Je was erbij > Overzicht

Opera - Koekelare - 04/10/2009

Schepen Tom Pollentier opende “Opera à Koekelare”, een organisatie van Witteketik in zaal De Balluchon. Hieronder treft u naast wat foto’s ook zijn gelegenheidsspeech.

Schepen Tom Pollentier: ”Namens de gemeente Koekelare heet ik u allen van harte welkom in de gemeentelijke cultuurzaal De Balluchon. Deze cultuurzaal zal straks in november één jaar open zijn. In het afgelopen jaar heeft er al een enorme verscheidenheid van organisaties en activiteiten plaatsgevonden. Maar op cultureel vlak mag vanavond toch wel als een hoogtepunt bestempeld worden. Opera à Koekelare brengt ons vanavond opera gebracht door toppers. Dergelijk initiatief was enkel mogelijk door de inspanningen van de VZW Witteketik onder de begeesterde leiding van Andy Vermaut samen met Stijn Vandersyppe en John Eeckloo. Ik wens hen dan ook uitdrukkelijk te danken voor dit uniek, gedurfd maar prachtig mooi initiatief. Het is zeker geen evidentie om hier in Koekelare dergelijke organisatie op poten te zetten. We zullen hier straks immers kunnen genieten van vier top artiesten.

De eerste artiest is de Frans-Oostenrijkse mezzo-sopraan Albane Carrère. Ze heeft reeds diverse opera-aria’s uitgevoerd in verschillende landen. Tijdens de zomer van 2008 speelde ze de rol van Samantha in 'fuga' van Alexis Weissenberg in Zwitserland op het Lugano Festival. Ze zingt ook fragmenten uit Carmen voor het evenement rond “20 ans de la Nuit Musicale de Beloeil”. Ze maakte indruk met de aria's van Mozart en Rossini in het Theâtre du Château de Chimay. Deze zomer zong Albane Carrère in Frankrijk op het Festival van Saint-Riquier met Laudantes Consort onder leiding van Guy Janssens. In België zong ze onder andere in de Koninklijke Park Opera.

De tweede artiest die we hier straks ontdekken is Charles Dekeyser. Hij begon zijn opleiding klassieke zang bij sopraan Martine Reyners en volgde zanglessen bij Dina Grossberger aan het Lemmensinstituut. Hij volgde ook les aan het Conservatoire Royal de Bruxelles bij de bas-bariton Marcel Vanaud. Hij vertolkte reeds de rol van Figaro in een project van de lyrische klas van het Lemmensinstituut rond ‘Le Nozze di Figaro’. Uit deze opera vertolkte hij ook de rollen van Bartolo en Antonio met het ‘Conservatoire Royal de Bruxelles’. In 2008 werd Charles Dekeyser laureaat op het ‘Concours National de Chant de Verviers – Prix Jacques Dôme’. Zijn eerste echte kennismakening met de opera had Charles Dekeyser in oktober 2008 hij zong dan in de Opera van Luik de rol van Sarastro in de 'Toverfluit' van Mozart. Op 6 oktober zal hij zingen in Bozar te Brussel begeleid door pianist Dmytro Sukhovienko.

Aan de piano zien we straks Jean-Noel Remiche. Hij begon met zijn pianostudies aan de muziekacademie van Bastogne. Aan het begin van zijn 15 jaar heeft hij zich ertoe verbonden om van zijn passie zijn werk te maken. Hij verhuisde naar Brussel waar hij al in 1989 de medaille van de Franse Gemeenschap kreeg. Daarna is hij met de hoogste onderscheiding afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel met twee diploma's voor piano (met Diane Anderson) en kamermuziek. Hij won ook een gouden medaille op het Conservatorium van Tourcoing en is winnaar van de Axion Classics Competition. Jean-Noel heeft al meer dan tweehonderd concerten op zijn naam zowel in België als in het buitenland. Hij speelt regelmatig met de winnaars van de Koningin Elisabethwedstrijd van België. Hij is dan ook populair voor repetitie voor de opera (Carmen, La Traviata), met jonge artiesten die door zijn toedoen nationaal en internationale wedstrijden hebben gewonnen.

De vierde artieste waarvan we straks kunnen genieten is de sopraan Jasmine Daoud. Zij volgde haar artistieke opleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Luik. Vervolgens trok ze naar Parijs waar ze zich specialiseerde in de lyrische gezangen. In 2006 voltooide ze drie masterclasses met Mirella Freni in Modena, en sinds 2007, vervolmaakt ze haar vocale techniek met mezzo-sopraan Hanna Schaer in Parijs. Jasmine zong onder andere al Palladius in de theaters van Pisa, Livorno en Lucca, en in de Koninklijke Opera van Wallonië. Ze zong Nana in de musical "De Fuge 'van Alexis Weissenberg in Lugano. (Ze nam reeds deel aan concerten in België, Frankrijk, Italië, Engeland, Marokko. Na het operaconcert in Koekelare gaat ze vertrekken naar Engeland waar ze op 10 oktober 2009 optreedt voor “The British Mario Lanza Society”!

