Je was erbij > Overzicht

Comité De Brakke Grond kwam bijeen - Koekelare - 11/11/2009

Op wapenstilstanddag kwamen de mensen van het comité De Brakke Grond bijeen in de Klyteput in Koekelare. Je weet wel de plaats waar je ook boltra kan spelen. Het comité van de Brakke Grond bestaat uit voorzitter Ronny Vanryssel, secretaris Katrien Theuninck en bestuursleden Josiane Lammens en Rudi Deschrijver, Emily Vandewalle, Dieter Bonny, Sarah Defoort, Tonia Kindt en Alain Depuydt, Ann Dekeyser en Peter Defoort, Stefaan Bolle, Gaby en Benedikt Haerynck, Dirk Deblauwe-Vanhooren en Monique Vandepoele en Hubert Desmet en Andy Vermaut. We hebben er een prachtige avond beleefd. Voor mij was het zeker geen evidentie om deze avond bij te wonen. Ik ben dan ook niet de hele periode gebleven, gezien het feit ik op maandag pas een operatie achter de rug had. Enfin. We zijn er dan toch wel geweest. De mensen van de Brakke Grond houden de wijk de Brakke Grond nu verder levend en nu is al gebleken dat de Brakke Grond geen eendagsvlieg is. Er wordt gestadig verder gewerkt en de Brakke Grond leeft meer dan ooit. De wijk is dan ook dichter en dichter bij elkaar gekomen. De Brakke Grond gaat op hetzelfde elan verder en wil verder werken aan samenhorigheid. Dit alles via kleine attenties... Bijvoorbeeld Gaby Haerynck die nu op zijn pensioen is gegaan, werd bedankt voor alles wat hij voor de Brakke Grond heeft gedaan. We mogen echt wel trots zijn op onze mensen die verder werken aan warmte in onze samenleving. Dit alles is een superpositief gegeven.

Het comité De Brakke Grond blijft zijn contact met de natuur behouden en heeft dit contact niet verloren. Vroeger waren we immers totaal afhankelijk van wat de natuur ons bood. We spreken dan ook van de tijden waarin de mensheid als jagers-verzamelaars heel wat respect hadden voor de natuur. De Brakke Grond streed destijds voor de bescherming van een stukje fauna en flora midden in een woonwijk. Ze bouwden een subtiele en geraffineerde relatie op met de natuur om hen heen en we beseften eigenlijk allemaal dat dit alles niet enkel in het belang was van ons eigen welzijn, maar ook voor de overleving van alle levende organismen op onze wereld. Die strijd die met de steun van de gezinnen in de wijk de Brakke Grond werd gevoerd, kende een supergoede afloop. We mogen terecht trots zijn op dit behaalde resultaat.

Er is vandaag een groot verschil tussen ons en onze voorouders. We hebben nu een grote macht over de natuur. Deze macht heeft voor een enorme vernietiging gezorgd van de natuurlijke habitat. Samen met de mensen van de Brakke Grond hebben we gestreden om ze met al onze macht te beschermen. Het was niet altijd een makkelijke opdracht, maar onze samenwerking heeft in werkelijkheid goed gewerkt. We moeten nu inderdaad al onze macht samen durven inzetten om de natuur en de medeschepselen die deel uitmaken van onze natuur te beschermen en dit vooraleer het te laat is. Met het comité die toen nog "Red de Brakke Grond" heette, hebben we bewezen dat samen werkt... Samen kunnen we de wereld aan en samen kunnen we de wereld veranderen. Dat heeft het comité De Brakke Grond bewezen. De max!

Info en foto's Andy Vermaut

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.