Je was erbij > Overzicht

Kroningsfeesten - Part II: tentoonstelling - Poperinge - 15/05/2009

De genodigden werden in de acdemische zitting verwelkomd door Johan Lefever. Op een VRIJ vlotte manier bracht hij de dramatis personae aan.


De man die het feilloze, benaderend miraculeus, parcours had uitgeschreven E.H. Luc Frenay, de man die in de lijn van de illustere voorgangers historici het verhaal boeiend herschreef, de vicaris en de burgervader, die elk op hun manier een beeld brachten en verbonden met het heden voerden op deze academische zitting het woord. Burgemeester Dejagher zag wel iets in de mensenzee op het Marktplein 1909 en E.H. Philippe Debruyne prees het publiek om het doenbare pad van de devotie. In deze crisis-tijd is het Magnificat van Maria inderdaad inspirerend en zou het best actief mogen 'gedaan' worden.

Het intermezzo van Aagje en Eefje, evenals de piano van Mevrouw Hutsebaut brachten evenwicht in het cerebraal en het emotief gebeuren.


En dan werden we geroepen naar de opening van de tentoonstelling. Er is gekozen voor het tonen van de garderobe en de juwelen van Onze Lieve Vrouw. In de rand wordt aandacht gevraagd voor de kroning door Mgr. Waffelaert in 1909. Een maquette van het nieuwe standbeeld staat in de buurt van de biechtstoel.

Geen Monseigneur, die kwam eerder al. De Burgemeester, de schepen van cultuur, de Gouverneur en Meneer de vicaris snijden de tentoonstelling open.

Kunstliefhebbers, godgewijden, genodigden, medewerkers, parochianen van Sint Jan .. een bonte groep aan geïnteresseerden defileerden voor de tentoonstellingskasten en -bakken.


Iedere tijd heeft zijn devotionele praktijken.

Om de oorkonde niet onnodig aan het licht bloot te stellen werd een doek erover gelegd. Het document is door de bisschop ad interim opgemaakt. Daar wordt toelating gegeven om processie te houden. 37 getuigen stelden dat het kind van Ransoen Vanhove levend werd om gedoopt te worden.

In de winterkapel is de garderobe van de Lieve Vrouwe te bezichtigen.

Dank aan Henri Vandenberghe voor deze reportage.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.