Je was erbij > Overzicht

Gezin Dejonckheere wint Zonnebeekse Cultuurtrofee - 18/10/2009

Het gezin van Marc Dejonckheere en Isabelle Devriendt uit Zonnebeke, met de kinderen Egon, Tess en Cas die school lopen aan het Sint-Vincentiuscollege in Ieper, werden laureaat van de Zonnebeekse cultuurtrofee. Een unicum in de geschiedenis van de prijs, want nooit eerder werd de cultuurtrofee uitgereikt aan een volledig gezin. Ze ontvingen een toepasselijk kunstwerk van metaalkunstenaar Luc Lapere uit Oostnieuwkerke.

Marc Dejonckheere (°1959) publiceerde in 1996 zijn debuutbundel 'Kruisweg. In Flanders Fields' bij Poëziecentrum in Gent, alhoewel hij al langer met poëzie bezig is. De 14 gedichten bij de Getekende Kruisweg van Servaes illustreerde hij met foto's van W.O.I-slagveldgraven die hij in Boezinge hielp opgraven. Het veertiende gedicht werd reeds in 1995 bekroond en opgenomen in de bloemlezing religieuze poëzie 'God in Gedichten'. Hij las zijn Kruisweg samen met zijn zoon Egon in 2008 tijdens het poëziefestival van Beauvoorde. De tentoonstelling rond de Kruisweg van Servaes, met zijn gedichten, in de Grote Kerk van Breda dit voorjaar, lokte meer dan 5.000 bezoekers. Hij schreef ook de teksten voor het Ieperse fotoboek 'Ieper, stad in beelden, beeldige stad', werd laureaat van Een gedicht voor Ieper, schreef een gedicht voor Music for Life dat per letter verkocht werd voor het goede doel en gaf samen met zijn echtgenote een workshop poëzie aan de kinderen van het tweede leerjaar in VBS De Wijzer in Zonnebeke voor hun kunstproject SPAT.

Isabelle Devriendt (°1967) nam in 2008 de pen opnieuw op en won meteen de Rinke Tolman Poëzieprijs in het Nederlandse Soest, op 183 inzendingen. In januari 2009 volgde een tweede bekroning met het gedicht 'Doodgeboren' in de Georges Leroy Poëzieprijs van Marnixring Leeuwercke in Waregem. Naar aanleiding van Gedichtendag won ze ook een wedstrijd van de VRT-nieuwsdienst met een Grafschrift op de politieke carrière van Bert Anciaux en in het voorjaar werd de Ieperse CM-consulente plaatselijk winnaar van de ACW-poëziewedstrijd rond sociale zekerheid.

De kinderen Egon (°1992), Tess (°1994) en Cas (°1996) laten zich evenmin onbetuigd op literair vlak. Egon, die zijn eerste stappen zette als hiphopdanser, volgt toneel, repertoirestudie en welsprekendheid aan de Ieperse academie. Zijn interesse gaat vooral uit naar declamatie en toneel, als speler in 'Een mensenleven' en met de hoofdrol in het Iepers collegetoneel 'Bacchanten'. Ook werd hij bekroond met de Boontje-poëzieprijs 2009 voor jongeren in Sint-Niklaas.

Tess, die welsprekendheid en repertoirestudie volgt aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord in Ieper schrijft liever verhalend proza. In 2008 won ze de voorronde van de Junior Journalist Wedstrijd in Ieper met het verhaal 'Orlando, here I come'.
Cas ten slotte volgt drama en voordracht aan de SAMW en won de preselectie van het Groot Nederlands Dictee van het Davidsfonds bij de miniemen. Ook hij schrijft poëzie.

Op 30 mei 2010 neemt het gezin Dejonckheere deel aan 'Poëzie natuurlijk', een initiatief van het Davidsfonds en bibliotheek De Letterschuur in Zonnebeke. Daarbij worden vier tuinen in het centrum van Zonnebeke opengesteld voor het publiek, dat er zal kunnen genieten van kunst en poëzie van lokale dichters.

Voorzitter Noël Vandewiele van de cultuurraad en de Zonnebeekse burgemeester Dirk Cardoen onthullen het kunstwerk.

Kunstenaar Luc Lapere uit Oostnieuwkerke licht het roodkoperen kunstwerk 'Spooky' toe.

Marc Dejonckheere spreekt zijn dankwoord uit en declameert uit zijn dichtbundel 'Kruisweg. In Flanders Fields'.

Zoon Cas Dejonckheere brengt zijn gedicht voor een aandachtig publiek.PS: Er zijn nog enkele prijzen in het verschiet ... waarover later meer.

Info en foto's: Marc Dejonckheere

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.