Je was erbij > Overzicht

POLITIEK DEBAT VAN JCI DIKSMUIDE BRACHT POLITICUS EN BURGER BIJ ELKAAR - Diksmuide - 08/05/2009

De Europese en Vlaamse verkiezingen kwamen goed aan bod op het verkiezingsdebat van JCI Diksmuide. Op vrijdag 8 mei 2009 verwelkomden de blauwe lopers en blauw-met-witte vlaggen van JCI Diksmuide in het culturele centrum ruim 100 VIPs en meer dan 100 andere gasten op het traditionele verkiezingsdebat. Vanaf 19u maakten de debaters en VIPs hun opwachting in het CC Kruispunt. De vele ingeschreven JCI-leden, (lokale) politici en ondernemers konden er netwerken en praten bij een lekker hapje, glaasje bubbels of glas Halfrond-bier. Ondertussen zorgde Fien Logghe uit Kortemark voor de gezellige muzikale noot.

Aangezien heel wat files de tijdige aankomst van verschillende eregasten verhinderden, werd het programma wat aangepast. Iets na 20u werd iedereen verzocht plaats te nemen in de schouwburg zodat de commissievoorzitter van de organisatie met zijn welkomstwoord de eerste gast van de avond kon aankondigen. De knappe en talentrijke Amalia Vermandere, dochter van Willem V., beet de spits af en liet het publiek een klein halfuur genieten van haar inspirerende songs en teksten.

Daarna was het de beurt aan oud-premier, Europarlementslid en Dexia-voorzitter Jean-Luc Dehaene. Hij kreeg eveneens een halfuur om de Europese uitdagingen en kansen wat toe te lichten. Hij deed dit met veel enthousiasme in zijn gekende stijl.

Rond 21u werd het grote scherm, waarop enkele mooie momenten uit de recente JCI-geschiedenis geprojecteerd werden, opgetrokken zodat het publiek op het podium een salon zag verschijnen. De 8 politici -zijnde Ivan Sabbe van LDD, Jan Verfaillie van CD&V, Bart Tommelein van OpenVld, Bart Caron van Groen!, Geert Lambert van SLP, Geert Bourgeois van NVA, John Crombez van Sp.a en Stefaan Sintobin van Vl.Belang- hadden al plaats genomen in de comfortabele zetels en werden het vuur aan de schenen gelegd door moderator Siegfried Bracke.

Na een uur van gedisciplineerde, maar soms ook verhitte of geanimeerde, discussies was het tijd voor een korte vragenronde. De moderator liet enkele mensen uit het publiek hun vraag stellen aan een politicus naar keuze. Zo kwamen o.a. de vergrijzing van de bevolking, dagprijs van een verblijf in het rusthuis en de pensioenen aan bod. Dit zijn duidelijk kwesties waar de vooruitziende burger vandaag de dag reeds mee bezig is.

Om half elf bedankten Siegfried Bracke, commissiedirecteur Tom Sap en JCI-voorzitter Wouter Pillaert de politici en het publiek voor hun aanwezigheid en inbreng. Na het uitdelen van enkele kleine attenties vertrokken enkele gasten huiswaarts terwijl anderen naar de bar afzakten. Daar werd het debat dan ook gedurende enkele uren nog gretig besproken in goed gezelschap en bij een fris glas.

Op deze editie van het verkiezingsdebat van JCI maakten enkele oudgedienden uit de politiek, alsook jonge politici en jonge muzikale talenten hun opwachting. De organisatie mag dus tevreden terugblikken op een bijzonder geslaagde avond.

Foto's van het hele gebeuren kunt u vinden via www.jcidiksmuide.be

Dank aan Tom Sap voor de info en Stefaan Vandenbroucke en Jean Dragonetti voor de foto’s.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.