Het is voor ons een enorme eer om deze internationale gerenommeerde artiesten te mogen ontvangen. Geschoolde Artiesten die reeds al bewezen hebben. Het wordt hier dan ongetwijfeld een unieke avond; en ik verwelkom ook graag de voorzitter van Euterpe (Kortrijk) Christian Vereecke en sopraan Hilde Coppé. We zitten hier vanavond met een gemengd publiek een publiek van kenners en mensen die voor het kennis maken met opera. Geacht publiek beleef deze avond ten volle en geniet van dit moment, geniet van opera à Koekelare, “ aldus Tom Pollentier.

Extra tekst (Eric Vanhooren)

De eerste uitgave van ‘Opera à Koekelare’ afgelopen zondagnamiddag, stond aangekondigd als een unieke voorstelling. Welnu, de organisatoren Andy Vermaut en zijn ploeg ‘Witteketik’ hebben woord gehouden. De volledige voorstelling heeft de ruim 200 aanwezigen in cultuurzaal De Balluchon, op geen enkel moment verveeld. Het was schepen Tom Pollentier die voor aanvang van het concert, de organisatoren feliciteerde met hun gedurfd initiatief. “Het is immers niet zo evident om ‘Opera’ toegankelijk te maken voor de man in de straat, laat staan dat dit dan nog gebeurt in een kleine landelijke gemeente als Koekelare”, zo stelde Pollentier. Hij was ook terecht fier en blij, dat hij deze toch vier gerenommeerde artiesten mocht verwelkomen in de plaatselijke cultuurtempel De Balluchon. Weliswaar geen opera- en/of theaterzaal waar geregeld operavoorstellingen plaatsvinden, maar een bescheiden cultuurzaal waar we toch de mensen op een meer dan behoorlijke manier kunnen ontvangen en waar alle technische faciliteiten toch aanwezig zijn om een hoogwaardig spektakel te waarborgen.

Boeiend

Voor de eerste editie van ‘Opera à Koekelare’ hadden Andy Vermaut, John Eeckloo en Stijn Vandersyppe van Witteketik, een beroep gedaan op vier artiesten die hun muzikale sporen in het operawereldje al ruimschoots verdiend hebben. Jasmine (sopraan), Charles De Keyser (Bas) en Albane Carrère (mezzo – sopraan) werden uitstekend en subliem begeleid door pianist Jean-Noël Remiche. Andy Vermaut gaf aan het publiek meer duiding rond de opvoerde werken. En …. Eerlijk gezegd, hij deed het met klasse en veel verve. Het eerste deel bracht het talrijk opgekomen publiek waaronder: de voorzitter van Euterpe (Kortrijk), Christian Vereecke, docent aan het Lemmensinstituut en de gekende sopraan Hilde Coppé, werken van Mozart, Verdi en Rossini. Vooral de duetten ‘Il core vi dono’ of ‘ik geef je mijn hart’ en ‘La ci darem la mano’ of ‘Er zullen wij entwine onze handen’ van Mozart, gezongen door respectievelijk Charles en Albane en Charles en Jasmine, wisten het publiek te beroeren. Was het eerste deel voor velen nog onbekend terrein, het tweede was luchtiger en bevatte ook veel meer bekend werk. Wie geregeld in de vooravond op zondag naar het Radio 2-programma ‘Funiculi Funicula’ luistert van Marc Brillouet, had sommige werken zeker al gehoord. Eén van de hoogtepunten voor de vele leken onder het publiek van het tweede deel was ongetwijfeld ‘Summertime’ vertolkt door Jasmine.

