Je was erbij > Overzicht

Unizo lanceert project 'Ondernemend dorp' - Jonkershove - 15/09/2009

Unizo boost ondernemers in de plattelandskernen

Unizo gaat ondernemers, actief in landelijke kernen, individueel ondersteunen. Het project heet 'Ondernemend dorp'. UNIZO-regiodirecteur Petra Breyne: "We willen de aanwezigheid van frisse handels-en horecazaken en diensten in de kleine kernen in de Westhoek garanderen en zo de leefbaarheid in de dorpen van de regio verhogen."

Bloeiende handels- en horecazaken en lokaal gebonden diensten zijn levensnoodzakelijk voor de leefbaarheid van de dorpen. Unizo Westhoek wil ondernemers overtuigen nog meer in te spelen op cruciale factoren die een rol spelen in de leefbaarheid en eigenheid van elk specifiek dorp zoals bv. vergrijzing, jonge gezinnen, toerisme, aanwezigheid van de franse grens …. Daarnaast is het noodzakelijk dat ondernemers in de Westhoekdorpen steeds blijven inspelen op nieuwe trends in hun sector, blijven waken over de kwaliteit van hun goederen en diensten, zich regelmatig bijscholen en eigentijds communiceren.

Startevent 15 september

Tijdens het startevent ging het panel dieper in op de vraag of er nog toekomst is voor die zo belangrijke ondernemers op het platteland. De panelleden Jan Durnez - gemeenschapssenator, Luc Ardies - directeur distributie UNIZO, Stefaan Gheysen - Algemeen Directeur Westtoer, Bernard Heens - Burgemeester Heuvelland en Wim Beernaert - Managing Partner Nelson Incorportated waren het al snel eens. Ja, er is nog toekomst. De ondernemers actief in die vaak kleine kernen moet echter uit het goede hout gesneden zijn. Immers, de bedrijfseconomische en creatief-commerciële eisen waar hij of zij moet aan voldoen zijn in deze landelijke dorpskernen hoger dan elders. Hij of zij kan niet terugvallen op een globale commerciële uitstraling zoals dit in een handelsomgeving wel het geval is. Gelukkig zijn er nog heel wat dynamische ondernemers die de uitdaging aangaan en actief zijn in deze kleine kernen.

Analyse van het dorp en creatieve brainstorming

In het project wordt per deelnemende kern via tal van getuigenissen een analyse gemaakt over de sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen. Een werkgroep met creatieve inwoners werkt deze analyse verder uit en gaat reeds op zoek naar extra mogelijkheden voor zelfstandige ondernemers. Alle ondernemers uit de kern worden uitgenodigd om deel te nemen aan een gratis creatieve brainstormsessie. Hier werkt de ondernemer samen met een 6-tal mensen die nauw betrokken zijn met zijn/haar zaak op een creatieve manier verder op de resultaten uit de dorpsanalyse en een aantal trends uit de eigen sector. Na deze sessie kunnen zij direct van start gaan met de uitwerking van een aantal haalbare ideeën. Tussentijds volgt er een communicatiecampagne naar startende ondernemers uit de regio die uit de resultaten van het onderzoek het gat in de markt op een creatieve manier kunnen opvullen.

Bijkomende ondersteuning

Verder kunnen ondernemers beroep doen op een financiële audit, loopbaancoaching voor ondernemers en een coach om harmonie in het interieur van de zaak te brengen.

Dorpen vanaf 1100 inwoners

In samenspraak met de gemeentebesturen werden in deze fase 30 kernen geselecteerd om deel te nemen aan het project: Alveringem, Leisele, Adinkerke, Pervijze, Leke, Keiem, Beerst, Vladslo, Esen, Woumen, Wijtschate, Klerken, Houthulst, Koekelare, Handzame, Langemarkt, Poelkapelle, Lo, Reninge, Roesbrugge-Haringe, Proven, Watou, Reningelst, Bulskamp, Houtem, Beauvoorde, Oostvleteren, Westvleteren, Woesten en Wervik. De voorkeur ging uit naar dorpen met minimum 1100 inwoners daar deze factor een belangrijke waarde is voor de leefbaarheid van handelszaken.

Ondernemers of inwoners van voornoemde dorpen die wensen deel te nemen aan het project kunnen contact opnemen via sylvia.corselis@unizo.be

Info en foto: Sylvia Corselis, Unizo Westhoek

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.