Je was erbij > Overzicht

Daguitstap VVVG - De Panne - 26/05/2009

Op dinsdag 26 mei 2009 trok VVVG De Panne met een volle bus er op uit naar het “Land van het lint”. Het werd een grensverleggende tocht: zowel de taalgrens, als de provinciegrens en de landsgrens moesten eraan geloven. Nadat elke deelnemer, dank zij een mirakel, 12,50 euro van het inschrijvingsgeld had teruggekregen, ging het via het “Ierse Vredespark” in Mesen en het “Ploegsteert Memoral” waar een groepsfoto werd genomen.

Naar het toerismekantoor in de stad Comines-Warneton waar in het aanpalend ‘Chez Baptiste’ werd genoten van een tussendoortje: koffie met croissant.

Daar nam een plaatselijke gids het commando over. Hij loodste ons naar Armentires-la-Chapelle waar wafelbakker J. Duiez van ‘A la bonne gauffre’ demonstreerde hoe gevulde wafels op artisanale wijze worden geproduceerd. Het was een lust voor oog en oor. Een degustatie sloot het bedrijfsbezoek af.

Daar nam een plaatselijke gids het commando over. Hij loodste ons naar Armentires-la-Chapelle waar wafelbakker J. Duiez van ‘A la bonne gauffre’ demonstreerde hoe gevulde wafels op artisanale wijze worden geproduceerd. Het was een lust voor oog en oor. Een degustatie sloot het bedrijfsbezoek af.

Toen loodste de gids ons door Comines, waar Antoine zijn geboortehuis staat, naar de sluis op de Leie waar een Alpha-boot op ons lag te wachten. Op vraag van ‘Toerisme Comines’ deelden we met plezier de boot met een groep Ieperlingen van wie hun boot spijtig voor hen in panne was gevallen. Zo konden zij toch nog genieten van een tocht naar Menen op de Leie. Onze gids gaf onderweg uitleg over het industrieel erfgoed van de streek.

Aangemeerd in Menen gingen beide groepen hun eigen weg en werd onze gids opgewacht door de charmante Bea Marsac van Toerisme Comines om hem per auto terug naar zijn thuishaven te brengen. Het was dus weer aan mij om het commando te voeren. Een korte wandeling langs restanten van de vesting en langs de gedempte Oude Leie, de muziekschool met beelden van Y.Serruys, merkwaardige gebouwen zoals stadhuis, post en belfort bracht ons finaal op de Grote Markt in Menen.

Daar werd een geslaagde dag, de regen erbij genomen, afgesloten met een omvangrijk, lekker en verzorgd broodjesmaal in hotel De Sterre, waarvoor we de hoteluitbaatster erg dankbaar zijn.

Tenslotte keerde het gezelschap, moe maar tevreden, terug naar De Panne. Paul en zijn wandelteam hadden weer, het lijkt al vanzelfsprekend, gezorgd voor een gevarieerde en gesmaakte daguitstap. En dat kon voorzitter Lucien De Kimpe in zijn dankwoord alleen maar beamen.

Volgende afspraak is dinsdag 2 juni voor een wandeling ‘In het spoor van de landadel’ in Krombeke/Poperinge.

Reportage: Paul Beerens
Foto’s: Hilda Debreus, Dina Nieuwlaet en Paul Beerens

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.