Je was erbij > Overzicht

Cyrusfeesten - Poperinge - 06/09/2009

Het betere weder zorgde voor meer volk.Aanvankelijk wat ontgoocheling want de feestgrage Poperingenaar e.a. waren op zoek naar straatanimatie. Dé economische sector wilde de "voorplat". Er kwam betrekkelijk wat beweging vanaf de voormiddag al. Muziek op de "kiosk". De goeie oude tijd…
Jong en oud, huisdier en kroost zochten …..

De luide muziek en de uitgekiende promotie van de fitness trok de aandacht .. een commerciële aanpak "à la pretpark". Blakend gezond, bruin gebakken en hups om "mee te nemen" in de wellness cultuur van 2009. Zo te zien toch niet te versmaden voor de moral majority. Een behoorlijke 'meute' mensen.. Ook de allerkleinsten snapten er iets van… De reus bleef bewegingloos toezien.

Tot ergernis van de wandelaar die zocht naar de straatanimatoren stonden bloempotten de catwalk aan te geven waar de modeshow voorbij kwam. Wie daar voor de deur uitging die kon in alle belangrijke straten van Poperinge een graantje meepikken. Geen nood "ze kwamen en ze gingen". Heren en dames, 'night and day clothes', nacht en dag plunje…De milieuzorgverleners (street-hosts) die al een tijdje met de IVVO-bakken rondliepen waren ineens "Vinkezetters"… Cirus - als we combineren met de stichter van het Perzische Rijk - zal wel nog de Inconvenient truth niet gezien hebben - dus we zullen de combinatie maar voor lief neen, al zal de natuurliefhebber de vink niet blind prikken om ze te doen fluiten. … De karikatuur van de stadswerker vonden we wel wat kwetsend, maar de "vinkezetter" werd met een knipoog verheven tot een ras dat kan overeenkomen. Blijkbaar over de concurrentie van het resultaat van de krijtstreepjes heen.Uiteindelijk bleek er een invasie van Australiërs te zijn neergestreken. Dames, heren en jongelingen uit het overzeesche gebieden die dachten dat we nog heel wat Engels begrijpen. Was er in de tijd een van hun voorouders in La poupée gelogeerd? Een sterk dame was concurrentieëel geland op de markt en bewees op alle manieren dat het monopolie van het sterke geslacht voorbij was. Met onverholen verachting scheurde ze een snertroman van meer dan 300 blz. middendoor en in een human caroussel kidnapte ze twee viriele individuen.De klassieke "jongleur" gooide met reuzebananen en vond voorwaar in het publiek een debutant. Een behoorlijke kring mensen bleef verbaasd kijken hoe de communicatie grotendeels in het Engels vlot werd getrokken door de ene stunt na de andere.
Ook de muzikanten aan de overkant deden hun best met reuze diabolo's…

De toeschouwer werd getrakteerd op alle ingrediënten van een ongecompliceerd vermaak. De fietsstalling diende als zitbank en de paardemarkt werd speelplein. De schoenen dienden als 'kimspel' en de schmink was een dankbare alibi om te dromen in welke figuur men de show zou kunnen vervolledigen. De reclameborden geven vaaknaadloos de toon aan.

Info en foto's: Henri Vandenberghe

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.