Je was erbij > Overzicht

Dag van de trage weg: inwandeling Vijfhuizenwegel - Woumen - 25/10/2009

Op zondag 25 oktober 209 was het de 'Dag van de Trage Weg'. Op heel wat plaatsen werden wandelingen georganiseerd langs landelijke wegen. Op verschillende plaatsen werden ook acties geveord om stukken verdwenen wegen terug voor het publiek toegankelijk te malen.

Westhoek.be trok op zondagmorgen naar de Vijfhuizenstraat en de ANB-hoeve (Agentschap Natuur en Bos) in Woumen voor de opening van de Vijfhuizenwegel.

De Vijfhuizen is een landelijk gehucht gelegen tussen Woumen en Merkem aan de rand van de overstroombare IJzervallei nabij de Blankaart. In de jaren zeventig kregen de bewoners er het drinkwaterproductiecentrum bij als grote buur. Dit gehucht had een voetweg dat hen enerzijds naar Woumen, anderzijds richting Merkem bracht tot de wijk Luigem waar de Beukelaremolen pronkt. Het gedeelte richting Woumen maakt reeds vele jaren deel uit van de populaire Blankaartwandelroute. Het andere gedeelte raakte in onbruik en verdween zelfs gedeeltelijk onder de ploeg.

De samenwerking tussen de gemeenten Houthulst en Diksmuide, Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, de Zuidijzerpolder, de VLM, het Regionaal Landschap IJzer & Polder en een lokale landbouwer resulteerde in een heringericht tracé van deze Vijfhuizenwegel. Door broekland, weiden en akkers, langs knotwilgen en fruitbomen, populierenrijen en houtkanten kun je kennis maken met een uniek en weinig bekend wandelgebied. Nieuwe brugjes zorgen voor een vlotte overstap van beken en sloten. Op 25 oktober 2009 kon ook het brede publiek kennis maken met de nieuwe Vijfhuizenwegel. Vanaf 13u30 was er een vrije start aan het Blosocentrum De Rhille te Woumen of de Boot aan de Driegrachtenbrug te Merkem. Onderweg werd een rust- en infomoment ingericht aan de ANB-hoeve waar een hapje en een drankje voor een opkikker zorgde. Kwam u aan het eindpunt dan bracht een busje u op regelmatige tijdstippen terugbrengen naar uw startpunt (De Rhille of De Boot). Zij die er niet genoeg van kregen, konden doorwandelen tot aan het Blankaartkasteel via de Blankaartwandelroute. Het volledige traject heeft een lengte van 7 km.

De organisatoren hadden geluk. Het weer was prima.

Koffie of een frisdrankje ter verwelkoming: prima georganiseerd.

Alle deelnemende diensten en organisaties die meewerkten aan de Vijfhuizenwegel zorgden voor voldoende infomateriaal voor de wandelaars.

Hieronder het traject van de wandeling.

De mooie stand van het Agentschap Natuur en Bos.

Folders om te wandelen in het Koekelarebos, De Verdronken Weide, de Sint-Sixtusbossen, de Rodeberg, ... zoveel redenen om niet thuis te moeten blijven.

Ook de bomen en dieren in de regio werden voorgesteld.

Wim Packet van De Boot was de ceremoniemeester van dienst.

In totaal waren er vier sprekers, maar het ging heel vlot. Iedereen hield het kort.

Als eerste in de rij kwam Lies Laridon, burgemeester van Diksmuide, aan het woord. Ze had wat opzoekingen gedaan over het begrip 'traag'.

Veel volk op de opening en niets dan tevreden gezichten.

Tweede spreker was Geert Van Exem, schepen voor Openbare werken en Milieu van Houthulst. Hij had het over de historiek van de Vijfhuizenwegel en dankte heel speciaal de familie van vader Roger en zoon Geert Leeman zonder wie deze wegel al lang verdwenen zou zijn.

Guido Vandenbroucke, conservator van De Blankaart, was de derde spreker: "Ik heb al heel wat dossiers mee onderhandeld en vaak moeilijke situaties meegemaakt. Wat me opviel in dit dossier was dat iedereen het van meet af aan eens was om dit dossier rond te krijgen. Ik dank dan ook iedereen voor de zeer vlotte samenwerking."

Een tevreden Geert Leeman.

Laatste spreker was Brenda Bussche, directeur van het Agenschap voor Natuur en Bos. Zij lichtte de samenwerking toe tussen de verschillende partners. En ze nodigde iedereen uit tot de receptie na de korte wandeling: "Vroeger ging je langs de kerkwegel naar de kerk en er werd nadien gekaart in de dorpscafés. Ook vandaag willen we dit sociale aspect zeker in ere houden door jullie de receptie aan te bieden."

Je naam noteren op een lijstje zodat de organisatie wist wie er allemaal aanwezig was.

En dan konden we op stap voor de wandeling.

Het lint dat doorgehakt moest worden.

Zicht op De Blankaart en de Sint-Andreaskerk van Woumen.

Toelichting door Guido Vandenbroucke.

Ook de jeugd was erbij en zag dat het goed was.

De burgemeesters Lies Laridon van Diksmuide en Joris Hindryckx van Houthulst kapten hand in hand het lint door.

Hier en daar werden langs de wegel brugjes aangelegd of vernieuwd.

Een deel van de vele deelnemers.

Waar nodig werden ook poortjes geïnstalleerd langsheen het wandelpad.

De IJzertoren in Kaaskerke.

Ook de buren van de Vijfhuizenwegel waren aanwezig.

En dan ging het richting receptie aangeboden door het Agentschap Natuur en Bos en verzorgd door de mensen van Hoeveslagerij 't Lindebos uit Wijtschate.

Proficiat aan de stad Diksmuide, de gemeente Houthulst, het Agentschap Natuur en Bos, het Regionaal Landschap IJzer en Polders en alle diensten die meewerkten aan het behoud van de Vijfhuizenwegel.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.