Je was erbij > Overzicht

Sint-Sixtusnocturne - Westvleteren - 27/11/2009

De weergoden waren de 3e editie van de Sint Sixtusnocturne duidelijk niet gunstig gezind. De onophoudende gutsende regen van de laatste week had het de organisatoren niet gemakkelijk gemaakt, maar …… nocturnestappers blijken noest en onverdroten want gewapend met paraplu, regenkledij en laarzen (de professionals toch), zakten zij massaal af naar de Sint Sixtuszaal. De vrees van de organisatie kon opgeborgen worden, want slechts 3 van de circa 360 voorafingeschrevenen lieten verstek omwille van de barre weersomstandigheden.

De zaal was opnieuw feeëriek aangekleed en na inschrijving kon men geleid door de kaarslichtjes de wandeling aanvatten.


De tocht startte via de dreef van de Sint Sixtusgrot en liep vervolgens via een kerkwegel naar de eerste halte. Ondanks verwoede inspanningen van de organisatie (o.a. maken van greppels) de dag zelf nog, kon helaas niet verhinderd worden dat de kerkwegel toch even onder de waterspiegel verdween. De gelaarsden hadden hier duidelijk hun voordeel. Aan het eerste rustpunt werden de deelnemerskaarten afgepunt door enkele broeders. De hapjes werden aangeboden door zuster Machteld en de aperitief werd geserveerd door Broeder Lucrèce, die omwille van het teruglopende aantal roepingen, omgedoopt werd tot monnik. Broeder "Pet" kon de hapjes nog smaken, maar gaf wel de indruk de aperitief voorgeproefd te hebben. Binnen in de loods trommelde een ritmesectie op alternatieve en creatieve slaginstrumenten vol overgave vermoedelijk een regendans want de waterpret bleef aanhouden.

Door wind en regen werd er naar de volgende halte gestapt. In de tent werden de nocturnestappers verwelkomd door enkele, toch wel lieflijk ogende, halloweendames. De soep werd warm geserveerd en kon met een toast genuttigd worden. De "Keibloazers" bliezen uit volle borst de kou buiten uit de tent.

Besprenkeld door hemelwater trokken de deelnemers dan op naar de 3e stopplaats, die diende bereikt te worden via een bosdreef. Ook hier had de organisatie alle moeite gedaan (o.a. door het strooien van boomschors en snoeihout) om het parcours vlot begaanbaar te houden. De weergoden hadden echter opnieuw hun overmacht vertoond en waren de laarzen aanbevolen. In de tent in het bos was er een meditatief rustmoment ingelast bij een sfeerlicht en bosgeluiden gecombineerd met de instrumentale muziek van "the sound of silence. Wegens absoluut te duister, was het niet mogelijk om hier foto's te nemen.

De 4e locatie had zich terug in de tijd getoverd, toen hier enkele decennia geleden nog herberg "De Jager" gelegen was. De herbergdochter serveerde glühwein, aarbeienjenever of warme chocomelk naar wens. Een lokale vedette, ooit de heer des huizes, ontpopte zich onder accordeonbegeleiding tot een ware volkszanger. Klassiekers als "Daar bij die molen" en "Over 25 jaar" deden de ambiance van weleer herleven. Om het etablissement wat aan te kleden werden een aantal spreuken van de ooit familieverwante herberg "De Wandeling" decoratief aangebracht aan de wanden.

Aan de 5e stopplaats was het de beurt aan Toneelgezelschap "De Boskanters". In hun kortspel konden zij de toeschouwers van volgende levenswijsheid overtuigen: morele tevredenheid kan in verre mate een materiële tegenslag overwinnen. De fiets was wel "perte totale", maar … de jeneverkruik had de val ongeschonden overleefd.

Via een veldwegel, die aan het einde opnieuw door wateroverlast geplaagd was, werd de Sint Sixtuszaal opnieuw bereikt. De catering stond de stappers op wachten. Een trappist of kom warme soep met een boterham belegd met kaas of hesp deden wind en regen vlug vergeten.

Wetend dat het qua weersomstandigheden nauwelijks nog slechter kon en de, gezien de omstandigheden, toch nog massale opkomst, konden de organisatoren hun "natte" 3e editie van de Sint Sixtusnocturne in tevredenheid afsluiten. De slotbeschouwingen werden zoals het eigenlijk hoort met een Sint Sixtus trappist gehouden.

Info en foto's: Ivan Pareyn

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.