Je was erbij > Overzicht

Koninklijke Hofbouwmaatschappij maakt sfeervolle kerststukken - Ieper - 20/11/2009

Ontstaan uit een groepering van Ieperse kasteelhoveniers in 1887, waarvan ene Nederlander Nicolas Van Winsen de medeoprichter en eerste voorzitter was, heeft de vereniging in de loop der tijden zijn werkingsveld verlegd van professionele vaklui naar de huidige Ieperse gedreven amateur-hoveniers.

Onder de leiding van de huidige voorzitter Paul Vandenberghe hebben zij op de laatste bijeenkomst van 20 november zich toegelegd op het maken van een sfeervol kerststuk onder het thema van "de guirlande", de "bloemenslinger". Een traditionele maandelijkse vergadering bestaat meestal uit het aanhoren van een gastspreker over de meest diverse tuin- en plantenonderwerpen. Deze keer echter staken de aanwezige leden zelf de handen uit de mouwen. Een vijftiental Ieperse tuinfanaten konden zich in de twee uur voorziene tijd ontpoppen en uitleven tot volleerde bloemschikkers.

De guilande, een boogvormig hangend werkstuk om op te hangen aan de deur, de schouw, of een andere passende locatie was het thema. Vertrekkende van een eenvoudig houten plankje, overtrokken met plasticfolie tegen het vocht, vervolgens bekleed met het steekschuim dat op het plankje wordt vastgebonden met kippengaas en binddraad, wordt met eenvoudig en goedkoop tuingroen een prachtig stuk gecreëerd. Taxus, buxus, Euonymus, Sedum, hortensia, coniferengroen, verschillende gekleurde bessen, denneappels... alles kan dienen. Je hoeft echt geen dure materialen aan te schaffen om tot een goed resultaat te komen. Het bestuur voorzag in een berg groen basismateriaal maar ook veel leden hadden daarbij nog eigen gerief meegebracht.

Voorzitter Paul Vandenberghe bracht tal van ideeën aan en stak een tandje (handje) bij waar nodig. Kippengaas en ander materiaal werd in de zaal verspreid door secretaris Ghislain Leroy die ondertussen ook alles op de "SD-kaart" vastlegde. Van belang was om een zekere symmetrie te bewaren. Om deze reden wordt de guirlande best aan beide zijden van buitenaf opgebouwd. Weerszijden worden op de zelfde manier bijgebouwd tot men in het midden komt. Op deze plaats kan dan afgewerkt worden met een opvallende kerstbal, een dennenappel, een wat grotere bloem... Laat de fantasie maar zijn gang gaan.

Alle werkstukken konden als zeer geslaagd beschouwd worden. Uitgaande van het zelfde basismateriaal was toch volop diversiteit te zien in de afgewerkte stukken. Uiteraard kon iedereen zijn eigen werkstuk naar huis meenemen waar zij er nog geruime tijd van zullen genieten. Gelet op de aard van het gebruikte groenmateriaal moet een dergelijke schikking meerdere weken stand houden. Het is daarbij echter onvermijdelijk dat bepaalde gebruikte materialen wat verkleuren onder invloed van de tijd of het licht, doch dit kan niet als storend worden ervaren. De lentetuin levert volop vers materiaal voor nieuwe composities...


Info en foto: Ghislain Leroy

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Jullie krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.