Voor herhaling vatbaar

Kortom het werd een namiddag die de vele muziekliefhebbers niet vlug zullen vergeten. Koekelare en Witteketik hebben afgelopen zondag niet alleen geschiedenis geschreven en opera toegankelijk gemaakt voor Jan met de Pet, het heeft ook bewezen dat er in Koekelare ook plaats en nood is voor en aan klassieke muziek. Noël Neyens van Theater ’t Fonteintje in Wijnendale en toch gekend als een cultuurfreak, vond het een schitterende mix waar hij met volle teugen heeft van genoten. “het is bij iedereen duidelijk in de smaak gevallen. Het talrijk opgekomen publiek reageerde enthousiast en gaf de vertolkers terecht na afloop een staande ovatie. Proficiat aan de organisatoren en een initiatief zeker voor herhaling vatbaar”, benadrukte Noël Neyens. “Tijdens de voorstelling dacht ik er aan, dat dit ook perfect zou kunnen in Torhout in CC De Brouckere. Daar bestaat een publiek voor, daar zijn liefhebbers voor en wanneer dit in Koekelare kan, moet dit zeker ook gerealiseerd kunnen worden in Torhout!” Ga jij initiatief nemen of ga je proberen iets teweeg te brengen in de Sparrestad wat dat betreft? “Ik denk dat het initiatief eerder moet uitgaan van operakenners. Ik ben toevallig luisteraar en genieter, maar mijn kennis reikt niet ver genoeg om de crème de la crème uit het operawereldje te selecteren. Het was een gedurfde onderneming, maar ik merk dat niet alleen Koekelarenaars er op zijn afgekomen, maar operaliefhebbers uit de hele regio, zelfs uit gans België. En dat heeft toch een serieuze uitstraling aan de gemeente”, besluit Noël Neyens. Ook stuwende kracht achter het evenement Andy Vermaut was na afloop dik tevreden. “We hebben hier vandaag een zeer goede try-out gehad vandaag met meer dan 180 aanwezigen, dit is dus een goede start waar we verder kunnen op bouwen. Iedereen hier aanwezig trekt met een goed gevoel en tevreden huiswaarts en dat was wat we vooral wilden bereiken met deze eerste editie. In overleg met de artiesten hebben we geprobeerd om een diversiteit aan areas aan te beiden, want eerlijk gezegd…. Ik dacht niet dat Koekelare rijp was om een volledige opera op hen los te laten.”

“Ook de artiesten hebben hier hun beste muzikale beentje voorgezet. Ze hebben werkelijk alles op alles gezet om Koekelare een meer dan waardig spektakel aan te bieden. Iedereen zegt wel ‘de afwezigen hadden weer eens ongelijk en de zaal had bomvol moeten zitten, maar we mogen een ding niet vergeten: we moeten opera toegankelijk maken voor de mensen en ze leren dat er nog andere genres zijn dan de populaire schlagermuziek waar ik uiteraard niets op tegen heb hé. Positief is ook te mogen vaststellen dat er vandaag ook een 50 –tal mensen aanwezig waren van ver buiten onze regio (Gent, Brussel, ja zelfs uit Limburg), wat dan weer bewijst dat we de juiste keuze van artiesten gemaakt hebben. Ook de zaal leende zich uitstekend voor zo een spektakel, want de akoestiek was uitstekend. Een geluidsversterking was niet nodig en toch konden de mensen op de achterste rijen bovenaan, alles goed verstaan.”

Op ingeslagen weg verder!

“We zijn dik tevreden met het behaalde resultaat en gaan op de ingeslagen weg verder. We gaan met Witteketik werk maken van een nieuw concert en als alles een beetje meezit, dan zou dit misschien al kunnen plaatsvinden in december en dan kiezen we voor de ‘Sint -Martinus’- kerk als locatie. Een precieze datum hebben we uiteraard nog niet.” “Ook de keuze het gezelschap staat nog niet vast. Er kunnen daar opnieuw mensen tussenzitten die vandaag in Koekelare de spits hebben afgebeten, maar ik steek het niet onder stoelen of banken, ik ga ook trachten toch ook enkele internationale topartiesten op operagebied naar Koekelare te halen. Laat het ons zo stellen dat het een gezonde mix zal worden van internationaal gerenommeerde artiesten met enkele lokale operasterren die momenteel heel sterk bezig zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan de sopranen Inge Zutterman en Hilde Coppé in combinatie met oud Koekelarenaar en directeur van de Stedelijke Academie voor Woord en Muziek in Blankenberge: Peter Ledaine, misschien Tommy Verschoore (trombone) (Ichtegemaar) die het in de muziekwereld gemaakt heeft en de ganse wereld rondtrekt”, besluit een tevreden Andy Vermaut.

Uiteraard zal Mediawatchers ten gepaste tijde berichten over dit nieuwe evenement, die volgens Andy opnieuw aan betaalbare en democratische prijzen zal aangeboden worden aan het publiek, want hij hoopt op een nog veel ruimere belangstelling.

Dank

Witteketik en Andy Vermaut willen langs deze weg, graag enkele mensen bedanken die het mogelijk hebben gemaakt dat ‘Opera à Koekelare’ kon plaatsvinden. Vooreerst alle mensen die voor- en achter de schermen hebben meegewerkt, Johan Jonckheere die volledig onbaatzuchtig de kaartenverkoop op zich nam, Andy Eeckloo voor de drankvoorziening, Filip Wostyn, Dietrich en Roger Wostyn voor de mooie publicitaire ondersteuning, journalist Paul Cobbaert en Mediawatchers voor hun prachtige berichtgeving en tot slot aan John Eeckloo, Stijn Vandersyppe, Eline Hemeryck, Annie Vandendriessche en iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen tot het welslagen van dit spektakel. Andy en de organisatie bedanken ook vooral het aanwezige publiek. (Eric Vanhooren)

Foto’s en info Eric Vanhooren

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.