Je was erbij > Overzicht

Wandeling VVVG De Panne-Adinkerke - Beauvoorde - 06/04/2010

Het was op dinsdag 6 april 2010 weer wandelen geblazen met zulk goed weer. Dit keer stond het Arthur Merghelynck wandelpad in Wulveringem+Vinkem = Beauvoorde, onderdeel van Veurne, op het programma.Er werd gestart op het gehucht ’t Zwaantje met 33 wandelaars.

Vandaar ging het langs de Kwadestraat in gesloten gelederen (om de fotograaf te plezieren), normaal in een 2 mensen brede rij om het veilig te houden, naar Wulveringem.

Vanaf deze straat heeft men een prachtig zicht op Wulveringem. Clem Schouwenars wist dat ook want hij schreef er in 1977 een gedicht over. De inhoud van dat gedicht : van welke kant men Beauvoorde ook benadert, hetzij uit het noorden, hetzij van de zeekant, hetzij van Izenberge of uit Houtem, altijd ziet men de bomen van Beauvoorde. En al gaan de winterstormen nog zo te keer, geloof de bomen van Beauvoorde, altijd keert de lente weer. Endaarna wordt het zomer.

Vervolgens kwamen we in Vinkem terecht. We leerden er dat het kasteel de Moucheron er verdwenen is. We zagen er piepkleine werkmanshuisjes en konden gelukkig (de café waarmee in het najaar werd afgesproken was ferme gesloten) terecht in restaurant ’t Scheurvliet voor de traditionele drankstop halfweg de wandeling.

Daarna trokken we naar het centrum van Wulveringem waar we het graf van klokkenluider-grafdelver Marcel W. en naar het graf van de laatste kasteelbewoners met name Arthur Merghelynck en zijn vrouw . We gingen ook een kijkje nemen in het kasteelpark.

We bewonderden de beelden van kunstenares Monique Mol.

Tenslotte gingen we ook nog in een eenmanswegje de woning bekijken waar de klokkenluider-grafdelver leefde. Via de A. Merghelynckstraat trokken we tussen de vruchtbare akkers naar het Torreelenhof, de gedenksteen voor het militair hospitaal l’Océan en de heldenhuldezerk voor Joe English in de straat die ook zijn naam draagt, terug naar de startplaats van de wandeling.

Daar had onze secretaris Jeaninne de eer het laatste woord te mogen voeren. Ze deed dat met volle overgave. De mensen die deze wandeling organiseerden en tot een goed einde brachten werden uitvoerig bedankt. Dank aan Hilda, Dina en Paul. Dank aan alle bereidwillige autobestuurders. En zeker bedankt de jonge knaap die zo goed zorgde voor de mascotte Loucky.

Onze volgende wandeling gaat door op dinsdag 20 april in Nieuwpoort. Deze keert betreft het de Lenspolderwandeling langs mooie minder bekende hoekjes in Nieuwpoort.

Foto’s: Hilda Debreus en Paul Beerens / Reportage: Paul Beerens

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.