Je was erbij > Overzicht

UNIZO-Ieper hertekent parkeerbeleid in 4 cirkels - Ieper - 29/04/2010

"Nieuwe randparking noodzakelijk"

Langparkeerders moeten terecht kunnen op nieuwe parkings aan de rand van de stad. Dat moet de parkeerplaatsen in het centrum vrijmaken voor kortparkeerders. Dat blijkt uit de enquête die UNIZO Ieper organiseerde bij de Ieperse handelaars. UNIZO Ieper heeft een plan klaar. Dat bepleit nieuwe parkings aan de groendienst, de Leopold-III-laan, het Minneplein en het Kattekerkhof. Het UNIZO-plan verdeelt de stad onder in 4 grote parkeerzones. Elke zone biedt een parkeeroplossing voor verschillende doelgroepen. UNIZO wil haar plan bespreken met het stadsbestuur van Ieper. UNIZO-voorzitter Peter De Groote: “Het aantal parkeerplaatsen in het centrum is beperkt en dat zal wellicht in de toekomst zo blijven. Maar als mensen te lang moeten rondrijden om een parkeerplaats te vinden, teveel moeten betalen of te ver moeten stappen, zullen ze Ieper als winkelstad laten links liggen.”

Het nieuwe UNIZO-plan is opgesteld door UNIZO Ieper en nationaal UNIZO-mobiliteitsconsulent Stijn Vancuyck. Het verdeelt Ieper in vier parkeercirkels. Hieronder een korte samenvatting, voor het volledige plan kan u terecht bij Peter De Groote, voorzitter van UNIZO Ieper.

Eerste cirkel voor kortparkeerders

De eerste cirkel is voor kortparkeerders: mensen die kort ergens in de buurt moeten zijn. De cirkel omvat de winkelstraten en de twee grote centrumpleinen: de Markt en de Vandepeereboomplaats (met de parking tussen de kathedraal en de Hallen). Elke parkeerplaats in een winkelstraat moet minstens 10 keer per dag kunnen roteren. UNIZO Ieper bepleit een nieuw tarief waarbij het eerste kwartier gratis is. Consequente politiecontrole moet langparkeerders ontmoedigen.

Tweede cirkel voor buurtbewoners

De tweede cirkel omvat de aanpalende bewonersstraten. Bewoners wensen in de buurt van hun huis te kunnen parkeren, vooral ’s avonds en tijdens het weekend. Om te vermijden dat de bewoners in de aanpalende straten alle langparkeerders voor hun deur krijgen is in dat gebied een blauwe zone nodig, met consequente controle.

Derde cirkel: 4-5 uur parkeren

De derde cirkel is voor automobilisten die enkele uren in Ieper blijven zoals bezoekers-toeristen, funshoppers en cursisten. Zij moeten kunnen parkeren op vijf à tien minuten wandelen van het centrum. UNIZO Ieper pleit voor een duidelijke aanduiding en een routegeleidingssysteem voor de parkings hier.

Vierde cirkel: voor wie in Ieper werkt

Auto's van pendelaars horen volgens UNIZO Ieper thuis op in de vierde cirkel. 62% van de ondervraagde handelaars vindt dat het aanleggen van nieuwe randparkings de beste oplossing is voor het huidige parkeerprobleem. Deze randparkings moeten plaats bieden aan de auto’s van de werknemers zoals het personeel van de vele scholen, winkels, banken, horeca, de verzorgings- en dienstensector. Deze parkings moeten veilig en gratis zijn. Daarnaast moeten ze op maximum tien à vijftien minuten aangenaam wandelen van het centrum liggen.

Teveel bussen in de binnenstad

De binnenstad van Ieper moet een groot aantal lijnbussen verwerken. Nochtans hebben niet alle bussen van De Lijn een bestemming in de stad. Maar liefst 76% van de ondervraagde handelaars vindt dat er teveel bussen door het centrum rijden. Omdat bussen de levenskwaliteit in het centrum aantasten, is het belangrijk om na te denken over andere types bussen (kleinere types ,zuiniger of elektrisch en minder lawaaierig) en vooral over de routing. Voor toeristenbussen is het een stuk gemakkelijker. De reglementen en de accommodaties bestaan. Nu komt het erop aan deze te doen naleven.

Dank aan Evelien Decru, Unizo, voor de info en foto's.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.