Je was erbij > Overzicht

Franco-Belge - Ichtegem/Koekelare - 03/10/2009

Op uitnodiging van Johny Ronsijn was ik aanwezig op de Franco-Belge met aankomst in Ichtegem. In Ichtegem hebben ze zeker enorm veel lef gehad om er een prachtige koers te organiseren. Ze zijn zeker heel dapper, daar in Ichtegem, want ze hebben het in Ichtegem toch maar aangedurfd. De belangrijke rittenwedstrijd van de Franco-Belge kwam tijdens zijn derde etappe op zaterdag 3oktober aan in Ichtegem. Dat was feest geblazen. Ze hadden hiervoor een tocht vanuit Antoing achter de rug. Er werden maar eventjes drie plaatselijke rondes voorzien waardoor het de hele dag feest was in Ichtegem, Eernegem en Bekegem. Maar... wij waren reeds van 10uur ter plaats in De Vrede waar Eddy Vanbelle zijn beste beentje heeft voorgezet om het "supervip-idee" op poten te zetten.


We mogen het zeker zeggen dat het daar heerlijk was in De Vrede. We waren uiteraard zeer blij dat we hiervan dankzij Johny Ronsijn een graantje konden meepikken. Met de Franco-Belge is er in Ichtegem een nieuwe mooie koers gegroeid, maar hier zijn ook heel wat vriendschappen versterkt uit gekomen. Niemand wist op dat moment dat het echte hoogtepunt nog zou moeten komen, want niemand minder dan Tom Boonen zou in Ichtegem de overwinning in de wacht slepen. Hoewel dat magische moment nog niet gekomen was, voelden wij allen aan dat dit wel een zeer grootse koers zou worden. We waren er al op gevierd, vooraleer we de werkelijkheid kenden...

Het zat wel snor in de Vrede. Tussen de soep en de patatten, maakten we nog even wat mooie foto's. De tijd vloog er echter voorbij. Dat is zo, wanneer je geniet van het amusement van het samenzijn.

Maar de Franco-Belge in Ichtegem, is toch een mijlpaal in de lokale geschiedenis van Ichtegem en tevens ook van de Westhoek. Want ook eventjes Diksmuide - Bouwmaterialen Vinckier werd aangedaan. In Ichtegem zijn er enkele mensen er zeker in geslaagd om op een voortreffelijke manier hun krachten te bundelen en vooral een mooie organisatie op poten te zetten. Johny Ronsijn was hier uiteraard als de kippen bij. Het leek in de Vrede wel eventjes het land van melk en honing.

Het menu in “De Vrede” was werkelijk voortreffelijk. We genoten van huischampagne naar believen met 5 hapjes en zelfs oesters erbij… Er was een terrine van ganzenlever met uienconfituur. Er was een halve kreeft met julienne van groentjes en blanke botersaus. Dit alles afgewerkt met bieslook. Er was tevens filet van hertenkalf met wildsaus en een cilindertje van gratin. Mmm. Daarna mochten we nog zoveel bijnemen als we wilden. Er waren trouwens nog 3 lekkere kasteelwijnen bij. We mogen het zeker zeggen. Eddy Vanbelle heeft 100 procent zijn best gedaan, maar uiteraard ook het comité achter de Franco-Belge, heeft 100 procent zijn best gedaan!

Antoon Verbeke, Marie-Rose Vanhooren, Robert Dereeper, Johny Ronsijn, Ivan Delrue, Stefaan Brinckman, Danny Mattheus, Renata Six,Carolien Vanhooren en Veronique Demuynck vormen de VZW Jonge Renners Ichtegem. Zij hebben dan ook veel werk geleverd om iedereen op een goed verloop te trakteren. Ze zullen ongetwijfeld van het vele werk ook de naweeën ondervonden hebben. Deze mensen zijn steeds in de running en actief bezig. Een dikke proficiat voor hun inspanningen.

De derde rit van de Franco-Belge was zomaar eventjes een omloop van bijna 180 km. Tom Boonen heeft er uiteindelijk verdienstelijk gewonnen en raakt voor Roger Hammond en Tyler Farrar over de finish. Het was spannend tot op het laatste moment.

De renners kwamen via de Diksmuidebaan en Torhoutbaan op de Engel de gemeente binnen. Vanaf het centrum Ichtegem (ongeveer ter hoogte van de Hugo
Verrieststraat) volgden nog drie plaatselijke rondes van ongeveer 21 km volgens onderstaand parkoers.Dit was een heus spektakel. Ondertussen genoten veel VIPS in de het cultureel centrum De Ster van een prachtig VIP-feest. Heel het gezelschap had de Vrede immers al verlaten om de koers van nabij te kunnen volgen.

De finish is bereikt en hieronder vind je de resultaten. 1. Tom Boonen 2. Roger Hammond 3. Tyler Farrar 4. Assan Bazayev 5.Frédéric Guesdon 6. Mathew Hayman 7. Stefan Van Dijk 8. Jimmy Casper 9. Yauheni Hutarovich 10. Danilo Napolitano!

Cynthia David (14) uit de Zandstraat 3 in Ichtegem zag met de Franco-Belge haar droom werkelijkheid worden. Ze mocht op de foto met de winnaar Tom Boonen. "Ik ben al diverse jaren fan van Tom Boonen. Ik had niet gedacht dat het zou lukken en zelfs niet gedacht dat ik zo dicht bij het podium kon komen. Stefaan Brinckman en Johny Ronsijn vertelden me dat Tom Boonen naar de dopingcontrole moest. We zijn toen vliegensvlug naar de dopingcontrole gegaan en hebben toen een 10-tal minuten moeten wachten vooraleer Boonen zijn controleplasje had gedaan. Uiteindelijk kwam hij bij mij staan. Ik had dit echt niet verwacht. Ik wens vooral Johny Ronsijn en Stefaan Brinckman te bedanken omdat ze mijn droom hebben kunnen doen uitkomen." Cynthia David is de dochter van Hedwig David en Dorine Dewulf.

Na de wedstrijd werd uiteraard nog hevig gevierd en hoe kon dit beter met goudgele frietjes en wat glaasjes van plezier, terwijl we niet letterlijk maar figuurlijk verder aan elkaars lippen hingen. Het was een prachtige dag die zeker voor herhaling vatbaar is.

Met dank aan Johny Ronsijn voor de uitnodiging. Sorry voor het wachten, wegens ziekte, heb ik dit pas wat later kunnen doorsturen!

Dank aan Andy Vermaut voor de info en foto's..

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.