeke van Uitgeverij De Klaproos de eerste exemplaren van het nieuwe boek.

Officiële foto van de voorstelling.

Pentekeningen van Georges Vandromme.

Daarna werd druk bijgepraat.

En werd de tentoonstelling ook nog druk bekeken. De tentoonstelling biedt vele unieke foto’s (uit privé- en gemeentearchief: vb. heropbouw kerk Langemark) en met pentekeningen van Georges Vandromme. Toegang is gratis. Gerealiseerd met steun van Erfgoedcel CO7. Toegankelijk tijdens de openinguren van het gemeentehuis.

Het boek kon ter plaatse aangeschaft worden. Georges Vandromme signeerde zijn boek en uitgever Siegfried Debaeke bezorgde de kopers hun exemplaar.

Tot slot nog een paar foto's van de receptie.

Ook de Volksverhalenroute biedt een boeiende kijk op het verleden van Langemark-Poelkapelle. Een aanrader.


Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.