Je was erbij > Overzicht

Een verslagje over ons project in Ghana... - Ieper - 10/09/2009

Tijdens de eerste twee weken wennen aan de immense hitte en een andere cultuur in Wa, deden we enkele activiteiten in een weeshuis en een kleuterschooltje. We bezochten ook de scouts en gingen af en toe mee met Eric, onze contactpersoon, naar dorpjes om er activiteiten te doen.

Na deze leuke kennismakingsperiode begonnen we vol goede moed aan ons project in de lagere school Our Home. We werkten elke week rond een ander thema, telkens met een klasgroep een andere dag van de week (er waren drie grote klasgroepen van ongeveer 60 kinderen). Sport en spel konden ze als de beste, enthousiasme, actie en uitbundigheid zijn de drie woorden die bij ons opkomen als we de kinderen zagen spelen en sporten! We leerden van hen ook enkele Afrikaanse spelletjes, eenvoudig en heel leuk!

Relaxatie was voor de kinderen iets helemaal nieuw en onbekend - voor hen is slapen ontspannen -, maar hun interesse (alsook van de leerkrachten) was daarom zeker niet minder! Sommigen gingen er helemaal in op..

Muziek en dans is iets waar deze kinderen mee geboren worden, het zit in hen van jongsaf! Op school worden veel dingen aangeleerd via liedjes, en via dansspelletjes wordt de Afrikaanse danscultuur doorgegeven. We konden veel van hen leren, en leerden hen tegelijkertijd ook enkele bekende Vlaamse dansjes aan (zoals de vogeltjesdans, indianendans, enz.).

Tussendoor bezochten we met alle kinderen ook de brandweer, het was een leerrijke excursie waar ook een actief gedeelte aan verbonden was. Spuiten met de brandweerslang en een ritje met de brandweerwagen hoorden er bij, de kinderen straalden van plezier!

Tijdens de laatste week deden we activiteiten rond ons laatste thema: Vlaamse verhalen. We speelden een poppenkasttoneeltje en vertelden een sprookje rond een bepaald thema (vriendschap en liefde; geloven; dieren). Daarna mochten de kinderen hun eigen ding doen in een knutselsessie! De schilderijen die toen gemaakt werden gebruikten we voor het grote schoolfeest op het einde van ons project...

Voorafgaand aan dit schoolfeest was nog een intense voorbereidingsweek verbonden, waarin we een goede portie stress en weinig slaap te verduren kregen. We gingen ervoor en wilden absoluut slagen! De kinderen waren heel enhousiast en deden hun uiterste best om hun act goed te doen! De hulp van de leerkrachten varieerde van persoon tot persoon, naar de show toe konden we zeker op de steun van de meeste leerkrachten rekenen, ze draagden hun steentje bij elk op hun eigen manier.
De generale repetitie was een flater, maar de show zelf was zeker geslaagd en we konden dan ook met een goed gevoel en veel voldoening ons project afsluiten! De kinderen waren en blijven voor altijd de sterren van ons project, ze kregen dan ook als beloning een ster! Ze straalden... We denken vaak terug aan de kinderen, ze hebben allemaal een plaatsje in ons hart!

Tijdens ons verblijf in Wa en het uitvoeren van ons project werden we regelmatig geconfronteerd met culturele verschillen. Meestal in positieve zin, maar soms ook in die mate dat het ons frustraties bezorgde. Zo irriteerden we ons vooral naar het einde van ons project toe (de deadline van de show naderde heel snel!) aan het Ghanese tempo waarop sommigen werkten.. De hulpvaardigheid van enkele Ghaneze vrienden die we hadden leren kennen konden we dan weer goed gebruiken. En de openheid, spontaniteit en gastvrijheid van deze mensen heeft ons zeker geraakt!

Na ons project zagen we dat er op onze projectrekening nog een mooi bedragje stond waar we iets nuttig mee konden doen in Wa. Omdat de privéschool waar we werkten voldoende voorzien was van het basis schoolmateriaal, en we daar al ons projectmateriaal achtergelaten hebben, vonden we dat we de rest van ons budget beter konden besteden in een andere school. We gingen dan ook op zoek naar een overheidsschool waar de basismiddelen niet of onvoldoende aanwezig waren, en dat vonden we in de Anglican School in Wa. We zagen vooral dat de kinderen in de Primary School en Junior High School met teveel op bankjes zaten waardoor ze niet goed konden opletten. Vele bankjes waren ook niet meer in goede staat of te laag om op te zitten. Een andere nood in de school was kasten om boeken in te bewaren. De school was bovendien bezig aan de bouw van nieuwe klassen voor de leerlingen van de Junior High School, maar dit gaat slechts heel traag vooruit omdat er een tekort is aan geld.

Na een bezoek aan deze school en wat gesprekken met verschillende verantwoordelijken, besloten we dat we ons resterende budget wilden investeren in bankjes voor de leerlingen van de Primary en Junior High School, en in twee kasten om in het bureau van de directrice te zetten. We vroegen hem om goeie timmermannen te zoeken en na enkele afspraken begonnen ze aan het maken van de bankjes en kasten. We konden nog enkele bankjes zien en zagen dat het goed was. De verantwoordelijken waren ons heel dankbaar en we kregen elk een mooie kaart als bedanking. Na ons vertrek hielden we nog contact met de directrice om het verdere verloop van dit geheel te volgen. Ondertussen hoorden we dat alle bankjes afgewerkt en reeds in gebruik zijn! We zijn blij dat we dit nog hebben kunnen betekenen.

We zijn dan ook alle mensen dankbaar die ons project gesteund hebben! Het resultaat is er geweest en we zijn supertevreden over wat we in Wa hebben kunnen verwezenlijken! We blikken terug op een mooie en verrijkende periode die we nooit zullen vergeten...Info en foto's: Veerle Polley en Liesbeth Vijverman - waawghana.blogspot.com

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.