Je was erbij > Overzicht

België voor Witrusland in de Vrede
Benefiet brengt 2500 euro op voor Witrusland - 13/11/2009

Op vrijdag de 13de november greep in Salons De Vrede in Ichtegem de vierde editie van België voor Witrusland plaats. De organisatie BelBel (België voor Belarus) mocht rekenen op een succesvolle editie met om en bij de 150 mensen. Het bestuur van Belbel met Franky Passchyn, Dirk Fouquet, Veroniek Vandenberghe, Maureen Impincs, Irina Cherekhovitsch, Chrisfried Tahon en Martine Clemens heeft er opnieuw een succesvolle editie opzitten. Opnieuw kwamen heel wat mensen uit de Westhoek en de wijde regio van het Brugse Ommeland naar Ichtegem afgezakt voor wat een prachtige avond is geworden. Eric Vierstraete zorgde er voor de vrolijke noot en nam de presentatie op zich. Oscar Deprez schonk het vlees gratis en voor niks aan de organisatie.

Eigenlijk is de organisatie gestart met de ramp in Tsjernobyl met kinderen die hier op gezondheidsvakantie kwamen. Voorzitter Martine Clemens van Belbel vertelt:”Nu is dit gegroeid naar een organisatie die in Witrusland kinderen technisch gaat ondersteunen en helpen aan basisvoorzieningen. We proberen ook steeds op de verschillende locaties waar we al geweest zijn, een speelplein aan te leggen. Speelruimte voorzien voor kinderen, vinden we immers iets heel belangrijk. Je moet de kinderen immers nog eens de kans geven om kind te zijn, zodoende dat ze van hun jong leven kunnen genieten. We proberen zoveel mogelijk de kinderen aldaar te helpen omdat deze aldaar een vergeten groep zijn. Als de kinderen aldaar zien dat wij speciaal vanuit België naar Witrusland gaan om hen te helpen, heeft dit hen ook extra inzicht. Zo leren de kinderen beseffen dat ze voor ons ook meetellen. We merken vaak dat precies het gedeelte van Witrusland dat dicht bij het Tsjernobylrampgebied ligt, vaker wordt geholpen. Wij hebben bewust gekozen om het gebied te helpen die het minst van buitenlandse steun kan genieten.”

“In april 2010 willen we opnieuw naar Tolochin gaan om het internaat waar wij dit jaar het sanitair hebben vernieuwd, te gaan versterken met degelijker elektriciteitsvoorzieningen. Vroeger was er aldaar in elk klein dorpje een schooltje, maar nu is dit gecentraliseerd in Tolochin. Dit is een stad die 150 km van Minsk ligt. De kinderen uit de dorpen zijn er wel verplicht om op internaat te gaan omdat hun school te ver ligt van hun woonplaats. Je moet rekenen dat het openbaar vervoer daar echt wel te wensen overlaat. Het internaat in Tolochin biedt opvang voor kinderen van 6 tot en met 16 jaar. De scholen aldaar zijn niet voorzien op de vele kinderen die er moeten verblijven. Jongens en meisjes zaten in een aparte ruimte met zeer rudimentaire sanitaire voorzieningen. Nu hebben we ervoor gezorgd dat ze daar een douche hebben met warm water, twee lavabo’s en een WC per ruimte. Het gaat om een 30-tal kinderen die nu dankzij Belbel kunnen genieten van wat basisluxe die voor ons de normaalste zaak ter wereld is. Hier kunnen we het ons niet inbeelden dat we met 15 mensen één WC moeten delen. Voor die mensen is een WC met bril en sas die werkt, al een ongewone zaak,” zegt voorzitster Martine Clemens.

"Ichtegem is ondertussen onze vaste stek geworden, omdat we hier het meeste steun ontvangen. Eddy Vanbelle van Salons De Vrede is al met ons mee geweest en kent perfect onze manier van werken. Hij heeft een zicht op de lokale toestand ter plaatse. De man is ons steeds blijven steunen en wij zijn hem hier heel dankbaar om. We hebben veel prijzen gehad van heel wat mensen die ons een goed hart toedragen. De meeste prijzen komen echter van Eric Vierstraete uit Ichtegem die ons samen met Eddy Vanbelle van de Vrede in
Ichtegem zeer goed genegen is." Eddy Vanbelle:"In april 2007 ben ik ook
naar Tolochin geweest. Het was voor mij een cultuurshock. Ik wist niet dat het gebied aldaar zo onderontwikkeld was. We hebben daar toen in een schooltje de elektriciteit vernieuwd. We hebben daar toen ook een computerlokaal aangelegd. Deze computers zijn ondertussen verhuisd naar de school. Ik heb daar toen ook gekookt en aldaar aan de Witrussische kinderen de Belgische keuken leren kennen. Ze vonden het enorm lekker."

Meer info bij voorzitter Martine Clemens - 0494/44 56 11 of bestuurslid Franky Passchyn op 0495/85 68 02 Foto-onderschrift:" Belbel heeft er in Ichtegem opnieuw een succesvolle editie opzitten. In april 2010 trekt de organisatie naar Tolochin om er de elekrticiteit in een internaat te gaan vernieuwen."

Info en foto's Andy Vermaut met dank aan Belbel, freelance reporter Paul Cobbaert en presentator Eric Vierstraete.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.