Je was erbij > Overzicht

Gezin Dejonckheere opnieuw in de prijzen - Zonnebeke - 29/11/2009

Op zaterdag 28 november 2009 vielen zowel vader Marc (50) als zijn zonen Egon (17) en Cas (13) Dejonckheere opnieuw in de prijzen met poëzie. Eerder won het volledige gezin, met moeder Isabelle Devriendt (42) en dochter Tess (15), nog de cultuurtrofee van de gemeente Zonnebeke.

Vader Marc Dejonckheere werd tweede in de Plantage Poëzieprijs 2009 in Amsterdam. De vereniging 'Vrienden van de Plantage' wil het culturele leven in en rond de Amsterdamse Plantagebuurt bevorderen. In deze groene buurt is onder meer de zoo Artis gelegen. Ter bevordering van de cultuur organiseren de Vrienden kleinschalige culturele activiteiten, zoals een filmfestival, vraaggesprekken en lezingen, concerten, een Adriaan Morriënherdenking … en ook de Plantage Poëzieprijs. In 2009 werd de Plantage Poëzieprijs voor de 18de keer uitgeschreven. Deze editie stond in het teken van 'Woord en Beeld'. Er werden 154 gedichten ingestuurd. De jury loofde Dejonckheeres gedichten bij werk van Frans Masereel en Egon Schiele. Winnaar werd de Nederlandse dichter Rob Boudestein.
Zonen Egon en Cas Dejonckheere behaalden elk een derde prijs in de 29ste Soetendaelle Poëziewedstrijd 2009 in Merchtem, georganiseerd door Jeugd en Poëzie. Net zoals alle inzendingen werd hun gedicht onderworpen aan het kritische oordeel van een volwassenen- en een jongerenjury en opgenomen in een gelegenheidspublicatie.

Marc Dejonckheere debuteerde eind 2006 met zijn dichtbundel 'Kruisweg. In Flanders Fields'. De 14 staties, geschreven bij de Getekende Kruisweg van Albert Servaes uit 1919, zijn geïllustreerd met foto's van WO I-soldatengraven die hij zelf hielp bergen op het slagveld van Boezinge. Gedichten en foto's waren in het voorjaar van 2009 te zien in de Grote Kerk van Breda bij de Kruisweg van Servaes. De expositie lokte meer dan 5.000 bezoekers. Samen met zijn gezin, echtgenote Isabelle en kinderen Egon (17), Tess (15) en Cas (13) werd Marc Dejonckheere in oktober nog de Zonnebeekse cultuurtrofee toegekend. In het voorjaar van 2010 verlenen zij hun poëtische medewerking aan projecten in Roeselare en Zonnebeke.

Foto: Marc Dejonckheere draagt zijn genomineerde gedichten van de Plantage Poëzieprijs 2009 voor in de IVKO-school in de Plantage Middenlaan in Amsterdam op 28 november 2009.


Info en foto: Marc Dejonckheere

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.