Je was erbij > Overzicht

Aquafin verwelkomt de buren van rioolwaterzuiveringsinstallatie - Lo - 24/09/2009

Op donderdag 24 september 2009 opende Aquafin de deuren van haar rioolwaterzuiveringsinstallatie van Lo, gelegen aan Turkeyen 1a, speciaal voor de buren. Tussen 18 uur en 20 uur zorgden Auafinmedewerkers voor een deskundige rondleiding op de installatie waarbij de weg van vuil naar schoon water kan worden gevolgd. Dit gezellige gebeuren werd afgesloten met een hapje en een drankje.

In 1996 werd de oude zuivering van de melkerij aan Turkeyen heropgestart door Aquafin, om er het huishoudelijk afvalwater van Lo te kunnen zuiveren. De oude installatie dateerde al van 1979. De uitbreiding van de bebouwing en het strenger worden van de lozingsnormen, maakten een grondige renovatie van de installatie noodzakelijk.

Sarah Govaert, projectleider van Aquafin, verduidelijkt: “Dankzij de nieuwe installatie hebben we de capaciteit meer dan verdubbeld. Waar de oude installatie beperkt was tot 900 inwoners kan de nieuwe het afvalwater zuiveren van meer dan 2.000 inwoners. Bovendien hebben we ook het zuiveringsproces geoptimaliseerd, waardoor we nu ook stikstof kunnen verwijderen. Omdat zulke ingrijpende werken niet onopgemerkt voorbij gaan, hebben we de buren uitgenodigd het resultaat te komen bekijken.”

In principe zijn onze waterlopen zelfreinigend. Microscopisch kleine bacteriën en waterplanten vormen een grote schoonmaakploeg. Maar onze rivieren kunnen de enorme huishoudelijke vuilvracht niet meer aan. Op een waterzuiveringsinstallatie helpen we de natuur een handje door het zelfreinigend vermogen van de rivieren na te bootsen. Eerst worden grove afvalstoffen en een deel van de zwevende deeltjes mechanisch uit het afvalwater verwijderd. In het biologische zuiveringsproces halen microscopisch kleine organismen zeer fijne en opgeloste afvaldeeltjes uit het water. Het volledige zuiveringsproces duurt gemiddeld 24 uur.

Hieronder een aantal foto's van de activiteit:


Dank aan Eddy Geuvels voor de info en foto.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.