Je was erbij > Overzicht

Leerlingen Immaculata in de prijzen - Ieper - 16/09/2009

Celine Denys en Ines De Witte uit 6 Techniek-Wetenschappen behalen een 2de prijs met hun eindwerk “Invloed van verschillende stikstofmeststoffen op de groei van veldsla”

Met hun geïntegreerde proef “Invloed van verschillende stikstofmeststoffen op de groei van veldsla” werden Celine en Ines samen met 10 andere deelnemers op vrijdag 12 juni door de jury voor de Prijs Focus Aarde geselecteerd uit 29 inzendingen.

Begin november 2008 begonnen Celine en Ines met het aanleggen van 7 proefvelden in een serre voor het telen van veldsla. De gebruikte stikstofmeststoffen waren Entec, ammoniumnitraat en calciumnitraat. Het onderzoek ging gepaard met verschillende bodemanalyses, deels uitgevoerd in het Provinciaal Onderzoekscentrum Voor Land- en Tuinbouw (POVLT) te Beitem en deels in het schoollabo van het Technisch Instituut Immaculata. De mate van nitraatuitspoeling in de bodem werd onderzocht en ook de ontwikkeling en groei van de plantjes werden zorgvuldig opgevolgd. Eens de veldsla volgroeid was werd deze aan een analyse in het schoollabo onderworpen. Als eindconclusie werd gesteld dat het heel belangrijk is om de geschikte meststof te gebruiken per specifieke teelt en dat de aanbevolen hoeveelheid meststof moet gerespecteerd worden want te veel meststof heeft slechtere gevolgen dan te weinig meststof.

Op 2 september vond in het bedrijf “Verhaert Space” te Kruibeke de finaleronde plaats van de elf genomineerde projecten. De leerlingen van het Technisch Instituut Immaculata presenteerden hun project overtuigend en ze slaagden erin de gestelde vragen van de juryleden degelijk te beantwoorden.

Gedurende een plechtige proclamatie op 16 september in het Paleis der Academiën te Brussel werd hun inzet bekroond met een 2de prijs. De leerlingen kregen gezamenlijk een geldprijs van 500 euro en elk een uitgebreide wereldatlas, de school ontvangt 250 euro.

Dit schooljaar volgt Ines de opleiding orthopedagogie te Gent en Celine volgt de opleiding agro- en biotechnologie te Roeselare.

De directie en de leerkrachten feliciteren beide leerlingen en wensen hen veel succes en een mooie toekomst toe!

Op de foto zijn de leerlingen omringd door de begeleidende leerkrachten Anny Lepla en Diedelinde Vanhooren en enkele leden van de jury van Prijs Focus Aarde.

Info en foto: Carlo De Winter, pers en communicatie, Technisch Instituut Immaculata

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.