Je was erbij > Overzicht

Duco investeert in grootste zonnedak van de Westhoek - Veurne - 02/10/2009

Duco zal vanaf 01 januari 2010 jaarlijks voor 550.000 kWh aan "groene" stroom produceren. Tegen eind december worden op de daken van Duco's bedrijfsgebouwen in totaal 2.600 zonnepanelen geplaatst, goed voor een oppervlakte van 35.000 m². Met deze fotovoltaïsche dakinstallaties zal het Veurnse bedrijf voor 100% in haar eigen energiebehoefte voorzien.

Duco is actief op het gebied van de ontwikkeling en de productie van ventilatie- en zonweringsystemen die garant staan voor een gezond en comfortabel binnenklimaat in woningen en kantoren. Het bedrijf opende in mei jl. een tweede pand aan de Bedrijvenlaan waarin de eigen "natuurlijke", energiezuinige systemen zijn toegepast.

"De beslissing om te investeren in zonnepanelen past perfect in de "Green Building" visie van Duco", zegt Lieven Pieters, Marketing Manager. "Het is een uitdaging om als bedrijf te werken aan een efficiënt en duurzaam energiebeleid dat bijdraagt tot het realiseren van de doelstellingen van het Kyoto protocol, dat op de klimaattop in Kopenhagen een vervolg krijgt."

De productie van 550.000 kWh groene stroom komt overeen met het jaarverbruik van 160 gezinnen. Een traditionele elektriciteitscentrale van dezelfde omvang zou jaarlijks 256.327 ton CO2 uitstoten. De zonnepanelen dekken de volledige energiebehoefte van beide gebouwen. De extra productie, bijvoorbeeld tijdens weekend- en verlofdagen, zal in een traditioneel elektriciteitsnet geïnjecteerd worden. De terugverdientijd van het project is berekend op 7 jaar.

In 2006 werd het bedrijf reeds nationaal bekroond als "meest energieke onderneming" in de prestigieuze "Laureaat KMO-ondernemer 2006", een organisatie van Unizo. Duco kreeg de award omdat het zowel in de eigen bedrijfsgebouwen als in de productontwikkeling grote aandacht besteed aan milieuvriendelijke en energiebesparende oplossingen. Sensorgestuurde ventilatie en verlichting, waterzuivering en selectieve afvalverwerking zijn daar enkele voorbeelden van.

Duco 'Ventilation & Sun Control' - www.duco.eu

Dank aan Luc Verhaeghe, Duco, voor de info en foto's.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.