Je was erbij > Overzicht

Inzameling voedsel voor kansarmen - Ieper - 19/10/2009

Info en foto's doorgestuurd door Nancy Six:

"Op de dag van internationaal verzet tegen de armoede, zamelde ik, Nancy Six (gemeenteraads- en OCMW-raadslid én vrijwilligster bij de voedselbank) samen met vrienden en collega's bewaarbaar voedsel in. Dit t.v.v. de Ieperse kansarmen.

Toen ik enkele weken terug het plan ging smeden om een voedselinzameling op touw te zetten, had ik niet durven hopen op zo'n succes. Bijgestaan door mijn collega's, vrienden en mijn ouders zamelde ik zaterdag bewaarbaar voedsel in aan de ingang van de Eurospar te Ieper. De klanten kochten met veel plezier iets aan om het nadien, via mij, te schenken aan de voedselbank. De klanten stelden het op prijs dat de inzameling ten voordele was voor de kansarmen uit onze eigen stad. Velen namen de tijd om een praatje te slaan, anderen gaven ons een schouderklopje of een waarderend woordje. Op één negatieve reactie na, had iedereen lovende woorden voor onze actie. Die negatieve reactie was die van een proper uitgedoste man die zich met zijn zwaarlijvig gestalte uit zijn Duitse klassewagen had gewurmd. Toen ik vroeg of hij iets wou schenken, antwoordde hij op een arrogante toon: "bewaarbaar voedsel schenken? Pfff…op water en brood geraken ze ook verder hoor!".

Ik vond dit zo cru dat ik de man meteen van hetzelfde laken een broek gaf door hem te zeggen, en wijzend naar zijn dikke (vette) buik, dat het nogal duidelijk is dat hij niet op water en brood leeft. Hij was blijkbaar niet op mijn spontane antwoord voorbereid zodat hij zonder nog één woord te zeggen naar binnen ging. Toen hij een beetje later terug buiten kwam, uitte hij nogmaals zijn afkeer met een sissend geluid. Maar ik liet me niet van de wijs brengen door die enkeling en ik zette mijn actie met veel enthousiasme verder. Een beetje later deed een jonge, Franstalige, moeder een getuigenis. Ik moet bekennen dat haar verhaal me wat had geraakt. Deze moeder stond er alleen voor met 3 jonge kinderen en was lange tijd werkloos. Toen ze werkloos was, moest zij uit noodzaak beroep doen op de liefdadigheid van mensen en instanties zoals de voedselbank. Nu de drie kindjes naar school gaan, is ze weer halftijds beginnen werken. Dit geeft haar niet alleen wat meer inkomen maar ook meer levenszin. Nu ze werkt, kan ze haar miserie wat vergeten en haar gedachten een beetje verzetten. Ze is zo blij dat er nog mensen zijn die iets willen doen voor een goed doel. Als blijk van waardering en uit dank voor mijn inzet, gaf ze me een goed gevulde doos met voedingswaren. We gaven elkaar een welgemeend schouderklopje en wensten elkaar nog veel geluk. De vrouw vertrok in haar rammelend wagentje en ik zal haar hoogstwaarschijnlijk nooit meer zien maar haar woorden zal ik niet gauw vergeten. Al de ingezamelde artikels werden door Steve in de bestelwagen gesorteerd per soort (melk, conserven, deegwaren, soepen, enz). Nadien werd alles dan naar de voedselbank gebracht. De bodem van de bestelwagen was helemaal bedekt met ingezamelde producten. Ik wil langs deze wens de vele mensen bedanken die hun hart lieten spreken op deze internationale dag van verzet tegen de armoede. Uiteraard wil ik ook mijn vele helpers bedanken want wij hebben wéér eens aangetoond dat we één team zijn. Wij "praten" niet over wat we zouden kunnen doen maar wij "doen" het gewoon. Geen woorden maar daden!"


Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.